در ماده 8 شورای حقوق بشر سازمان ملل آمده است، چنانچه هر کدام از اعضای این شورا مرتکب جنایات شوند، می بایست عضویتشان به حال تعلیق در آید.
در اوایل ژوئن 2017 چهار کشور عربستان، امارات، بحرین و مصر در چارچوب ایجاد بحرانی جدید در منطقه، روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کردند.
علاوه بر اعمال تحریم، عربستان و امارات و بحرین مرزهای زمینی - دریایی و هوایی شان را به روی این کشور بستند و عملا" قطر را تحت محاصره قرار دادند.
کشورهای محاصره کننده قطر
این اقدام چند روز پس از هک شدن خبرگزاری رسمی قطر و انتشار اظهارات کذب به نقل از مقامات قطری رخ داد و در پی این اقدام مغرضانه بود که توطئه های عربستان و متحدانش علیه قطردر قالب سلسله اقدامات خصمانه بویژه تحت محاصره قراردادن قطر شکل گرفت.
محاصره را می توان نوعی جنگ غیرنظامی و در ردیف جنایت علیه بشریت عنوان کرد که تبعات حقوق بشری زیادی دارد.
محاصره قطر توسط عربستان و متحدانش مصداق بارز نقض حقوق بشر است
بر همین اساس، «فاتو بنسودا»، دادستان دیوان کیفری بین المللی چندی پیش تائید کرد که محاصره قطر توسط عربستان و متحدانش مصداق بارز نقض حقوق بشر است.
در عین حال، می توان محاصره قطر توسط عربستان سعودی و متحدانش را بر اساس بند 4 ماده 2 منشور سازمان ملل متّحد مورد بررسی قرار داد.
در بند 4 ماده 2 منشور ملل متحد آمده است:
"کلیه اعضا در روابط بین المللى خود می بایست از تهدید به زور یا استفاده از آن علیه تمامیت ارضى و استقلال سیاسى هر کشورى یا از هر روش دیگرى که با مقاصد سازمان ملل متّحد مغایرت داشته باشد، خوددارى کنند."
به این ترتیب این محاصره مصداق بارز تهدید به زور محسوب می شود؛ زیرا هدف اصلی آن، تغییر سیاست ها و رفتار سیاسی قطر از طریق تهدید و ایجاد بی ثباتی و ناامنی در داخل این کشور است.
عضویت عربستان و امارات در نهادهای حقوقی و اجتماعی سازمان ملل، جهانیان را متعجب کرده است
مجموع خواسته های کشورهای محاصره کننده قطر با بیشتر توافقنامه های حقوق بشری جهان مانند بیانیه جهانی حقوق بشر، معاهده بین المللی حقوق مدنی و سیاسی، توافقنامه منع تبعیض نژادی، توافقنامه های پناهندگی، و نیز منشور عربی حقوق بشر، بیانیه حقوق بشر و توافقنامه امنیتی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و دیگر معاهدات و توافقنامه ها، مغایرت دارد.
بر اساس قانون بین الملل، هیچ کشوری اجازه ندارد با تعیین شروط، کشوری دیگر را به نقض حقوق بشر وادار کند. در چنین شرایطی محافل حقوقی بین المللی از سازمان ملل خواسته اند برای لغو محاصره ظالمانه و غیرقانونی قطر و اجبار کشورهای محاصره کننده به توقف این اعمال ظالمانه، اقدام کنند.
در حالی که افکار عمومی خواستار رسیدگی و برخورد فوری و جدی مجامع بین المللی با اقدامات ضد انسانی رژیم های حاکم برعربستان و امارات هستند، عضویت عربستان و امارات در نهادهای حقوقی و اجتماعی سازمان ملل جهانیان را متعجب کرده است.
رفتارهای سازمان ملل در قبال عربستان و امارات بیانگر سیاست زدگی بیش از پیش در عرصه راهبرد بین المللی حقوق بشر است.
چنین رفتارهای انفعالی موجب شده است تا جهانیان در قرن بیست ویکم نیز شاهد تداوم حیات رژیمهای مبتنی به رفتارهای قرون وسطایی نظیر آل سعود و آل نهیان باشند که نتیجه آن نیز نقض بیش از پیش حقوق انسانی در عرصه روابط بین المللی است.
نویسنده: بیژن نجفی
133/112
بیشتر بخوانید:
طرح چالش برانگیز عربستان برای قطر
واکنش وزیر خارجه قطر به تهدید نظامی عربستان
یکسالگی بحرانعربی؛ رصد تحرکات نظامی عربستان ضد قطر