لوید آستین وزیر دفاع امریکا گفت: «ما بارها و بارها گفتهایم و به متحدانمان اطمینان خاطر دادهایم که قرار است در دراز مدت در اینجا باشیم. اینجا منطقه مهمی است، نه فقط برای ما بلکه برای کل دنیا.»
لوید آستین قرار است بعد از اردن به مصر و فلسطین اشغالی سفر کند. این دو کشور به علاوه رژیم صهیونیستی از متحدان نظامی آمریکا در غرب آسیا محسوب میشوند .
وزیر دفاع آمریکا در مورد آنچه از سوی مقامهای آمریکایی «تهدید ایران» توصیف میشود با مقامهای اردن، مصر و اسرائیل گفتگو خواهد کرد. به گفته منابع غربی ، هدف از سفر دوره ای وزیر دفاع آمریکا ارائه اطمینان درباره پایبندی واشنگتن به امنیت متحدان منطقه ای خود در بحبوحه رقابت آمریکا با چین است.
آمریکا در حال حاضر ۳۴۰۰۰ نیروی مستقر در سراسر غرب آسیا داشته و مصر، اردن و رژیم صهیونیستی بیشترین کمکهای نظامی را از واشنگتن دریافت میکنند.ضمن اینکه آمریکا حضور نظامی پرنگی با وجود پایگاه های نظامی متعدد در حوزه خلیج فارس دارد.
فرانک مککنزی، فرمانده پیشین سنتکام میگوید: «من فکر میکنم این سفر یک مثال عالی از فرصتی است که برای استمرار اعلام این نکته به افراد حاضر در میدان داریم که بگوییم هنوز برای ما مهم هستند.»
بهانه اصلی آمریکا برای تداوم استقرار نیروهای نظامی خود در غرب آسیا ، ادعای تهدید از سوی ایران و متحدانش در منطقه علیه شرکای منطقه ای ایالات متحده است.
این مساله در چارچوب مفهومی به نام ایران هراسی مدتها است که دستاویز اصلی واشنگتن برای توجیه حضور نظامی در غرب آسیا به ویژه در خلیج فارس از یک سو و فروش های تسلیحاتی دهها میلیارد دلاری به کشورهای منطقه است. براساس گزارش موسسه بین المللی تحقیقات صلح استکهلم، آمریکا بزرگترین صادر کننده تسلیحات به عربستان سعودی و امارات است.
در واقع حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس و اقدامات تحریک آمیز آن در منطقه بزرگترین منشا تهدیدات امنیتی در خلیج فارس است.ضمن اینکه دو متحد منطقه ای واشنگتن یعنی عربستان سعودی و امارات هنوز جنگ ویرانگر خود را در یمن ادامه داده و رژیم صهیونیستی نیز حملات متعددی علیه سوریه انجام می دهد ودرعین حال مدام تهدید به حمله هوایی به تاسیسات هسته ای ایران می کند.
اکنون مقامات ارشد نظامی و امنیتی و سیاسی دولت بایدن در چارچوب ایران هراسی ، ادعای جدیدی یعنی همکاری های نظامی و تسلیحاتی فزاینده ایران و روسیه را مطرح ساخته اند تا بدین ترتیب متحدان منطقه ای خود را به سوی حمایت از ررویکرد جنگ افروزانه غرب در جنگ اوکراین و مشارکت با کشورهای غربی در کمک های مالی و نظامی به کی یف همراه سازند.
آستین روز دوشنبه گفت: «کاری که ایران انجام میدهد واقعاً غیرقابل تصور است. آنها دارند همزمان با استفاده از پهپاد در اوکراین تجارب بیشتری کسب میکنند و این مسئله برای منطقه خوب نیست.»
مقامهای غربی پیش از این از گسترش روابط دفاعی میان ایران و روسیه ابراز نگرانی کرده و مدعی هستند ایران، پهپادهایی را برای استفاده در جنگ اوکراین در اختیار روسیه قرار داده است. تهران این ادعاها را رد کرده است.
در عین حال اظهارات مقامهای آمریکایی از جمله وزیر دفاع این کشور باره تداوم حضور در غرب آسیا در حالی مطرح شده که واشنگتن در سالهای گذشته در نتیجه رقابت با چین عملا توجهش را به دیگر مناطق دنیا از جمله غرب آسیا کاهش داده و بر منطقه ایندو پاسیفیک (هند آرام) که بسیار گسترده بوده و نقطه ثقل سیاست واقتصاد جهانی در قرن بیست و یکم محسوب می شود تمرکز کرده است.
این روند از دوره دوم ریاست جمهوری باراک اوباما یعی از سال 2012 آغاز شده است. اوباما در ژانویه 2012 استراتژی جدید نظامی این کشورتحت عنوان «بازبینی استراتژی دفاعی» را اعلام کرد که تا حد زیادی بر حضور نظامی بیشتر در منطقه آسیا پاسیفیک که اکنون در اسناد بالادستی آمریکا منطقه ایندو پاسیفیک نامیده می شود تاکید داشت.
واشنگتن در این راستا حدود 60 درصد از نیروی دریایی آمریکا را در این منطقه مستقر ساخته و در عین حال پیمان های امنیتی و نظامی مهمی مانند کواد (با مشارکت آمریکا ، استرالیا ، ژاپن و هند) و آکوس ( با مشارکت آمریکا ، بریتانیا و استرالیا ) رابرای مقابله با چین شکل داده است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
لوید آستین: آمریکا برای مدت طولانی در خاورمیانه میماند/ روابط ایران و روسیه غیرقابل تصور است