ایران پرس- مرجعیت عراق روز گذشته با صدور بیانیه ای بر دوری از خشونت و لزوم تشکیل دولتی قوی در این کشور تاکید کرد. 

برهم صالح رئیس جمهوری عراق روز یکم فوریه، محمد توفیق علاوی را به عنوان نخست وزیر جدید این کشور معرفی و مامور به تشکیل کابینه کرد.

پس از این انتخاب، دور جدیدی از خشونت در مناطق مختلف عراق شکل گرفت؛ در حالی که علاوی پیش از این یکی از نامزدهای معترضان برای تصدی پست نخست وزیری بود.  

درگیری میان حامیان و مخالفان مقتدی صدر عامل شکل گیری این دور از خشونت در عراق است. در درگیری‌های چهارشنبه گذشته شهر نجف میان کلاه آبی‌ها یا حامیان صدر و کلاه قرمزها یا مخالفان صدر دست کم ۸ نفر کشته و بیش از یکصد نفر نیز زخمی شدند. 

علت این درگیری نیز این است که مقتدی صدر با حمایت از نخست وزیر جدید، از حامیان خود خواست به اعتراض‌ها پایان دهند. در واقع، صدر مسیر خود را از اخلال گران و اغتشاش گران جدا کرد. این ، اما، موضوعی نبود که اخلال گران بپذیرند چرا که آنها دغدغه مطالبه‌های مردمی ندارند بلکه دغدغه اصلی آنها تغییر جدی در ساختار و ترکیب قدرت و شکل دادن به نظامی وابسته شبیه برخی کشورهای کوچک عربی است.

تداوم اختلاف و واگرایی درون گروه‌های شیعی به خصوص میان ائتلاف فتح و سائرون نیز یکی از اهداف مهم اخلال گران در عراق است، اما با آشکار شدن دست‌های پنهانی و همچنین ترور یکی از مقامات سرایا الاسلام که نزدیک به صدر است، تمایل برای پایان دادن به اختلاف و حرکت در مسیر همگرایی میان گروه‌های شیعی نیز افزایش پیدا کرد.

این موضوع نیز عامل مهمی در ایجاد درگیری میان اخلال گران و حامیان مقتدی صدر است. 

در این شرایط، آیت الله سیستانی مرجع عالیقدر عراق با صدور بیانیه ای بر سه نکته مهم تاکید کرد.

اول اینکه؛ تظاهرات مردمی باید به شکل مسالمت آمیز برگزار شود. به عبارت دیگر، میان تظاهرات و اخلال گری تفاوت وجود دارد.

دوم اینکه؛ هر گونه تعدی به تظاهرات کنندگان مسالمت آمیز از سوی هر جناحی محکوم است. به این معنا که باید اجازه تظاهرات مسالمت آمیز داده شود.

و سوم اینکه دولت جدید باید بتواند اوضاع را آرام کند و اقتدار دولت را بازگرداند و اقدام‌های ضروری برای اجرای انتخابات زود هنگام را انجام دهد.

به عبارت دیگر، مرجعیت ضمن حمایت از نخست وزیر جدید، بر لزوم تشکیل دولت قوی و پایان دادن به دوران خلاء سیاسی تاکید دارند.

این بیانیه به نوعی بر پیوند مردم، نیروهای امنیتی و دولت تاکید دارد و همکاری این مثلث را در جلوگیری از خشونت و بازگرداندن ثبات به عراق موثر می داند.  

نکته مهم این است که این بیانیه مرجعیت عراق با استقبال سریع مردم و گروه‌های سیاسی این کشور مواجه شد.

مردم در شهرهای بغداد، نجف، بصره و ناصریه دیروز پس از برگزاری نماز جمعه با برگزاری تظاهرات از بیانیه مرجعیت حمایت کردند. در همین حال، قیس الخزعلی، دبیر کل عصائب الحق عراق نیز بر لزوم اجرای بیانیه مرجعیت تاکید کرد. 

نویسنده: سید رضی عمادی

141/118

بیشتر بخوانید:

تاکید آیت الله سیستانی بر وحدت ملی و تمامیت سرزمینی عراق