ایران پرس: یکی ازاعضای دولت نجات ملی یمن اعلام کرد ؛ امارات هیات خود را برای آغاز گفتگوی مستقیم با صنعاء به منظور برقراری صلح آماده کرده است.

«عبدالعزیز البکیر» وزیر مشاور دولت نجات ملی یمن ضمن اعلام این موضوع افزود: جنگی که عربستان علیه یمن هدایت می‌کرد پایان یافت و در مورد مسائل انسانی و پرداخت حقوق توافق شد و در آینده نزدیک از تمدید آتش بس خبر داده خواهد شد. البکیر بر آمادگی صنعا برای برقراری صلح بدون کوتاه آمدن از اصول و حقوق مردم یمن تاکید کرد.

یکشنبه نیز فؤاد الجنید، روزنامه نگار حامی جنبش انصارالله از تلاش امارات برای گشودن کانال‌های تماس با صنعا خبر داده و اعلام کرد؛ در این راستا امارات هیات دیپلمات عالی رتبه ای را برای اعزام به صنعا جهت بررسی مکانیزم گشودن این کانال‌های سیاسی آماده کرده است.

این اظهارات بعد از اعلام توافق آشتی ایران و عربستان برای ازسرگیری مناسبات دیپلماتیک و بازگشایی سفارتخانه های دو کشور حداکثر ظرف دو ماه بیان می شود و بر همین اساس نمی توان تاثیر این توافق را بر این تحول نادیده گرفت و به نظر می رسد امارات که پیش از این هم در خارج کردن نیروهای نظامی خود از جنگ یمن نسبت به عربستان پیش افتاده بود اکنون نیز نمی خواهد از تحول جدید عقب بماند.

با این حال دو نکته مهم در این زمینه وجود دارد:

نخست اینکه از نظر دولت نجات ملی یمن هرگونه صلح با این کشور مستلزم پایان دادن به هر شکل تجاوز و اشغال و به رسمت شناختن وحدت سرزمینی و تمامیت ارضی این کشور در کنار جبران خسارات نزدیک به 9 سال تجاوز به این کشور است و این موضوع از این جهت اهمیت و موضوعیت پیدا می کند که بعد از اعلام خروج نظامیان اماراتی از یمن دخالت های این کشور به اشکال دیگر ادامه یافته که از جمله مصادیق آن می توان به حمایت از شورای انتقالی اشاره کرد که تا پیش از این بریا تجزیه جنوب تلاش می کرده اما برخی اخبار حاکی از این است که از این هدف دست کشیده و به اهداف شورای ریاستی که زیر نظر عربستان است نزدیک شده است.

از دیگر مصادیق ادامه دخالت ها و حضور نظامی امارات در یمن بعد از اعلام خروج نظامیان این کشور از یمن استقرار در بنادر و جزایر اسراتراژیک این کشور از جمله مجمع الجزایر سقطری است که طبق اخبار دریافتی با کمک اسرائیل اقدام به تاسیس پایگاه نظامی و جاسوسی کرده است.

بر این اساس اعلام خبر تدارک امارات برای اعزام هیات دیپلماتیک به صنعا برای مذاکره زمانی ثمربخش خواهد بود که با پایان کامل مداخله و حضور نظامی این کشور به هر شکل ممکن در یمن همراه باشد.

دوم اینکه هرچند نمی توان تاثیر کلی توافق اشتی ایران و عربستان را بر کل تحولات منطقه و حتی جهان از جمله مسئله یمن نادیده گرفت اما در عین حال نباید از این واقعیت نیز غافل شد که کلید حل این مسئله در صنعا و ریاض است و تهران نیز طبعا از حل این مسئله در چارچوب ایجاد ثبات و امنیت در منطقه و کاهش اختلافات و شکاف ها در جهان عرب و جهان اسلام حمایت و پشتیبانی می کند.

چنانکه پیشترنیز جنبش انصارالله از این توافق استقبال کرد و عبد الملک العجری، عضو هیات مذاکره‌کننده آن، توافق یاد شده را نوید خوبی برای آرام شدن درگیری‌های منطقه‌ای دانست و گفت، ادعای خطر ایران که عربستان آن را اساس حمله خود به یمن قرار داده بود، بی‌اعتبار شد و ریاض باید پس از این همگرایی از یمن عذرخواهی کرده و هرچه سریعتر جنگ و محاصره را متوقف کرده و شروع به بازسازی کند.

محمد البخیتی، عضو دفتر سیاسی انصارالله نیز گفت، ازسرگیری روابط میان ریاض و تهران پیش از ازسرگیری روابط میان صنعاء و ریاض نشان می‌دهد که نبرد ما با کشورهای متخاصم نبردی مستقل است و تنها با بازپس‌گیری حاکمیت و استقلال یمن پایان خواهد یافت.

با این وجود البخیتی پیش‌بینی کرد با توجه به اعتبار و جایگاه هر دو کشور ایران و عربستان این تحول نه فقط بر روابط یمن و عربستان بلکه بر کل روابط کشورهای عربی و اسلامی تاثیر مثبتی بگذارد. البخیتی افزود، هرگونه همگرایی میان کشورهای اسلامی در راستای منافع آنها بوده و آمریکا و اسرائیل را ناخرسند می‌کند.

از سوی دیگر، کنگره مردمی سراسری یمن در بیانیه‌ای اعلام کرد که این توافق می‌تواند نقش موثری در تقویت انسجام و همبستگی جهان اسلام و نیز دور کردن منطقه از درگیری‌ها و مداخله‌های خارجی ایفا کند. این کنگره در ادامه بیانیه خود ابراز امیدواری کرد که عربستان و ایران به مسؤولیت خود در پایان یافتن مشکلات و درگیری‌های چند سال گذشته منطقه عمل کنند تا امنیت و ثبات و نیز خواسته‌های ملت‌های منطقه از جمله همکاری و همبستگی کشورهای همسایه در زمینه‌های مختلف محقق شود.

نویسنده: کاظم احمد کاظم زاده

 112

 بیشتر بخوانید:

از سرگیری روابط با عربستان، دستیابی به آتش‌بس در یمن را سرعت می‌بخشد