"نیکلا استورجن"Nicola Sturgeon وزیر اول اسکاتلند ورهبر حزب ملی اسکاتلند، اعلام کرد به وعده خود مبنی بر برگزاری مجدد همه پرسی برای استقلال این منطقه از بریتانیا عمل خواهد کرد.

استورجن روز یکشنبه با اشاره به رای مردم اسکاتلند به ادامه عضویت در اتحادیه اروپا گفت،با خروج بریتانیا از بازار مشترک اروپا باید شرایطی فراهم شود که اسکاتلند بتواند همچنان عضوی از اروپا باشد، در غیر این صورت پس از برگزاری همه پرسی و جدایی از بریتانیا به عنوان کشوری مستقل به عضویت  اتحادیه در خواهد آمد.

هشدار شدید و بی سابقه استورجن به دولت محافظه کار بریتانیا در باره برگزیت ، نشاندهنده  نگرانی عمیق مردم و دولت محلی این منطقه در باره تبعات برگزیت بویژه جدا شدن بریتانیا از بازار مشترک اروپا است.

در واقع دغدغه اسکاتلندی ها در باره تبعات برگزیت در بعد اقتصادی دارای دو جنبه است .نخست نگرانی شدید اسکاتلندی ها از تبعات اجرای برگزیت بر اقتصاد این منطقه شمالی بریتانیا است.به گفته استورجن، برگزیت با کاهش تولید ناخالص داخلی اسکاتلند سالیانه بیش از 11 میلیارد پوند به اقتصاد اسکاتلند خسارت وارد می‌کند. همچنین دولت اسکاتلند پیش‌بینی می‌کند با تحقق برگزیت، درآمد مالیاتی آن نیزسالانه بین 7 /1 تا 7 /3میلیارد پوند کاهش یابد. اما جنبه دیگر اجرای برگزیت به جدا شدن بریتانیا از بازار مشترک اروپا برمی گردد که با توجه به مراودات گسترده اقتصادی اسکاتلند با کشورهای اتحادیه اروپا، در صورت عملی شدن این جدایی، ضربه به مراتب بزرگتری به ساختار اقتصاد وتجارت اسکاتلند وارد خواهد شد.  

با توجه به این مساله، مقامات ارشد اسکاتلند تلاش همه جانبه ای را برای  باقی ماندن در اتحادیه اروپا در پیش گرفته اند. استورجن به عنوان عالی ترین مقام اجرایی محلی اسکاتلند، بارها تاکید کرده که اجازه نخواهد داد بریتانیا،  اسکاتلند را برخلاف خواسته‌اش از اتحادیه اروپا خارج کند.

هر چند مردم بریتانیا در همه پرسی23 ژوئن به خروج از اتحادیه اروپا دادند، اما اکثریت مردم اسکاتلند رای به ماندن در اتحادیه اروپا دادند واین نشانه رویکرد مثبت آنها در زمینه آینده روابط اتحادیه اروپا و اسکاتلند است.

استورجن در اواخر ژوئیه 2016 هشدار داد در صورت تامین نشدن منافع اسکاتلند، یکی از گزینه های پیش روی این منطقه ، استقلال است.

در واقع برگزیت سبب شده تا مقامات اسکاتلندی ، گزینه های مختلف در زمینه روابط آینده اسکاتلند با اتحادیه اروپا و دیگر مناطق بریتانیا را مورد بررسی قراردهند.

تلاش دولت اسکاتلند در وهله نخست متمرکز بر باقی ماندن اسکاتلند در اتحادیه اروپا با وجود خروج بریتانیا از این اتحادیه است، اما مقامات اتحادیه اروپا نظر مثبتی در این زمینه ندارند.

در عین حال روند اجرای برگزیت چند سال به طول خواهد انجامید. همین برهه زمانی می تواند فرصت مناسبی را برای دولت محلی اسکاتلند برای تعیین تکلیف آینده این منطقه در قالب بریتانیا ونیز روابط آینده اسکاتلند با اتحادیه اروپا در اختیار آنها قرار دهد.

باتوجه به اینکه اسکاتلند جزیی از بریتانیا است، لذا  اگر بریتانیا از اتحادیه اروپا خارج شود، به طور خودکار اسکاتلند نیز از این نهاد اروپایی خارج خواهد شد.

تنها گزینه ای که می تواند این وضعیت را تغییر دهد، برگزاری مجددد همه پرسی جدایی اسکاتلند از بریتانیا و رای مثبت اسکاتلندی ها به آن است که در صورت قبول آن از جانب لندن، اسکاتلند به عنوان یک کشور مستقل خواهد توانست تا برای عضویت در اتحادیه اروپا تلاش های خود را آغاز کند.

با این همه تحقق استقلال اسکاتلند با مخالفت شدید لندن مواجه است.