ایران پرس- کشور نفت خیز ونزوئلا در یک سال اخیر درگیر بحران سیاسی داخلی شده است. «خوان گوایدو» سرکرده مخالفان ونزوئلا، 23 ژانویه 2019 خود را رئیس جمهوری این کشور خواند و آمریکا بلافاصله او را به رسمیت شناخت.

خوان گوایدو تلاش می کند تا از طریق آمریکا به قدرت دست پیدا کند. واشنگتن نیز به رغم کاهش مداوم محبوبیت گوایدو در ونزوئلا همچنان بر حمایت از وی اصرار می کند.

در این راستا؛ «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه بعد از دیدار «خوان گوایدو» در حاشیه یک نشست منطقه‌ای در "بوگوتا" پایتخت کلمیبا، ضمن تأکید بر تداوم فشارهای آمریکا علیه ونزوئلا، تصریح کرد: "آمریکا اقدامات بیشتری را برای حمایت از گوایدو انجام خواهد داد."

وزیر امور خارجه آمریکا در توجیه حمایت واشنگتن از گوایدو مدعی شد: "ونزوئلا تحت رهبری «نیکلاس مادورو» رئیس‌جمهور این کشور، شکست خورده است."

«دیوسدادو کابلو» معاون رئیس‌جمهور حزب حاکم سوسیالیست ونزوئلا در یک کنفرانس خبری در کاراکاس با اشاره به سفر گوایدو به کلمبیا گفت: "یک پادو برای دیدن اربابان خود به کلمبیا رفته و او به هیچ‌یک از وعده‌هایی که داده بود، دست نیافته است."

آمریکا در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» تلاش خود را بر سرنگونی دولت چپ گرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهور این کشور و روی کار آوردن دولتی هوادار آمریکا به ریاست خوان گوایدو سرکرده مخالفان متمرکز کرده است و در این روند از همه ابزارهای ممکن از جمله اعمال تحریم های گسترده استفاده می کند.

با این حال کنار رفتن گوایدو از ریاست پارلمان ونزوئلا با توجه به انتخاب «لوئیس پارا» به این سمت، در واقع به مثابه پایان کار وی در عرصه سیاسی ونزوئلا و ناکامی بزرگی برای دولت ترامپ است که سرمایه گذاری هنگفتی برای به قدرت رساندن وی انجام داده و تصور می کرد که قادر است تا نیکلاس مادورو رئیس جمهور قانونی ونزوئلا را کنار بزند.

با توجه به کاهش محبوبیت گوایدو عملا جایی برای وی در عرصه سیاسی ونزوئلا باقی نمانده است و وی نمی تواند ادعا کند که به طور قانونی همچنان رئیس پارلمان ونزوئلا است.

در واقع گوایدو اکنون همانند قبل که ادعا می کرد رئیس جمهوری خودخوانده ونزوئلا است بار دیگر مدعی ادامه ریاستش بر مجمع ملی شده است؛ ادعایی که دیگر مورد قبول دیگر کشورها به جز آمریکا و متحدانش نخواهد بود. نیکلاس مادورو بارها گوایدو را به عنوان دست‌ نشانده آمریکا توصیف و پمپئو را نیز به علت دخالت در امور داخلی ونزوئلا «دلقکی شکست‌خورده» خوانده و گفته بود: "پمپئو در توهم و خیال زندگی می‌کند و به ترامپ دیدگاه غلط می دهد."

دولت ترامپ پس از شکست در سیاست براندازی مادورو و دولت چپ گرای ونزوئلا، سیاست تحریم کامل این کشور به ویژه تحریم نفتی را در پیش گرفته و دخالت در امور داخلی ونزوئلا را به اوج رسانده است. با این همه تلاش های واشنگتن و نیز اقدامات گوایدو به عنوان عامل آمریکا مانند سخنرانی ها و اقدامات نمادین به منظور کسب حمایت مردمی، تشویق مردم ونزوئلا به ایجاد ناآرامی و شورش و اقدام به کودتای نظامی با ناکامی مواجه شده است. 

مادورو در مصاحبه با روزنامه واشنگتن‌پست گفت: "تحریم‌های آمریکا نمی‌تواند این کشور را متوقف کند." وی تأکید کرد: "از مخالفان خود در واشنگتن و کاراکاس باهو‌ش‌تر است و اکنون با آرامش همه چیز را کاملاً در کنترل خود دارد."

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

139/116

بیشتربخوانید:

ونزوئلا؛ مقاوم در برابر تحریم ها و آماده مذاکره با مخالفان/ تحلیل

مادورو: تحریم‌های آمریکا علیه ونزوئلا بی اهمیت است

کنار گذاشتن "گوایدو" از ریاست پارلمان ونزوئلا؛ شکستی دیگر برای آمریکا/ تحلیل