ایران پرس: سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور که برای شرکت در نشست سران هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد ظهر دوشنبه در صدر هیاتی بلندپایه وارد نیویورک شد در جمع خبرنگاران به تشریح برنامه‌های خود در این سفر پرداخت.

سید ابراهیم رئیسی با بیان اینکه سازمان ملل متحد نباید سازمان دول قدرتمند باشد، تاکید کرد: تحریم، تروریسم و جنگ و خونریزی نتیجه یکجانبه گرایی است.

مساله یک جانبه گرایی که آمریکا مظهر آن در عصر کنونی محسوب می شود همواره مورد انتقاد کشورهای مخالف و منتقد سیاست ها و اقدامات ایالات متحده قرارگرفته است.

ایالات متحده در راستای همین سیاست های یکجانبه گرایانه خود  در دو دهه اخیر با به راه انداختن جنگ های منطقه ای از جمله اشغال عراق  وافغانستان و نیز دخالت در سوریه به نفع گروههای تروریستی با هدف فروپاشی دولت قانونی سوریه ، زمینه بی ثباتی و ناامنی در غرب آسیا و نیز گسترش تروریسم را فراهم کرد.

جنگ های آمریکا موجب کشتار ضد ها هزار نفر در غرب آسیا شده و در عین حال حمایت همه جانبه آن از تروریسم به ویژه گروههای تروریستی تکفیری مانند داعش  موجب  رخداد جنایات  بی سابقه در سوریه و عراق و در مرحله بعد افغانستان شده است. به گفته رئیس جمهور ایران ، تروریسم و حمایت‌هایی که از جریان‌های تروریستی می‌شود ، امروز موجب بسیاری از آوارگی‌ها در جهان شده است.

واشنگتن به ویژه در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ  رویکرد یک جانبه گرایی را گسترش بسیار داد و نه فقط  وارد  عرصه تقابل سیاسی و تجاری با رقبای آمریکا مانند چین بلکه حتی با شرکای اروپایی خود شد و بدین ترتیب همگرایی فرا آتلانتیکی را تبدیل به واگرایی فزاینده بین دو سوی اقیانوس اطلس نمود. نکته مهم اینکه  ایالات متحده  در دوره رساست جمهوری جو بایدن نیز هم چنان رویکرد یکجانبه گرایانه خود را رها نکرده و بر تداوم آن اصرار می ورزد. نمونه آن تاکید واشنگتن بر رهبری بولک غرب در اقدامات علیه روسیه به بهانه جنگ اوکراین است.

مساله ای که در چارچوب یک جانبه گرایی آمریکا مطرح می شود اعمال تحریم های یکجانبه، غیر قانونی و ظالمانه علیه دیگر کشورها است. ایالات متحده بزرگترین کشور تحریم کننده در جهان محسوب می شود و در راستای اهداف سیاست خارجی خود بیشترین سابقه را در اعمال انواع تحریم ها علیه دیگر کشورها دارد. هر چند تحریم های آمریکا به بهانه های مختلف  سیاسی، تجاری، امنیتی و حتی حقوق بشری علیه دیگر کشورها به ویژه کشورهای رقیب یا خصم آن اعمال می شود،با این همه قطع نظر از دلایل ظاهری ، دلیل اصلی ادامه این رویکرد ،پیگیری منافع واشنگتن است. 

رئیسی در این باره می گوید: موضوع تحریم به عنوان حربه‌ای که قدرت‌های بزرگ به دست گرفتند برای اینکه بخواهند بر ملت‌ها فشار بیاورند و در مقابل کشورهای دیگر هم رفتار متقابل خواهند کرد و نتیجه این قضیه این است که با صلح و آرامش و با امنیت در تضاد است و به نحوی ملتها متضرر خواهند شد و ضرر خواهند کرد.

سازمان ملل نیز بارها به انتقاد از اعمال تحریم های یکجانبه توسط آمریکا به ویژه در دوره همه گیری ویروس کرونا و بیماری کووید 19 پرداخته و خواهان لغو و یا کاهش آنها به منظور تسهیل دسترسی کشورهای مورد تحریم به اقلام اساسی، پزشکی و دارویی شده است.

 به گفته «النا دوهان»گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور تاثیرات منفی اقدامات یکجانبه، تحریم‌های یکجانبه موجب تضعیف اقتدار سازمان ملل متحد، ترس درزمینه همکاری های  بین‌المللی و حاکمیت قانون می شود.

به نظر می رسد با توجه به اثرات مخرب تحریم های یکجانبه امریکا برخورد یکپارچه کشورهای مورد تحریم از جمله  ایجاد یک ائتلاف بین المللی علیه این تحریم ها ضرورت دارد تا واشنگتن ناچار به تجدید نظر در این زمینه با توجه به فشارهای یکپارچه جهانی شود.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

 112

 بیشتر بخوانید:

رییسی در نیویورک: سازمان ملل نباید سازمان دول قدرتمند باشد

رئیسی: خوانش‌های یکجانبه مانع جهان امن و زندگی شایسته است