ایران پرس: رئیس انجمن حمایت از بیماران تالاسمی ایران از فوت 662 بیمار مبتلا به تالاسمی در یکسال گذشته به دلیل تحریم های ظالمانه علیه ایران خبر داد.

«یونس عرب» روز دوشنبه به مناسبت روز جهانی تالاسمی اعلام کرد: "با اینکه افزون بر 80 درصد از داروهای مورد نیاز بیماران تالاسمی در داخل تولید می شود اما برخی از افراد مبتلا به تالاسمی به دلیل اینکه سیستم بدنی شان مقام به درمان است باید بطور مرتب و دائم العمر برند خارجی مصرف کنند که به دلیل تحریم دارو، دچار مشکلات اساسی می شوند."

در سال های اخیر مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها درباره تاثیر تحریم های یکجانبه و غیر قانونی آمریکا بر سلامت مردم و از جمله بیماران خاص در ایران هشدار داده و تاکید کرده اند: "این تحریم ها باعث مرگ روزانه بیماران از جمله مبتلایان به تالاسمی می شود"

آمار جدید از فوت شدگان در سال گذشته نیز نشان دهنده روند افزایشی آن است. در سال 1397 شمسی، 70 نفر، در سال 1398 شمسی، 90 نفر، در سال 1399 شمسی، 140 نفر و در سال 1400 شمسی، 180 بیمار مبتلا به تالاسمی در ایران بر اثر تحریم ها جان خود را دست دادند.

این در حالی است که غربی‌ها به سرکردگی آمریکا مدعی‌اند دارو هیچ‌گاه در فهرست تحریم‌ها نبوده است، اما در عمل با تحریم بانک‌ها و مشکلات ایجاد شده در مبادلات پولی، امکان تهیه دارو برای مبتلایان به بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج، سخت و در برخی موارد غیر ممکن شده است.

نتیجه این تحریم ها، تهدید جان ده ها هزار نفر از بیماران از جمله مبتلایان به تالاسمی، سرطان و بیماران پروانه ای در ایران است.

«سیدحیدر محمدی» رئیس سازمان غذا و دارو ایران در این باره گفت: "نماینده‌های برخی شرکت‌های تحریم‌کننده، اعلام می‌کنند ما تحریم نمی‌کنیم اما درخواست‌هایی را که از سوی ایران برای تأمین نیازهای دارویی دریافت می‌کنند یا بی‌پاسخ می‌گذارند و دارویی ارسال نمی‌کنند یا پس از چندین ماه معطلی، مقدار محدودی دارو به ما تحویل می‌دهند. در حقیقت این شرکت ها چون سهامداران زیادی دارند و ممکن است دچار مشکل شوند، رسما اعلام نمی‌کنند و می‌گویند ما تحریم نکردیم اما در واقع به ما دارویی نمی‌دهند."

کارشناسان شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز طی تحقیقاتی که درباره بیماران تالاسمی در ایران صورت داده به این نکته پی برده‌اند که تحریم های ایالات متحده، دسترسی این افراد به داروهای حیاتی خارج از کشور را کاهش داده و به این ترتیب آن‌ها مجازات می‌شوند.

«آلنا دوهان» گزارشگر ویژه سازمان ملل نیز معتقد است: "وقتی صحبت از حق سلامت به میان می‌آید، بیماران ایرانی از همه رده‌ها تحت تاثیر تحریم‌ها قرار می‌گیرند."

عملکرد شرکت های دارویی نشان می دهد به دلیل تحریم های یکجانبه و ترس این شرکت ها از جریمه های مالی توسط دولت آمریکا، امکان تهیه دارو به ویژه برای بیماران تالاسمی در ایران با مشکلات جدی مواجه است.

به عنوان مثال، ارسال دارو توسط گروه دارویی «نوارتیس» سوئیس و شرکت فرانسوی Roquette Frères به ایران ممنوع شده است.

شرکت سوئدی «مونلیکه» Molnlycke نیز از ارسال باندهای پزشکی برای بیماران پروانه ای (EB) در ایران به دلیل تحریم های آمریکا خودداری کرده است.

واضح است که تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران که با تهدید سایر کشورها و جلوگیری از ارائه خدمات و تجهیز مراکز درمانی و بهداشتی و فروش داروهای خاص و فوری و انتقال تجهیزات آزمایشگاهی همراه بوده است، تبعات منفی بر سلامت مردم داشته و موجب جان باختن بسیاری از بیماران شده است که این نمونه ای دیگر از نقض حقوق بشر و رفتار ضد حقوق بشری آمریکا و همپیمانان این کشور محسوب می شود.

نویسنده: حسن عقیقی

117

بیشتر بخوانید:

فراخوان ۲ وزیر و ۳ مقام ارشد دولت به مجلس برای حل مشکل تأمین دارو