ایران پرس- نشست بین المللی سرمایه‌گذاری ریاض روز سه شنبه در حالی آغاز بکار کرد که صندلی‌های بسیاری در آن خالی بود.

همایش سرمایه گذاری آینده در عربستان معروف به «داووس صحرا» در حالی از روز سه شنبه آغاز به کار کرد که موضوع چگونگی ناپدید شدن و قتل جمال خاشقجی، رژیم آل سعود را با بحران سیاسی بی سابقه ای روبرو کرده و امیدهای مقامات ریاض را برای جذب سرمایه گذاری خارجی بر باد داد.

بسیاری از کشورها، سازمان ها و شرکت های بین المللی این نشست را تحریم کرده اند. نشست «ابتکار سرمایه‌گذاری آینده» که به «داووس صحرا» معروف شده و بخشی از تلاش‌های حکومت سعودی برای جذب سرمایه‌های خارجی برای پروژه نمایشی و بلند پروازانه «2030» است، تا 25 اکتبر در شهر ریاض ادامه خواهد داشت.  

 صندلی‌های خالی در کنفرانس بین‌المللی «داووس صحرا»

برگزار کنندگان نشست «داووس صحرا» به منظور جلوگیری از انعکاس بیشتر ناکامی هایشان لیست سخنرانان در این نشست را از روی پایگاه رسمی این کنفرانس حذف کردند و در خصوص شمار شرکت کنندگان در این کنفرانس نیز اطلاعاتی ارائه نکردند.

این در حالیست که همزمان با افتتاح نشست داووس صحرا، اقتصاد عربستان با مساله سقوط ارزش سهام در بورس داخلی مواجه شده است که این موضوع به منزله اولین پیامدهای شکست نشست «داووس» برعرصه اقتصادی این کشور است.                     

نشست داووس صحرا با حاشیه هایی همراه بود که آن ناکامی های این نشست را بیش از پیش نمایان کرد. در چنین فضایی ولیعهد سعودی در حالی که طبق برنامه می‌بایست در نشست سرمایه‌ گذاری «داووس صحرا» سخنرانی می‌ کرد بدون انجام این سخنرانی این نشست را ترک کرد که این موضوع بطور ضمنی اذعانی به ناکامی نشست «داووس صحرا» از سوی برگزار کننده آن تلقی می شود.

این نشست با هدف جذب سرمایه‌گذاری‌ها برای نیل به چشم‌انداز 2030 ولیعهد جوان تشکیل شده اما  قتل «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی در استانبول به شدت بر آن سایه افکنده است؛ به طوریکه بیش از 62 فرد و نهاد و رسانه خبری این نشست را تحریم کرده و از حضور در آن خودداری کرده‌اند.

از سوی دیگر همزمانی تقریبی آغاز به کار اجلاس داووس صحرا با سخنرانی اردوغان در پارلمان ترکیه در خصوص قتل خاشقجی فضای نشست را بیش از پیش تحت الشعاع قرار داد.

دیدار نمایشی و عوامفریبانه با پسران خاشقجی

به طوریکه پادشاه و ولیعهد سعودی ترجیح دادند به جای حضور فعال در نشست داووس که ماههاست برای آن برنامه‌ریزی می‌کنند در یک حرکت نمایشی و عوامفریبانه با پسران خاشقجی دیدار کرده و قتل پدرشان را به آن‌ها تسلیت بگویند!                       

چنین تحولاتی موجب گردید که شاهد صندلی‌های خالی بسیاری در نشست باشیم؛ هر چند به نوشته رسانه‌های خبری، مسئولان سعودی از شهروندان این کشور برای پر کردن صندلی‌ها استفاده کرده بودند. 

واشنگتن پست در مطلبی نوشت با کشته شدن خاشقجی، مشروعیت عربستان سعودی در دوره ولیعهدی محمد بن سلمان با بحران های سیاسی و اقتصادی واقعی روبرو است. حتی اگر دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا از ولیعهد سعودی حمایت کند، مهمترین برنامه بن سلمان موسوم به چشم اندازه 2030 از هم اکنون از خط خارج شده است.

به نوشته این روزنامه آمریکایی، اتفاقاتی که بعد از این رخ خواهد داد اقتصاد منطقه را طی سالیان آینده تحت تاثیر قرار خواهد داد. اقدامات بن سلمان برای تنوع بخشی به اقتصاد نفتی عربستان، و استقبال از سرمایه گذاری خارجی که به «پروژه شاهزاده» نیز معروف است، در مخاطره جدی قرار گرفته است. 

تحریم نشست ریاض می تواند مقدمه‌ای برای برداشتن گام‌های دیگری از سوی جامعه بین المللی علیه ریاض باشد که این آینده ای مبهم را در عرصه اقتصادی برای عربستان رقم زده است و چنین چشم اندازی رویاهای بن سلمان را به کابوسی برای وی تبدیل کرده است.118/110

نویسنده: بیژن نجفی

بیشتر بخوانید:

سفر عمران‌خان به‌عربستان در سایه تحریم «داووس صحرا»/ تحلیل

المسیره‌نت: بی‌خاصیت شدن «داووس صحرا»؛ تحریم بن‌سلمان