آتوسا دینیاریان- دولت نیجر، گروه های مسلح افراط گرای مستقر در شمال مالی را مسئول ناآرامی ها و حملات اخیر در آن کشور دانست.

ابراهیم یعقوبا، Ibrahim Yacouba  وزیر خارجه نیجر طی اظهاراتی بروز سه حمله آن هم فقط طی ده روز را در این کشور نگران کننده ارزیابی کرد.

این مقام نیجری تصریح کرد: گروه های مستقر در شمال مالی موجب بروز بی ثباتی و ناامنی در نیجر شده اند زیرا نیجر در خاک خود هیچ گروه افراط گرایی ندارد.

ابراهیم یعقوبا با منفعل ارزیابی کردن نیروهای سازمان ملل متحد در خاک مالی (مینوسما) اقداماتی تاثیر گذار و حملاتی جدی را برای ریشه کنی افراط گرایی در این کشور خواستار شد.

وزیرامور خارجه نیجر افزود: بدون واکنش قاطع و تهاجمی، نه تنها کشور مالی بلکه سایر کشورهای منطقه آفریقایی ساحل نیز نخواهند توانست، مانع از رشد پدیده تروریسم شوند.

حملات تروریستی و رشد گروه های شبه نظامی به معضلی جدی برای بسیاری از کشورهای آفریقایی به ویژه کشورهای ساحل تبدیل شده است.

در حال حاضر فعالیت گروه های تروریستی چون الشباب در شرق آفریقا، بوکوحرام در غرب آفریقا و گروه های شبه نظامی، در مرزهای مالی و دیگر مناطق آفریقا زندگی را برای بسیاری از شهروندان این مناطق سخت کرده است.

بروز کودتا در مالی در سال 2012 سبب به قدرت گرفتن گروه های افراط گرا در شمال این کشور شد.

به رغم آن که دولت مالی و گروه های مسلح مخالف، پانزدهم می 2015 پس از چند دور مذاکره و با میانجیگری الجزایر، توافق نامه صلح امضا کردند، ولی درگیری ها کماکان ادامه دارد و بسیاری از مناطق مالی از کنترل نظامیان خارجی و دولتی خارج است.

همچنین گروه های مسلح افراطی مستقر در برخی مناطق مرزی مالی، دیگر کشورهای منطقه به ویژه نیجر را نیز مورد تاخت و تاز قرار می دهند.

اگر چه دولت مالی تلاش های بسیاری را در مبارزه با گروه های افراطی در این کشور انجام داده است اما به گفته کارشناسان ادامه و گسترش این حملات به ویژه در کشورهای همجوار چون نیجر، نشان می دهد تلاش های صورت گرفته کافی نبوده است.

ششم اکتبر، 22 نظامی نیجر طی حمله یک گروه مسلح به اردوگاه پناهجویان مالی در شهر تسالیت (Tassalit) واقع در نزدیکی مرز این کشور و نیجر کشته شدند.
به گفته مقامات نیجر، یک گروه مسلح ناشناس سوار بر 10 خودرو از مالی وارد نیجر شده و به نظامیان نیجری مسوول امنیت اردوگاه پناهجویان مالی در منطقه تازالیت حمله کردند.

چندی پس از این حملات، دولت این کشور ایستگاه های نظامی ایجاد شده در مناطق پذیرش پناهجویان مالیایی را آسیب پذیر ارزیابی و آن ها را حذف کرد.

مقامات نیجر اعلام کردند: حذف ایستگاه های نظامی به معنی عقب نشینی نیروهای نیجر نیست بلکه تغییر شیوه عملیاتی است.

چندی پیش وزیر کشور نیجر صلح پایدار در مالی را عاملی مهم در ثبات منطقه آفریقایی ساحل به ویژه نیجر دانست.

"محمد باجوم" Mohamed Bajoum وزیر کشور نیجر گفت: بدون صلح در مالی امنیت در نیجر برقرار نخواهد شد و تا زمانی که در این کشور ثبات پایدار برقرار نشود، نیجر نیز از ناامنی و حملات گروه های مسلح در امان نخواهد بود.

به گفته ناظران گسترش حملات شبه نظامیان در مالی و کشورهای همجوار چون نیجر نشان می دهد علیرغم اینکه مبارزه با تروریسم در محور کار مقامات این منطقه قرار دارد اما اقدامات کنونی تاکنون کافی نبوده است.

علاوه بر حملات شبه نظامیان از مرزهای مالی، نیجر با حملات گروه تروریستی بوکوحرام نیز از سوی دیگر مواجه است.

ناامنی منطقه همچنین موجی از آوارگان را در جستجوی یافتن مناطق امن تر به نیجر راهی کرده است.

در این شرایط به نظر می رسد، کشورهای منطقه تنها با تمرکز بر تقویت و گسترش همکاری های منطقه ای نظامی و امنیتی می توانند بر نا امنی های کنونی فائق آیند.