تحلیل:

ایران پرس: وزارت خزانه داری آمریکا روز سه شنبه در بیانیه ای اعلام کرد: "اداره کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری (اوفک) یک سازمان زیر مجموعه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و یک سازمان وابسته به اداره اطلاعات روسیه (جی آر یو) مستقر در مسکو و مدیر آن را تحریم کرد."

دراین بیانیه ادعا شده است: "این بازیگران به‌عنوان وابستگان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و جی‌ آر ‌یو قصد داشتند تنش‌های سیاسی-اجتماعی را در آمریکا دامن بزنند و در طول انتخابات ۲۰۲۴، بر مردم آمریکا تأثیر بگذارند. اقدامات امروز مبتنی بر تحریم‌هایی است که قبلاً بر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، جی آر یو و سازمان‌های متعدد زیرمجموعه و وابسته های آن‌ها اعمال شده بود."

«بردلی اسمیت» معاون سرپرست وزارت خزانه داری در امور تروریسم و اطلاعات مالی ادعا کرد: "دولت های ایران و روسیه رویه ها و نهادهای انتخاباتی ما را هدف قرار داده اند و به دنبال ایجاد تفرقه در مردم آمریکا از طریق کارزارهای هدفمند انتشار اطلاعات نادرست هستند. آمریکا در برابر دشمنانی که دموکراسی ما را تضعیف می کنند هوشیار باقی خواهد ماند."

ادعای آمریکا درباره مداخله کشورهای خارجی به خصوص ایران و روسیه  بارها از زبان مقامات دولت آمریکا چه در جریان انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ و چه در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ تکرار شده است. با این حال ایران همواره این ادعاها را تکذیب کرده است.

نمایندگی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در ۱۸ سپتامبر ۲۰۲۴ در پاسخ به رسانه‌های آمریکایی پیرامون بیانیه اف‌.‌بی‌.‌آی درخصوص دخالت ایران در انتخابات آمریکا از طریق هک تصریح کرد: "چنین ادعاهایی از ریشه بی‌اساس و فاقد هرگونه اعتبار و مشروعیت بوده، و به هیچ‌وجه قابل پذیرش نیست."

این نمایندگی همچنین افزود: "جمهوری اسلامی ایران وارد رقابت‌ها و جنجال‌های داخلی و انتخاباتی آمریکا نمی‌شود. ضمن اینکه تداوم این گونه ادعاهای بی‌پایه تنها به بی‌اعتبار شدن بیشتر آن‌ها منجر خواهد شد."

«ناصر کنعانی» سخنگوی وقت وزارت امور خارجه ایران نیز در ۵ سپتامبر ۲۰۲۴ در واکنش به ادعای دادستان کل آمریکا مبنی بر اقدامات تهاجمی برخی کشورها از جمله ایران برای تاثیرگذاری بر روند و نتایج انتخابات آمریکا گفت: "یک بار دیگر این ادعاهای تکراری را بی‌اساس، مغرضانه و دارای مصارف سیاسی داخلی در آمریکا دانسته و چنین اتهاماتی را مردود اعلام می‌کنیم."

وی تاکید کرد: "مقامات دولت آمریکا نمی‌توانند ترمیم شکاف‌ها و مشکلات داخلی این کشور را که ریشه‌های ساختاری، سیاسی و اجتماعی دارد، با فرافکنی و اتهام‌زنی به دیگران، در خارج از مرزهای این کشور جست‌وجو کنند."

آمریکا در راستای رویکرد فرافکنانه خود تلاش می کند تا کشورهای رقیب یا مخالف خود را متهم به دخالت در انتخابات این کشور نماید، در حالی که واشنگتن خود سابقه بسیار طولانی در زمینه مداخله در امور دیگر کشورها از دخالت مستقیم و غیر مستقیم در انتخابات تا انواع اقدامات براندازانه به ویژه راه اندازی انقلاب های رنگی تا تدارک و انجام کودتا برای سرنگونی سران مخالف و روی کار آوردن عوامل دست نشانده اش در کارنامه خود دارد.

این بار نیز دولت «جو بایدن» با فرافکنی و اتهام زنی با اعمال تحریم های جدیدبه دنبال تشدید فشارها علیه کشورهای رقیب و مخالف واشنگتن یعنی روسیه و ایران است.

«پاول شاریکوف» کارشناس سیاسی روسی می گوید: "دلیل تیرگی روابط دوجانبه آمریکا وروسیه این است که «مساله روسیه» به موضوعی برای مبارزات داخلی سیاسی آمریکا تبدیل شده است."

گفتنی است که روسیه بارها شاهد دخالت آشکار آمریکا در انتخابات خود و نیز تشویق مخالفان دولت روسیه از سوی واشنگتن برای برپایی اعتراضات و تجمعات در واکنش به نتایج انتخابات پارلمانی و یا ریاست جمهوری روسیه بوده است.

در واقع واشنگتن در چند انتخابات اخیر روسیه به طور مستقیم وارد عرصه جنگ تبلیغاتی و رسانه ای علیه دولت مسکو و «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه شده بود. اقدامات غرب در چارچوب برپایی انقلاب رنگی در روسیه صورت می گیرد. 

درباره ایران نیز نگاهی به عملکرد آمریکا نشان می دهد که واشنگتن در کنار لندن نقش مستقیم در اجرای کودتای سال ۱۹۵۳علیه دولت ملی مصدق نخست وزیر وقت داشت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز آمریکا در چارچوب جنگ تبلیغاتی و رسانه ای بارها ضمن تشویق مردم ایران برای مشارکت نکردن در انتخابات نتایج انتخابات مختلف به ویژه انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۹ را زیر سوال برده و صراحتا مردم ایران را به نافرمانی مدنی و اعتراض علیه نتایج انتخابات تشویق کرد.

مجموع این مسائل نشان دهنده رویکرد فرافکنانه آمریکا است یعنی در حالی که خود بیشترین مداخله در دیگر کشورها را پس از جنگ جهانی دوم تاکنون داشته اما کشورهای رقیب و مخالف خود را متهم به مداخله در سیاست داخلی آمریکا کرده است. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117