«سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امورخارجه ایران که برای شرکت در سومین نشست رایزنی های سیاسی بین جمهوری اسلامی ایران و هلند به لاهه سفر کرده است در دیدار با «استف بلوک» وزیر امورخارجه هلند با تاکید بر این نکته افزود: "حق ایران برای توقف تمام یا بخشی از تعهداتش در برجام به رسمیت شناخته شده و آنچه که ایران تا به کنون انجام داده است، نقض برجام به شمار نمی رود."
اروپایی ها در حالی که 11 تعهد در اجرای برجام دارند و به هیچیک از انها عمل نکرده اند؛ اما از ایران مطالبات زیاده خواهانه ای دارند، در حالی که ایران فراتز از تعهدات برجامی کار کرده است.
اتحادیه اروپا و بطور مشخص سه کشور اروپایی که به وظایف خود براساس برجام عمل نکردهاند، در موضعی غیر منطقی از ایران می خواهند که روند کاهش تعهدات برجامی خود را متوقف کند.
این مطالبه زیاده خواهانه در حالی است که در بند 26 توافق هسته ای، تصریح شده است در صورتی که ایالات متحده و اتحادیه اروپا تحریم های هسته ای خود را، که براساس برجام لغو یا متوقف شده بود، مجددا اعمال کنند یا تحریم هسته ای جدید را وضع کنند، ایران می تواند از این مسئله به عنوان مبنایی بر توقف کلی یا جزیی تعهدات خود وفق برجام استفاده کند.
دولت امریکا در ادامه این اقدامات؛ روز دوشنبه با تکرار اتهامات بی اساس علیه برنامه صلح آمیز هسته ای ایران اعلام کرد، واشنگتن معافیتهای تحریمی مربوط به همکاری هستهای با ایران در مرکز "فُردو" را لغو خواهد کرد.
"مایک پمپئو" وزیر خارجه امریکا در این زمینه بدون اشاره به خروج غیرقانونی کشورش از برجام از ایران خواست غنیسازی اورانیوم در تأسیسات هستهای شهید علیمحمدی "فُردو" را متوقف کند.
آمریکا ماه می گذشته نیز 3 مورد از معافیت های همکاری های هسته ای با ایران از جمله انتقال اورانیوم غنیشده و آب سنگین به خارج از ایران را لغو کرده بود.
دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن برجام ( 16 ژانویه 2016)، کارشکنیها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از برجام را آغاز کرد.
«حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران روز سهشنبه هنگام دریافت استوارنامه خانم «لیندال جین سکز» سفیر جدید استرالیا در تهران گفت: کشورهای مستقل باید در برابر اقدامات غیرقانونی آمریکا ایستادگی کنند.
رئیس جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه فروپاشی برجام به ضرر جهان خواهد بود تصریح کرد: با وجود خروج آمریکا از برجام و بدعهدی اروپایی ها، ایران همچنان به تعهدات خود در این توافق پایبند است.
اقدامات امریکا کاملا بر خلاف مفاد برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد است و اروپا هم به این موضع اذعان کرده؛ اما در عمل گام موثری بر نداشته است.
«مهدی فضائلی» کارشناس مسائل بینالملل و فعال رسانهای با اشاره به جنبه های مهم و تاثیر گذار کاهش تعهدات ایران در چارچوب برجام می گوید: این کاهش تعهدات باید معنادار باشد، یعنی تعهداتی باشد که هم برگرداندن آن برای ایران مفید و هم برای طرف مقابل هشدار دهنده باشد.
آنچه از دید گاه اروپا نیز مشخص است؛ نقض برجام توسط ترامپ سبب شد که این دستاورد دیپلماتیک به یک بحران غیر ضروری تبدیل شود. از اینرو تصمیم ایران مبنی بر ادامه کاهش تعهدات برجامی تا زمان تامین منافع ایران، منطقی ترین پاسخ به رفتار غیر منطقی برجامی امریکا و اروپا است.
نویسنده: نسرین خویی
133/118
بیشر بخوانید:
عراقچی: کاهش تعهدات برجامی تا تامین منافع ایران ادامه مییابد
عراقچی: هدف از کاهش تعهدات "حفظ برجام" است
عراقچی: هدف ایران حفاظت از برجام و نجات آن است