ایران پرس- "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا روابط واشنگتن و ریاض را در راستای اهداف منطقه‌ای آمریکا گسترش داده و در عین حال با انعقاد قراردادهای کلان با رژیم سعودی که ارزش آنها به بیش از صدها میلیارد دلار بالغ می شود‌، سود هنگفتی را نصیب شرکت‌های آمریکایی کرده است.

در این راستا ترامپ در مصاحبه ای با شبکه "ان بی سی" با اشاره به اینکه عربستان کشور ثروتمندی است، تاکید کرد که این کشور باید هزینه‌های محافظت از خود را پرداخت کند.

ترامپ گفت: محافظت از عربستان سعودی در ازای دریافت پول یکی از دلایل حضور آمریکا در غرب آسیا است و بر خلاف گذشته که واشنگتن در قبال این حفاظت چیزی دریافت نمی‌کرد، اما اکنون از این محافظت نفع مالی می‌برد و عربستان سعودی 400 میلیارد دلار از ما خرید می‌کند.

ترامپ بر این عقیده است که دوره سواری رایگان متحدان عرب واشنگتن در حاشیه جنوبی خلیج فارس به پایان رسیده و این کشورها برای  محافظت آمریکا از آن ها نه تنها باید هزینه آن را بپردازند، بلکه واشنگتن باید از طریق انعقاد انواع قراردادهای تسلیحاتی، تجاری و اقتصادی ازاین روابط سود ببرد.

این کشورها به ویژه عربستان سعودی در واقع خواهان امنیت اجاره ای هستند، یعنی امنیتی که با چتر حفاظتی آمریکا و با پرداخت بهای آن به واشنگتن خواهان ایجاد آن هستند. در این زمینه، ترامپ در گفتگوی تلفنی با "محمد بن سلمان" ولیعهد سعودی با بیان هزینه بر بودن عملیات دفاع از سعودی ها و شرکای آن، تاکید کرده که آنها باید پول این عملیات را بپردازند. ولیعهد عربستان نیز این مساله را قبول کرده است.

به رغم حمایت همه جانبه ترامپ از ررژیم سعودی اما مساله قتل فجیع "جمال خاشقجی" روزنامه نگار منتقد سعودی با دستور محمد بن سلمان و نیز جنایات عظیم ائتلاف سعودی در جنگ یمن، فشارها بر وی از جانب کنگره آمریکا برای مجازات سعودی ها ونیز قطع فروش تسلیحات به عربستان را افزایش داده است. به همین دلیل ترامپ در مصاحبه خود، از پاسخ به سئوالی درباره قتل جمال خاشقجی روزنامه‌نگار منتقد عربستانی و همچنین آثار حملات عربستان به یمن امتناع کرد و مدعی شد: "مقصر اوضاع فعلی در یمن، ایران است."

دولت ترامپ درصدد است تابه بهانه گسترش تهدیدات ایران در حوزه خلیج فارس، کشورهای عرب این حوزه را به وابستگی بیشتر به خود سوق دهد. در این راستا "مایک پمپئو" وزیر امور خارجه آمریکا سفر دوره ای خود را به منطقه آغاز کرده و تلاش می کند تا اجماع  ضد ایرانی را در بین کشورهای عرب این حوزه ایجاد کند.

کسب منافع اقتصادی مبنای گسترش روابط ترامپ با ریاض

ترامپ نشان داده که اعتنایی به درخواست ها برای کاهش روابط واشنگتن و ریاض ندارد و صرفا بر مبنای ملاحظات و منافع اقتصادی در رابطه با رژیم سعودی عمل می کند‌.

برای ترامپ صرفا آنچه ملاک روابط با عربستان سعودی است فقط کسب سود و ایجاد شغل در آمریکا با توجه به قراردادهای عظیم تسلیحاتی و اقتصادی با رژیم سعودی است‌.

ترامپ در این باره گفت: "بحث یک میلیون شغل، یا بیشتر است. آن‌ها خریدهای کلانی می‌کنند، 150 میلیارد دلار تجهیزات، که ما آن‌ها را استفاده می‌کنیم. بر خلاف بقیه کشورها که پول ندارند و ما باید برای همه‌چیز به آن‌ها کمک هزینه بدهیم، عربستان سعودی خریدار کلان محصولات آمریکایی است. اگر آمریکا به عربستان سعودی سلاح نفروشد، آنها از روسیه و چین سلاح تهیه می کنند."

ترامپ به طور بی پرده رویکرد واقعی آمریکا را که صرفا بر مبنای پول پرستی و منافع مادی بنا شده است بیان کرده و پرده از ماهیت ریاکارانه آمریکا و شعارهای آن در زمینه دفاع از آزادی و حقوق بشر برداشته است، شعاری که در سال های اخیر دستاویز واشنگتن برای مداخله نظامی واشغال دیگر کشورها و جنگ افروزی در جهان بوده است.

با این حال مخالفتها درباره روابط واشنگتن و ریاض حتی در بین قانون گذاران آمریکایی نیز رو به افزایش است. به گفته "برنی سندرز" سناتور مستقل و نامزد انتخابات ریاست جمهوری 2020: "آمریکا باید رابطه با دیکتاتوری بی رحم عربستان سعودی را به طور کامل مورد بازنگری قرار دهد. "

نویسنده: سید رضا میرطاهر

141/116

تحقیر دوباره عربستان توسط ترامپ

تحقیر پشت تحقیر؛ پرده‌ای دیگر از ماهیت روابط واشنگتن - ریاض