یکی از مهمترین رویکردهای دولت چهاردهم که در زمره سیاستهای کلان جمهوری اسلامی ایران نیز محسوب میشود حمایت از گروههای مختلف مقاومت در منطقه غرب آسیاست. این موضوع در سخنان شب گذشته سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران نیز بار دیگر مورد تاکید قرار گرفت و وی یکی از اهداف مهم سفرهای دیپلماتیک به لبنان و سوریه را تاکید بر این موضوع دانست که ایران کماکان پشتیبان مقاومت است و در هیچ شرایطی از اهداف و آرمانهای خودش عقب نشینی نمیکند.
یکی دیگر از اهداف و رویکردهای مهم دولت چهاردهم در حوزه سیاست خارجی تبیین جنایتها و همچنین اهداف جنایتکارانه رژیم صهیونیستی برای کشورهای منطقه است. در واقع دولت چهاردهم درصدد است که با تبیین جنایتها نوعی همسویی و اجماع میان کشورهای منطقه ضد رژیم صهیونیستی ایجاد کند. عراقچی نیز هماهنگی و یک صدای واحد و هماهنگ علیه این رژیم و متوقف کردن ماشین جنگی آن و جنایاتی که انجام میدهد را از جمله اهداف سفر به بیروت عنوان کرد.
از دیگر موضوعات سیاست خارجی دولت چهاردهم ایران نقش آفرینی و حضور فعال در سازمانهای منطقهای و فرامنطقهای نظیر بریکس و شانگهای است. در همین حال جمهوری اسلامی ایران تقویت روابط دوجانبه با قدرتهای بزرگ نظیر روسیه و جمهوری خلق چین را نیز به عنوان یکی از اولویتهای سیاست خارجی در نظر دارد موضوعی که مورد تاکید سید عباس عراقچی نیز قرار گرفته است. وزیر امور خارجه در این خصوص گفت توافق ۲۵ ساله ایران و چین یک چشم انداز است یک برنامه عمل است که باید به قراردادهای مختلف در حوزههای مختلف تبدیل شود.
سند همکاری با روسیه هم احتمالاً تا یکی دو ماه آینده در سفر مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران به مسکو به امضا خواهد رسید.
یکی دیگر از موضوعات مربوط به سیاست خارجی دولت چهاردهم، مذاکرات هستهای است؛ مذاکراتی که در گذشته به توافق موسوم به برجام منجر شد و دولت سابق دونالد ترامپ با خروج آمریکا از این توافق زمینه ناکارآمدی آن را فراهم کرد.
اکنون دولت چهاردهم بار دیگر از مذاکره با کشورهای غربی برای حل چالشهای موجود استقبال کرد، اما بر این باور است که مذاکره در محیط جدید انجام خواهد شد و باید در یک بازه زمانی یک ساله نیز منتهی به نتیجه شود. سید عباس عراقچی در این زمینه گفت الان هم اگر مذاکرات هستهای شروع شود برجام دیگر آن خاصیت سابق را ندارد و به شکل موجود خودش نمیتواند احیا شود بلکه میتواند به شکل یک مرجع و منبع استفاده شود و قطعاً باید ما وارد مذاکراتی بشویم که به یک توافق ممکن برسیم.
اگر هم مذاکرات جدیدی شروع شود فرصت محدود خواهد داشت چرا که در اکتبر ۲۰۲۵ زمان پایان قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت خواهد بود.
نویسنده: سید رضی عمادی