ایران پرس: به رغم تنش های اخیر فرانسه با برخی کشورهای ساحل آفریقا از جمله مالی، «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه تاکید کرد: "فرانسه حتی اگر به طور کامل از مالی خارج شود، منطقه ساحل را ترک نمی‌کند."

تنش میان فرانسه و مالی طی ماه های اخیر و به دنبال کودتای سال 2021 افزایش یافته است. در واقع در پی کودتا که طی آن «اسیمی گویتا» در مالی قدرت را در دست گرفته است، روابط با ماکو و پاریس شاهد تنش و اختلافات زیادی در رابطه با حضور نظامی فرانسه بوده است.

شورای نظامی مالی چندی پیش اعلام کرد، توافقنامه‌های دفاعی با فرانسه را به رسمیت نمی‌شناسد و آن‌ها را اجرا نمی‌کند. این شوراها همچنین حدود یک ماه قبل مالی سفیر فرانسه را از این کشوراخراج کرد.

به دنبال اخراج سفیر فرانسه، دوره جدیدی از تنش ها میان فرانسه و مالی آغاز شده است. این درحالی است که  فرانسه از سال 2014 میلادی  حضور فعالی در منطقه ساحل و به ویژه کشور مالی دارد به طوری که حدود چهار هزار و 500 نظامی خود را در چارچوب عملیات «برخان» به بهانه مقابله با گروه های تروریستی و تندرو فعال در کشورهای اطراف مالی مستقر کرده است.

کشورهای ساحل به ویژه مالی از حضور نیروهای نظامی فرانسه و مداخله این کشور در امور داخلی این کشور راضی نیستند. از نظر مالی، فرانسه و متحدانش در واقع بیش از آنکه مبارزه با گروه های تروریستی را هدف قرار بدهند درصدد ادامه سیاست های استعماری خود در قالب استعمار جدید هستند.

چنانکه «چوگل مایگا» نخست وزیر مالی اعلام کرد: دولت کنونی این کشور با توجه به تحولاتی که جهان طی بیست یا سی سال گذشته شاهد آن بوده درس‌هایی از تاریخ گرفته و وضعیت را تحلیل کرده و می‌داند که پاریس همچنان به دنبال سیطره بر قاره آفریقاست.

وی تاکید کرد که گروه‌های جدایی طلب با حمایت فرانسه پس از سرنگونی «معمر قذافی»، دیکتاتور پیشین لیبی در سال 2011 اکنون از طرابلس به این منطقه آمده اند، زیرا آن‌ها از حمایت مستقیم پاریس همچنین سلاح و مهمات برخوردارهستند در واقع پاریس به آنها وعده اشغال و تقسیم شمال مالی و ایجاد یک کشور مستقل داده است.

مالی یکی از نقاط کلیدی برای فرانسه در آفریقا محسوب می شود. این کشور دارای منابع نفت و گاز، اورانیوم و طلای فراوانی است و فرانسه از جمله کشورهایی است که حق اکتشاف نفت این کشور را در اختیار دارند.

همچنین بزرگترین مصرف کننده منابع اورانیوم این کشور است. از این رو طی سال های گذشته به رغم همه ادعاهای فرانسه محافظت از منافع مادی و بهره برداری های تجاری و اقتصادی همواره مورد نظر پاریس بوده است. ادامه فعالیت های گروه های تروریستی در مالی و منطقه ساحل و کشتارهای این گروه ها شاهدی برشکست ادعاهای پاریس در مبارزه با تروریسم است.

«چوگل مایگا» نخست وزیر مالی لژیونرهای فرانسوی را مزدورانی خواند که در قالب نیروهای نظامی در خاک مالی تمرین نظامی می کنند. این درحالی است که پیش از این نیز نخست وزیر دولت انتقالی در مالی در این زمینه گفته بود شواهدی در دست است که نشان می دهد نظامیان فرانسوی که به بهانه مبارزه با گروههای تروریستی به خاک ما آمدند درحال آموزش به آنها هستند.

اکنون تنش ها سبب شده تا مقامات پاریس اعلام کنند که نیروهای خود را از مالی خارج خواهند کرد، اما مدعی شدند که به مبارزه با گروه‌های تروریستی در کشورهای مجاور ادامه خواهد داد.

«ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه، در این زمینه گفت: "اگر دیگر شرایطی فراهم نشود که بتوانیم در مالی اقدام کنیم، به مبارزه با تروریسم در کنار دیگر کشورهای ساحل که کاملاً خواستار حضور نظامیان فرانسوی هستند، ادامه خواهیم داد."

به نظر می رسد، به رغم همه ادعاهای فرانسه، این کشور نه تنها حاضر به ترک  کشورهای ساحل نیست بلکه از انواع حربه ها برای تداوم  سیاست های استعماری خود استفاده می کند اما نه تنها مالی بلکه دیگر کشورهای آفریقا نیزاکنون دیگر پذیرای سیاست های دروغین این کشور وتاراج منابع نیستند.

«اسماعیل بوکانان» استاد علوم سیاسی دانشگاه رواندا در این زمینه می گوید: فرانسه  باید استراتژی خود نسبت به آفریقا  را تغییر دهد.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117