ایران پرس: «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه روز جمعه در تماس تصویری با «شی جین‌پینگ» همتای چینی خود با اشاره به مقاومت پکن و مسکو در برابر فشارهای ژئوپلتیکی، گفت همکاری دو کشور در خدمت ایجاد نظم جهانی عادلانه است.

رئیس جمهور روسیه خاطرنشان کرد که پکن و مسکو دیدگاه‌های یکسانی در مورد علل، مسیر و منطق تغییر مداوم چشم‌انداز ژئوپلیتیک جهانی دارند. پوتین با بیان اینکه همکاری روسیه و چین در همه زمینه‌ها مخصوصا حوزه نظامی در حال تقویت است، اظهار داشت: «همکاری پکن و مسکو، الگویی برای مقاومت در برابر فشارهای جهانی است. ما انتظار داریم که عرضه گاز روسیه به چین در سال آینده افزایش یابد».

رئیس جمهور چین نیز در این تماس تصویری با همتای روس خود گفت: «همکاری پکن و مسکو به‌طور گسترده در حال توسعه است».روسیه و چین همواره بر همکاری و نزدیکی بیشتر با یکدیگر در راستای مقابله با فشارهای همه جانبه غرب به سرکردگی آمریکا تاکید کرده اند. آمریکا در اسناد بالا دستی خود ازجمله سند استراتژی امنیت ملی آمریکا 2022 دو قدرت بین المللی یعنی روسیه و چین را به عنوان رقبا و درواقع دشمنان اصلی خود معرفی کرده است. مقامات ارشد نظامی آمریکا چین را مهمترین چالش ژئو استراتژیک ایالات متحده معرفی کرده اند.

در این راستا تصویب بودجه نظامی  858 میلیارد دلاری برای سال 2023 در واقع نماد حرکت واشنگتن به سوی تقابل ورویارویی هر چه بیشتر با روسیه در عرصه اروپا و با چین در عرصه آسیا اقیانوس آرام محسوب می شود. افزایش بودجه نظامی آمریکا را می توان نشانه دیگری از تداوم سیاست های جنگ افروزانه واشنگتن در جهان دانست.

تصویب بودجه 800 میلیون دلاری برای کمک نظامی به اوکراین در راستای سیاست کاخ سفید

در این زمینه تصویب کمک های نظامی جدید به اوکراین در شرق اروپا و تایوان در آسیای شرقی که برای مقابله با روسیه در اروپا و چین در منطقه آسیا اقیانوس آرام صورت گرفته صرفا موجب تداوم تنش ها و درگیری ها در این دو نقطه مهم جهان خواهد شد. تصویب بودجه 800 میلیون دلاری برای کمک نظامی به اوکراین در راستای سیاست کاخ سفید برای تداوم جنگ اوکراین با هدف تضعیف هر چه بیشتر توان نظامی و اقتصاد روسیه صورت گرفته است.

در حالی که کمک های نظامی بی سابقه به تایوان نیز به منظور نمایش حمایت از این منطقه در برابر اقدامات اخیر پکن برای نمایش عزم خود به منظور الحاق دوباره تایوان به خاک اصلی چین انجام شده است. اکنون روسیه و چین با اقدامات تهاجمی و تحریک آمیز واشنگتن درگیر هستند. در باره روسیه این امر به صورت کمکهای تسلیحاتی و بی سابقه آمریکا به کی یف با هدف تداوم بخشیدن به جنگ ویرانگر کنونی در اوکراین تبلور یافته است.

هدف دولت بایدن از این اقدامات ، تضعیف هر چه بیشتر روسیه به ویژه توانمندی نظامی آن و نیز تداوم تحریم های بی سابقه علیه مسکو و وارد آوردن خسارات عظیم مالی و اقتصادی به آن است. این تحرکات در راستای هدف اصلی واشنگتن یعنی تنزل موقعیت روسیه از یک قدرت بین المللی به یک قدرت منطقه ای و کاهش هر چه بیشتر نقش آفرینی آن در قبال مسائل جهانی است.اما در باره چین هدف اقدامات و تحرکات آمریکا به ویژه اقدامات تحریک آمیز در باره تایوان مانند سفر مقامات ارشد آمریکایی و تصویب ارائه کمک های نظامی و فروش های تسلیحاتی به تایوان ، به چالش کشیدن ادعاهای دیرینه پکن در باره تعلق تایوان به چین و از سوی دیگر زیر سئوال بردن سیاست چین  واحد است.

برنامه های پیشگیرانه جهت جلوگیری از ائتلاف سازی علیه روسیه و چین

این امر در کنار افزایش مدام حضور نظامی آمریکا در اروپا و شرق آسیا و تلاش برای ائتلاف سازی علیه روسیه و چین موجب شده تا مسکو و پکن ضمن افزایش همکاری های نظامی و تسلیحاتی ، برگزاری اقداماتی مانند رزمایش های مشترک دریایی، هوایی و زمینی و نیز برگزاری گشت های مشترک هوایی درغرب اقیانوس آرام را برای مقابله با تحرکات غرب به سرکردگی آمریکا  را صورت دهند.

پوتین می گوید: «در زمینه تنش‌های ژئوپلیتیکی فزاینده، اهمیت مشارکت استراتژیک روسیه و چین به عنوان یک عامل تثبیت‌کننده در حال افزایش است.»در عین حال روسیه و چین به سمت عضویت در گروه ها و سازمان های  منطقه ای و بین المللی مشترک رفته و با این کار میزان همکاری های بین دو کشور و نیز با دیگر کشورهای عضو این گروه ها و سازمان ها را به میزان قابل توجهی افزایش داده اند.این اقدامات در راستای چند جانبه گرایی و نیز حرکت هر چه بیشتر به سوی جهان چند قطبی است.

پوتین در این باره گفته است: «همکاری مسکو و پکن در عرصه جهانی، از جمله در چارچوب شورای امنیت سازمان ملل متحد، سازمان همکاری شانگهای، بریکس و گروه ۲۰، در خدمت ایجاد نظم جهانی عادلانه بر اساس قوانین بین‌المللی است».

نویسنده: سید رضا میرطاهر

113

بیشتر بخوانید:

رزمایش مشترک چین با روسیه بیانگر تعامل موفقیت‌آمیز نیروهای دریایی دو کشور