ایران پرس- «شاه محمود قریشی» وزیر امور خارجه پاکستان بر گسترش همکاری های تجاری و اقتصادی میان کشورهای کشورهای منطقه اکو تاکید کرد.

شاه محمود قریشی در مراسم سالروز تاسیس سازمان همکاری اقتصادی اکو (ECO - Economic Cooperation Organization) با تاکید بر اهمیت این سازمان، گفت: سازمان اکو برای رسیدن به هدف صلح و توسعه اقتصادی جایگاه مهمی منطقه دارد.

سازمان همکاری اقتصادی اکو یکی از مهمترین سازمان های اقتصادی منطقه ای در جهان محسوب می شود. گسترش همکاری های حمل و نقلی، توسعه تجارت و امور انرژی از جمله مهمترین همکاری های اعضای ستازمان اکو قلمداد می شود.

به منظور تحقق اهداف همکاری های اکو و برداشتن موانع کوچک و جاری، اعضای این سازمان درتمامی سطوح، نشست های مختلفی برگزار می کند.

به عنوان مثال، علاوه بر نشست سران، شورای وزیران و روسای مجالس، نشست هایی نظیر شورای برنامه ریزی منطقه ای، نشست روسای گمرکات، کارشناسان مالی و اقتصادی و کارشناسان ارشد و حتی «اتاق فکر» اکو نیز همه ساله برگزار می شود.

واقعیت آن است که منطقه اکو از دورنمای روشن تجاری برخوردار است. علیرغم ترکیب جمعیتی جوان آن، سازمان اکو درچارچوب یک سازمان موفق و خوش آتیه منطقه ای توسعه یافته است.

چالش اکو در خصوص اهداف پیش رو

جایگاه بین المللی این سازمان رشدی فزاینده دارد؛ با وجود این اکو با چالش هایی در خصوص اهداف پیش رو مواجه است.

از همه مهمتر منطقه فاقد زیرساختار و نهادهای مناسبی است که بتواند اهداف توسعه ای خود را دنبال و از منابع موجود منطقه ای حداکثر استفاده را نماید.

در این ارتباط، دکتر «علی طیب نیا» استاد دانشگاه و کارشناس برجسته ایرانی پیشنهادهایی به منظور تسهیل همکاری های اکو مطرح کرده است.

به پیشنهاد این کارشناس ایرانی، "انجام بررسی های علمی و فنی لازم به منظور تدوین چارچوب به کارگیری سیستم جامع پول ملی اعضای اکو، تعامل و همکاری جهت تقویت زیرساختارهای حقوقی و فنی کشورهای عضو اکو به منظور بهره گیری از روش های نوین تامین مالی پروژه های زیرساختی نظیر مشارکت عمومی و خصوصی، تسریع در طرح ها و برنامه های در دستور کار اکو برای توسعه زیرساخت های حمل و نقل، اقدام و همکاری های مشترک برای اتخاذ سیاست هایی به منظور ثبات اقتصاد کلان منطقه را جهت تسهیل روابط تجاری و اقتصادی بین کشورها از جمله راهکارهایی است که می تواند کمبودهای اکو را جبران کند."

ایران، ترکیه و پاکستان اعضای موسس اکو محسوب می شوند و پنج کشور آسیای مرکزی شامل قزاقستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان به همراه جمهوری آذربایجان و افغانستان اعضای جدید اکو هستند که در ماه نوامبر سال 1992 میلادی به سازمان اکو پیوستند.

سازمان اکو دارای منابع غنی فسیلی، برخورداری از اقتصادهای مکمل، وضعیت جغرافیایی ویژه و نیز موقعیت ژئوپلتیکی منحصر به فرد است.

ده عضو سازمان اکو با برخورداری از شرایط ویژه ای که این سازمان را از سایر تشکل های منطقه ای در جهان مجزا می سازد، امکان رقابت با سایر تشکل ها منطقه ای و بین المللی را نیز دارند.

برخورداری از اقتصاد مکمل و امکان تولید و صادرات انواع کالاهای صنعتی، این سازمان را بالقوه در موقعیت مناسبی برای توسعه اقتصادی مشترک قرار داده است.

نویسنده: محمد علی طالبی

116/118

بیشتر بخوانید:

گزارش: نقش مهم اکو در اقتصاد منطقه

رئیس موسسه فرهنگی اکو: ارائه وجهه ملی مثبت از کشور تهدیدات امنیتی را خنثی می‌کند

گزارش : آغاز اجلاس کارشناسان ارشد خصوصی سازی کشورهای عضو اکو در باکو