ایران پرس- "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا در 19 دسامبر 2108 اعلام کرد که نیروهای آمریکایی از سوریه خارج می شوند. وی در اظهارات خود مدعی شده دلیل این امر، شکست گروه تروریستی داعش در سوریه است.

در مرحله بعد کاخ سفید در 22 مارس 2019 با انتشار بیانیه ای از سقوط آخرین پایگاه داعش در سوریه خبر داد.

به رغم ادعای ترامپ مبنی بر شکست داعش، وزارت دفاع آمریکا بامداد چهارشنبه 7 اوت اعلام کرد که اعضای گروه تروریستی داعش همچنان در سوریه و عراق حضور دارند و به عملیات تروریستی خود در این کشورها ادامه می دهند. 

به گزارش وب سایت رسمی وزارت دفاع آمریکا، در گزارش سه ماهه هجدهمین بازرس کل "عملیات عزم ذاتی"  آمده است که نیروهای داعش همچنان در حال انتقال در سوریه و تثبیت جایگاه خود در کشور عراق هستند. 

عملیات عزم ذاتی، عملیاتی است که ارتش آمریکا مدعی است برای شکست داعش از اوت ۲۰۱۶ تاکنون انجام می دهد.

بر اساس تخمین کارگروه مشترک "عملیات عزم ذاتی" ارتش آمریکا، در برهه کنونی حدود ۱۴ تا ۱۸ هزار داعشی در عراق و سوریه حضور دارند و بیش از سه هزار نفر آنان نیروهای خارجی ملحق شده به داعش هستند.

گزارش اخیر پنتاگون بر خلاف اظهارات و ادعاهای ترامپ درباره شکست قطعی داعش است.

ترامپ بارها مدعی شده بود که آمریکا برای از بین بردن داعش متعهد است و از مردم در برابر تروریسم دفاع خواهد کرد. این ادعای ترامپ کاملا بر خلاف واقعیات بیرونی است. ترامپ خود در جریان مبارزات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2016، دولت اوباما را عامل ایجاد گروه تروریستی داعش دانسته بود.

در واقع دولت آمریکا خود پایه گذار و حامی اصلی داعش بوده است.

آمریکا در راس ائتلاف غربی و عربی پس از وقوع بحران سوریه در سال 2011 برای پیشبرد منافع و رسیدن به اهداف مد نظر خود، به جای مقابله با تروریسم افراط گرا به حمایت از داعش و دیگر گروههای تروریستی پرداخت. 

"ایوان ایپولیتوف" کارشناس سیاسی گفت: هدف آمریکا در سال های اخیر همواره استفاده ابزاری از تروریسم و افراط گرایی برای پیشبرد سیاست خارجی این کشور بوده و پیامد این مساله، تضعیف کشورهای خاورمیانه و ایجاد زمینه رشد تروریسم و افراط گرایی بوده است.

عملکرد آمریکا در سوریه نشان می دهد که از سال 2011 تا سال 2014 که داعش علاوه بر نقاطی از سوریه برخی از شهرها و مناطق عراق را تصرف کرد، آمریکایی ها در خدمت آنها بودند و نقش عمده ای در تدارک لجستیکی و تامین مالی گروه های تروریستی تکفیری از جمله داعش ایفا کردند.

از ژوئن  2014  نیز که ائتلاف بین المللی به اصطلاح ضد داعش شکل گرفت، هدف آمریکا بیشتر حفظ داعش در چارچوبی کنترل شده بود تا بتواند از آن علیه ارتش و دولت سوریه و متحدان آن استفاده کند.

بدین ترتیب صداقت آمریکایی ها درباره مبارزه با داعش کاملا زیر سئوال است.ضمن اینکه ترامپ قبلا اظهار داشته بود که مبارزه آمریکا با داعش در سوریه به نفع ایران و روسیه است و هزینه کردن در این زمینه را زیر سئوال برده بود.

در واقع آمریکا طی 8 سال گذشته از حامیان گروه های تروریستی مخالف نظام سوریه با هدف سرنگون کردن دولت قانونی بشار اسد بوده اما نتوانست به  این هدف برسد و اکنون که داعش کاملا تضعیف شده، ادعای پیروزی برآن و ایفای نقشی تعیین کننده در این زمینه را کرده است.

نگاهی به عملکرد آمریکا در سوریه نشان می دهد که واشنگتن نگاهی کاملا ابزار انگارانه به داعش دارد.

به عبارت دیگر آمریکا هر چند مدعی مبارزه با داعش است، اما همواره این مبارزه تا حد معینی بوده و هیچ گاه تا نابودی واقعی آن پیش نرفته است.

به این ترتیب واشنگتن بر این گمان است که خواهد توانست هرگاه خواست از بقایای داعش که به ادعای پنتاگون چند هزار نفر هستند، علیه دولت سوریه و متحدان آن استفاده کند و یا با امکان پذیر ساختن انجام عملیات تروریستی از جانب آنها، نیروهای مخالف آمریکا را در سوریه و عراق تحت فشار بگذارد. 

135/118

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر 

بیشتر بخوانید: 

ورود تجهیزات نظامی جدید به پایگاه آمریکا در "حسکه" سوریه

آمریکا دوباره آغاز کرد؛ آموزش تروریست‌ها در جنوب شرق سوریه

کشف مقادیر زیادی سلاح و مهمات آمریکایی در جنوب سوریه+ ویدیو