ایران پرس- نخست وزیر مالزی تاکید کرد؛ تردد و آزادی حمل و نقل دریایی در دریای چین جنوبی به رغم ادعای چین بر این پهنه آبی باید حفظ شود.

«ماهاتیر محمد» در گفت وگو با یک نشریه محلی Mekong Review با بیان اینکه چین به واسطه نام این دریا بر آن ادعای ارضی دارد، خاطرنشان کرد؛ اکنون کشتی ها روزانه از تنگه «مالاکا» Malacca (در مالزی) به سوی دریای جنوبی چین در حرکت هستند که این دسترسی و تردد باید ادامه داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه دریای چین جنوبی مهمترین خط ارتباطی دریایی در منطقه است، تصریح کرد که کشورش از راه های دیپلماتیک اختلاف با پکن در دریای جنوبی چین را پیگیری می کند.

چین تقریبا بر کل دریای چین جنوبی و برخی کشورهای عضو اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آ سه آن) همچون ویتنام، فیلیپین، مالزی و برونئی بر بخش‌هایی از آن ادعای مالکیت دارند.

عمده مناقشات این کشورها بر سر مالکیت جزایر غنی از نفت و گاز «اسپراتلی» Spratly و «پاراسل» Paracel است.

به رغم این اختلافات در سالهای اخیر کشورهای ساحلی دریای چین جنوبی به صورت مسالمت آمیز از ان بهره برداری کرده و خطوط دریایی برقرار بوده است.

توافق «آ.سه‌.آن» درباره دریای چین‌جنوبی

اما با تشدید اختلافات میان چین وآمریکا بخصوص در دوره «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری این کشور واشنگتن  با ورود به اختلافات در دریای چین جنوبی به ان دامن می زند.

این در حالی است که چین نیز بارها آمادگی خود را برای حل اختلافات با کشورهای حوزه ساحلی  دریای چین جنوبی اعلام کرده است. 

«آلکساندر گابویف» Alexander Gabuev کارشناس مسایل بین المللی معتقد است: مقررات جدید دولت چین برای عبور از آبهای دریای چین جنوبی در برابر ناوگان آمریکا مانع ایجاد می کند ولی وضع کشتی‌های ویتنام، فیلیپین و مالزی را هم دشوار خواهد کرد.

از این رو ریسک قدرت‌های بزرگ در این بازی طغیان کشور های کوچک است که با دیدن ضرر در اقتصاد خود می‌توانند به تیره کردن موقعیت متوسل شوند.

اگر چه مالزی و اندونزی هم با چین در مورد دریای چین جنوبی اختلاف دارند اما کوالالامپور و جاکارتا هیچ گاه نخواسته اند این مساله در روابط آنها با  پکن مطرح شود.

با این حال تشدید اختلافات آمریکا و چین در مورد مسایل تجاری و دریای چین جنوبی و کشیده شدن آن به اجلاس اخیر سران سازمان همکاری های اقتصادی آسیا -اقیانوس آرام در پاپواگینه نو که منجر به شکست آن شد؛ ماهاتیر محمد را بر آن داشت تا بر آزادی کشتی‌رانی در این دریا تاکید نماید که نوعی واکنش به تلاش های اختلاف برانگیز آمریکا در منطقه بوده و همچنین یادآوری این موضوع که آبراه دریایی چین جنوبی متعلق به دولت پکن نیست بلکه راه ارتباطی تجاری بین المللی است که هیچ کشوری حق تسلط بر آن را ندارد.

مداخله آمریکا در دریای چین جنوبی، هشدار پکن به واشنگتن

 «هانگ لی» Hang Ly کارشناس مسایل بین المللی می گوید: کشورهای بیگانه بخصوص آمریکا باید از تلاش برای نظامی کردن دریای چین جنوبی، همچنین زیر سوال بردن تمامیت ارضی کشورهای این حوزه به بهانه دفاع از آزادی حق کشتیرانی دست بردارند تا کشورهای منطقه خود مسایل را پی گیری و حل کنند.

در هر حال، تنگه مالاکا که کشورهای مالزی، اندونزی و سنگاپور کشورهای ساحلی آن هستند یکی ازمهمترین آبراه راههای تجاری جهانی است که ارتباط دریایی و تجاری میان شرق آسیا با اقتصاد جهانی را برقرار می کند.

از اینرو واکنش ماهاتیر محمد به هر گونه چالش در دریای چین جنوبی به گونه ای بیانگر نگرانی وی از تاثیر آن بر ارتباط دریایی تنگه مالاکا با اقتصاد جهانی است که می تواند بر روند رشد اقتصادی کشورهای حوزه اتحادیه  کشورهای جنوب شرق آسیا آ سه آن تاثیر منفی بگذارد.

138/110

نویسنده: مجید وقاری

بیشتربخوانید:

تاکید چین و «آ سه آن» بر گسترش همکاری های دفاعی