ایران پرس- روابط آمریکا و روسیه در دوره پساجنگ سرد نوسانات زیادی را پشت سر گذاشته و به ویژه پس از بروز بحران اوکراین در سال 2014 وارد مرحله تقابل شده است.

واشنگتن علاوه بررویارویی با مسکو درزمینه امنیتی و نظامی، سیاست تشدید فشارها علیه روسیه را در ابعاد مختلف سیاسی و دیپلماتیک، تجاری و اقتصادی، نظامی و تسلیحاتی و انرژی دنبال کرده است.

به دنبال سفراخیر «سرگئی لاوروف» وزیرخارجه روسیه به واشنگتن و دیدار با مقامات ارشد آمریکا، کرملین بر تداوم اختلافات بین دو کشور تاکید کرد.

«دمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین تاکید کرد، این سفرهم نتوانست از عمق بحران موجود بین مسکو و واشنگتن بکاهد. 

پسکوف گفت: "روابط دوجانبه روسیه و آمریکا در چنان بحران عمیقی قرار دارد که حتی دیدار مهم مقام مهمی مانند لاوروف هم نمی‌تواند مسیر را تغییر داده و اوضاع را درست کند. در این سفر تقریباً هیچ اتفاقی که موجب خوش بینی به آینده شود رخ نداد."

مسکو معتقد است: "سفر لاوروف که در آستانه نشست گروه نرماندی در پاریس به منظور حل و فصل بحران اوکراین انجام شد، این فرصت را به روسیه داد که بر مواضع روسیه در قبال مسائل مهم تأکید کند."

لاوروف روز سه‌شنبه به آمریکا سفر کرد، این اولین سفر رسمی وی به واشنگتن از سال 2017 تاکنون محسوب می‌شد. «جود دیر» سخنگوی کاخ سفید پس از دیدار لاوروف با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد: "ترامپ از مسکو خواسته تا از سیاست‌های واشنگتن در قبال برنامه‌های هسته‌ای ایران و کره شمالی حمایت کند."

اما لاوروف بعد از گفت‌وگو با «مایک پمپئو» وزیرخارجه آمریکا بار دیگر تأکید کرد: "مسکو معتقد است باید هرآنچه می‌توان، برای حفظ توافق هسته‌ای با ایران انجام داد."

در واقع دایره اختلافات روسیه و آمریکا آن چنان وسیع و متنوع است که امکان حل و فصل آنها دشوار به نظر می رسد. این اختلافات نه فقط در زمینه مسائل بین المللی و منطقه ای مانند بحران اوکراین، توافق هسته ای برجام، بحران هسته ای شبه جزیره کره، بحران سوریه ونیز مسائل کلان مانند پیمان های کنترل تسلیحات است بلکه اختلاف درباره ماهیت نظام بین المللی مطلوب چند جانبه گرایی نیز از اختلافات اصلی مسکو و واشنگتن محسوب می شود.

آمریکا اساسا دیدگاهی خصمانه در قبال روسیه دارد. رویکرد واشنگتن در قبال مسکو در سال های اخیر صرفا مبتنی بر دشمنی فزاینده و اعمال فشارهای همه جانبه بوده است. منافع متعارض این دو قدرت بین المللی در زمینه مسائلی مانند توانمندی هسته ای، مساله انرژی وحوزه های نفوذ در شرق اروپا، غرب آسیا و آمریکای لاتین موجب شده تا واشنگتن در اسناد بالا دستی خود مانند استراتژی امنیت ملی، استراتژی دفاع ملی و دکترین جدید هسته ای آمریکا، همواره از روسیه به مثابه بزرگترین تهدید علیه آمریکا و نیز تهدید هسته ای شماره یک یاد کند.

اقدامات خصمانه واشنگتن علیه مسکو، از سوی روسیه بی پاسخ نمانده است. واشنگتن همواره روسیه را در کنار چین به عنوان دشمن و تهدید اصلی علیه آمریکا مطرح کرده و خواهان برخورد با آن ها شده است.

«مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا 14 دسامبر در سخنانی با تکرار مواضع خصمانه خود علیه پکن و مسکو اعلام کرد: "چین و روسیه به سرعت در حال نوسازی نیروهای مسلح و توسعه توانمندی‌ های خود در حوزه‌ های فضا و سایبر هستند و به لطف تقویت توان ارتش‌ هایشان جسورتر شده‌ اند."

مقامات ارشد روسیه، به خوبی از این مساله آگاه هستند که رویکرد آمریکا در قبال روسیه اساسا مبتنی بر تضعیف روسیه در ابعاد مختلف است. دولت ترامپ این مساله را با اعمال انواع تحریم ها، خروج از پیمان های تسلیحاتی با هدف وادار کردن روسیه برای ورود به مسابقه تسلیحاتی با آمریکا، تلاش برای کاهش و یا قطع ارتباط دیگر کشورها به ویژه کشورهای اروپایی با روسیه و نیز اعمال سیاست مهار روسیه از طریق افزایش حضور نظامی در مرزهای غربی این کشور انجام می دهد. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

139/116

بیشتر بخوانید:

سفر لاوروف به آمریکا؛ تداوم اختلافات مسکو و واشنگتن/ تحلیل

لاوروف در واشنگتن: روسیه تمام تلاشش را برای حفظ برجام انجام خواهد داد