ایران پرس: سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان شامگاه دوشنبه 11 آوریل سخنرانی کرد.

سخنان سید حسن نصرالله دو بعد منطقه‌ای و داخلی داشت. در بعد منطقه‌ای دو موضوع فلسطین و یمن مورد توجه دبیرکل حزب‌الله لبنان قرار گرفت.

امید فلسطینی‌ها به پیروزی

در خصوص مسئله فلسطین نکته مهم در کلام سید حسن نصرالله این بود که عملیات‌های شهادت‌طلبانه فلسطینی‌ها نشانه امید و باور آنها به پیروزی در مقابل رژیم اسرائیل است. دبیرکل حزب‌الله لبنان در این خصوص خطاب به صهیونیست‌ها گفت:«اگر شما بر روی ناامیدی و شکست ملت فلسطین، حساب باز کرده‌اید، در توهم به سر می‌برید».

در خصوص یمن نیز سید حسن نصرالله ضمن استقبال از آتش‌بس در این کشور، تنها راه حل بحران یمن را گفتگو و مذاکره با دولت نجات ملی مستقر در صنعا عنوان کرد.

بخش اصلی سخنان سید حسن نصرالله به مساله انتخابات پارلمانی لبنان اختصاص داشت. سخنان نصرالله در این خصوص سه بعد داشت.

بعد نخست، خردگرایی و عقلانیت سید حسن نصرالله درباره ساخت قدرت در لبنان و اولویت قایل شدن بر منافع ملی به جای منافع فرقه‌ای و حزبی بود. بر همین اساس، سید حسن نصرالله با رد تبلیغات آمریکا و عربستان درباره راهبردهای انتخاباتی حزب‌الله بر این موضوع تأکید کرد: «به دست آوردن دو سوم کرسی ها هدف گروه سیاسی ما نیست. این هدف منطقی و واقعی نیست. هیچ یک از گروه‌های سیاسی نیز این هدف را واقعی و منطقی نمی‌دانند. ما معتقدیم که کشور مبتنی بر توافق و تفاهم است».

در این اظهارنظر سید حسن نصرالله اشاره تلویحی به تحولات عراق وجود دارد که برخی گروه‌ها تلاش دارند گروه‌های دیگر را در ساخت قدرت نادیده بگیرند. نصرالله گفت: «فرهنگ و موضع ما این است که هر تغییر اساسی مربوط به قانون اساسی و مؤلفه‌های کشور و هویت آن باید مورد توافق و اجماع ملی قرار گیرد، نه اینکه با زور یا اکثریت یا سلاح، حاصل شود.»

بعد دوم، مخالفت با تعویق انتخابات پارلمانی لبنان بود که قرار است روز 15 ماه مه برگزار شود. حزب‌الله پیش از این بارها بر لزوم برگزاری به موقع انتخابات پارلمانی لبنان تأکید کرده بود. سید حسن نصرالله نیز در سخنان شب گذشته خود تعویق انتخابات را خواست آمریکا و گروه‌های سیاسی دیگر عنوان کرده که تلاش دارند از اشتیاق شهروندان برای مشارکت در انتخابات بکاهند. این سخن سید حسن نصرالله نیز تلویحاً به انتخابات پارلمانی عراق اشاره دارد که تعویق انتخابات یکی از علل اصلی در کاهش میزان مشارکت مردم بود. در واقع، سید حسن نصرالله مشارکت گسترده مردم در انتخابات پارلمانی را ضامن ثبات و امنیت لبنان می‌داند.

بعد سوم سخنان سید حسن نصرالله این نکته مهم بود که برخی گروه‌های لبنانی حتی از طریق جنگ و آمریکا و رژیم صهیونیستی خواستار حذف حزب‌الله شدند، اما حزب‌الله نه تنها حذف هیچ گروهی را پیگیری نمی‌کند بلکه خواستار تشکیل دولت وحدت ملی با حضور همه گروه‌های سیاسی این کشور است. این اظهارنظر سید حسن نصرالله ضمن اینکه گویای مخالفت وی با هرگونه مداخله خارجی در امور داخلی لبنان است، تاکیدی نیز بر این نکته کلیدی است که مقاومت در صحنه سیاسی لبنان حذف شدنی نیست. در همین حال، مقاومت لبنان در پی انحصار سیاسی نیست بلکه ثبات و امنیت لبنان را دال مرکزی سیاست‌های خود قرار داده است.

نویسنده: سيد رضی عمادی