ایران پرس- نشست کمیسیون مشترک برجام  در  سطح معاونان و مدیران کل وزارتخانه های خارجه ایران و گروه 1+4 (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و بریتانیا) روز جمعه در وین برگزار شد.

این نشست  قرار بود طبق معمول در هتل کوبورگ وین برگزار شود اما با توجه به اعطای مجوز تجمع به گروهی از هواداران گروهک های تجزیه طلب و ضدانقلاب در برابر هتل کوبورگ و احتمال اخلال و مزاحمت آنها در روند برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام، هیات ایرانی اعتراض و تهدید به ترک مذاکرات کرد که در پی آن محل نشست به ساختمان نمایندگی اتحادیه اروپا در وین تغییر یافت و جلسه با یک ساعت تاخیر آغاز شد.

"سیدعباس عراقچی" معاون سیاسی وزیر خارجه ایران و "هلگا اشمید" معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ریاست این نشست را برعهده داشتند.

آنگونه که معاون وزیر خارجه ایران در پایان این نشست اشاره کرد، با وجود انتقاداتی که از سوی دو طرف در نشست کمسیون مشترک برجام مطرح شد؛ اما  مشخص گردید که بر روی دو موضوع میان همه اعضا اتفاق نظرو اجماع وجود دارد.

نخست آنکه، در این نشست همه اعضا صحه گذاشتند که آمریکا ریشه تنش‌ها در برجام است.

عراقچی، پس از پایان نشست کمیسیون مشترک برجام، در جمع خبرنگاران گفت: 

همه اعضا، مخالف با تشدید تحریم های یکجانبه آمریکا هستند و تاکید داشتند که بدون برخورداری ایران از منافع برجام، نمی توان این توافق بین المللی را ادامه داد.

"میخائیل اولیانوف"  نماینده دائم روسیه در سازمان های بین المللی مستقر در وین عصر جمعه در توییتی  نوشت: اتفاق نظر کامل همه اعضای برجام درباره ضرورت حمایت از این توافق بین المللی و متعهد بودن به آن اصلی ترین نتیجه بحث های انجام شده در نشست امروز کمیسیون مشترک برجام است.

موضوع دیگر مورد تاکید در این اجلاس؛ اجماع در زمینه ضرورت اجرای برجام و تسریع برای به نتیجه رساندن راهکار حفظ برجام است.

جمهوری اسلامی ایران 8 می 2019، یک سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته‌ای و پس از اثبات ناکارآمدی راهکارهای پیشنهادی اروپا برای تضمین منافع ایران در برجام  تصمیم گرفت بخشی از تعهدات برجامی خود را بر اساس بندهای 26 و 36 این توافق به حالت تعلیق در آورد.

اروپایی ها اما با وجود آنکه  در زمینه حفظ برجام کوتاهی کرده اند، پیش از برگزاری نشست وین دراقدامی فرا برجامی موضوع موشکی را بهانه قرار دادند تا  پاسخگوی انتقادات ایران از اروپا دراجرای تعهدات برجام نباشند.

بریتانیا، فرانسه و آلمان روز چهارشنبه با ارسال نامه ای به "آنتونیو گوترش" دبیرکل سازمان ملل متحد ادعا کردند که برخی از مدل‌های موشک‌های بالستیک ایران با قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد که توافق هسته‌ای با ایران را تأیید کرده، «ناهمخوان» است.

ادعای عدم همخوانی موشک‌های ایران با قطعنامه در حالی مطرح می‌شود که در قطعنامه 2231 از ایران «خواسته» شده که روی موشک‌هایی که «برای داشتن توانمندی حمل کلاهک اتمی طراحی شده‌اند» کار نکند.

اروپا پس از خروج آمریکا از برجام 11 تعهد به ایران داد و سازو کار مالی اروپا برای تضمین منافع ایران در برجام " اینستکس" مقدمه‌ای برای اجرای تعهدات اروپاست که هنوز به سرانجام مشخص نرسیده است.

بدیهی است  ایران به کاهش تعهدات خود در توافق هسته ای تا زمانی که از منافعش محافظت شود، ادامه می‌دهد.

تجربه نشان می دهد  که شرط گذاشتن برای ایران بجای عمل به تعهدات طرف های باقیمانده  در برجام  هیچ کمکی به باز شدن گره از برجام نخواهد کرد؛ زیرا ایران دراین زمینه انعطاف های زیادی داشته و صبرراهبردی از خود نشان داده است.  

اکنون باید دید رایزنی های روز جمعه در "وین" تا چه اندازه می تواند انتظارات از آخرین فرصت های باقیمانده برای حفظ برجام را برآورده سازد.

عراقچی پیشتر هم گفته بود هنوز امیدهایی برای نجات توافق هسته ای (برجام) وجود دارد؛ اما این مساله  همچنان در گرو پایبندی اروپایی‌ها به اجرای تعهدات شان در قبال این توافق چند جانبه است.

نویسنده: جمشید امین زاده 

117/118

بیشتر بخوانید:

تاکید چین بر لغو تحریم های یکجانبه آمریکا ضد ایران

بیانیه پایانی چهاردهمین نشست کمیسیون مشترک برجام

عراقچی: همه اعضای برجام آمریکا را ریشه تنش‌ها می‌دانند