برخی تحلیلگران این اقدام «ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا را به مثابه چرخشی ماهوی در سیاست خاورمیانه ای واشنگتن تلقی کرده اند، در حالی که شماری دیگر از کارشناسان سیاسی، اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را به مثابه تحولی تاکتیکی یعنی انتقال نظامیان آمریکایی از سوریه به پایگاههای در عراق خوانده و بر تداوم سیاست های کنونی آمریکا تاکید می کنند.
ترامپ نیز تاکید کرده که این نیروها هر زمان لازم باشد به عملیات نظامی در سوریه خواهند پرداخت.
در این راستا، «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا، روزسه شنبه پیش از دیدار با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی، حفاظت از اسرائیل را تعهد ادامه دار و سیاست منطقه ای کشورش دانست و بر این مساله تاکید کرد که خروج از سوریه تغییری در این زمینه ایجاد نمی کند.
پمپئو روز سه شنبه 1 ژانویه اظهار کرد: تصمیم رئیس جمهوری نسبت به سوریه، هیچ چیزی را درباره همکاری با اسرائیل تغییر نمی دهد.
از دیدگاه وزیر خارجه آمریکا، اصول سیاست خاورمیانه ای آمریکا که مبتنی بر مقابله با آنچه اقدامات تهاجمی ایران نامیده و نیز تعهد واشنگتن به حفظ ثبات خاورمیانه و حفاظت از اسرائیل، همچنان بدون تغییر باقی خواهد ماند .
به نظر می رسد، اظهارات و ادعاهای وزیر خارجه آمریکا بیشتر در راستای اطمینان خاطر اسرائیل بیان شده است. رژیم صهیونیستی پس از اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، از این مساله ابراز نگرانی کرده و این اقدام را باعث تقویت موقعیت ایران در سوریه دانست.
ضمن اینکه مقامات صهیونیستی ادعا می کنند که تقویت حضور ایران در سوریه باعث افزایش اقدامات تهدیدآمیز تهران علیه تل آویو خواهد شد.
پایگاه خبری مشرق در 23 دسامبر 2018 به نقل از «سنگ ساگنیک» کارشناس مرکز مطالعات دایان نوشت: "ابهام در سیاست خارجی آمریکا برای تمامی همپیمانان آن در خاورمیانه خطرناک است. خروج موثرترین متحد اسرائیل از سوریه درحالی که هنوز کار زیادی در آنجا باقی است، به آشفتگی میانجامد.
"به رغم اظهارات وزیر خارجه آمریکا، مقامات رژیم صهیونیستی به خوبی می دانند که خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، عملا به معنای شکست آشکار واشنگتن در تحقق اهداف مد نظرش یعنی سرنگونی «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه و فروپاشی دولت قانونی این کشور است. ضمن اینکه آمریکا اکنون با کمترین میزان تاثیر گذاری بر تحولات سوریه و یا تغییر موازنه قدرت به نفع گروههای تروریستی برخوردار است.
گزارش: چراغ خاموش؛ سفر ترامپ به پایگاه نظامی آمریکا در عراق
همچنین هزینه های گزاف اداره و حفظ نظامیان آمریکایی در سوریه و از همه مهمتر رویکرد ترامپ برای کاهش تعهدات منطقه ای آمریکا و سپردن آن به متحدان منطقه ای از دلایل تصمیم وی برای خروج نظامیان آمریکایی از سوریه بوده است.
با این حال تصمیم ترامپ بر خلاف نظر بسیاری از اعضای ارشد کابینهاش به ویژه «جیمز ماتیس» وزیر دفاع مستعفی آمریکا و سران کنگره امریکا بوده است.
ترامپ برای کاستن از شدت انتقادها به تصمیمش، چندی پیش با سناتور «لیندسی گراهام» از سران جمهوری خواهان سنا دیدار کرد. گراهام بعد از این دیدار مدعی شد که ترامپ قصد ندارد تا سوریه را خالی کند تا به گفته وی ایران جای آمریکا را در سوریه پر کند .
به رغم این اظهارات اما واقعیت آن است که مقامات ارشد آمریکایی به خوبی می دانند که با خروج نیروهای آمریکایی از سوریه نه فقط از میزان تاثیر گذاری واشنگتن در روندهای سیاسی و نظامی سوریه بسیار کاسته شده ، بلکه آمریکا نیروهای متحد خود را نیز تنها گذاشته است.
از دیدگاه منتقدان، تصمیم ترامپ برای خارج کردن نیروهای نظامی آمریکایی از سوریه، عقبگردی کامل است که بدون بررسی و در نظر گرفتن ریسکهای احتمالی اتخاذ شده و تبعات جدی برای واشنگتن و متحدان منطقه ای آن خواهد داشت.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
عزم پارلمان عراق در بیرون راندن آمریکاییها
نیروهای آمریکایی از کویت هم وارد عراق شدند
ورود نظامیان آمریکایی ازخاک سوریه به عراق