ایران پرس: نخست وزیران انگلیس و ژاپن با هدف توسعه همکاری های نظامی یک معاهده نظامی مهم را در لندن امضا کردند که آنها را قادر به استقرار نیروی نظامی طرفین در خاک یکدیگر می کند .

«ریشی سوناک»، نخست وزیر انگلیس به همراه «فومیو کیشیدا»، نخست وزیر ژاپن‌ معاهده ای را امضا کردند که بنا به اعلام تارنمای نشریه دیلی تلگراف، دوکشور رزمایش مشترک نیز برگزار می کنند.

ژاپن که به عنوان کشور اقتصادی در جهان شناخته می شود و تمام توافقنامه هایش تاکنون اقتصادی بوده  امضای توافقنامه نظامی با انگلیس بیانگر رویکرد نظامی ژاپن در سطح بین المللی است. این‌بدان معنا است که دولت توکیو پس از افزایش بودجه نظامی که مورد تمجید آمریکا قرار گرفت درصدد توسعه مناسبات نظامیش در عرصه بین المللی است که در این میان آمریکا و انگلیس از موقعیت ویژه ای برای ژاپن برخوردارند.

چرا که ژاپن متحد راهبردی واشنگتن در منطقه شرق آسیا است و از اینرو درصدد است در چارچوب سیاستهای منطقه ای آمریکا نقش افرینی کند. به زعم توکیو به هر میزان ژاپن بتواند در راستای سیاستهای آمریکا بر ضد چین عمل کند می تواند موقعیت منطقه ای خود را تثبیت و در برابر چین قدرتمنایی کند.

گام بلند ژاپن برای حضور نظامی در منطقه و تقویت قدرت

رویی صفت کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید:"ژاپن برای حضور نظامی در منطقه و تقویت قدرت خود، گامهای بلندی را بر می دارد که بدون تردید با واکنشهای منطقه ای حتی از جانب کره جنوبی که متحدین آمریکا در منطقه محسوب می شود روبرو خواهد شد و عمده دلیل آن نیز روحیه استعماری ناسیونالیستهای افراطی ژاپن است"

کشورهای منطقه از جمله چین و کره جنوبی به اقدامات جنایتکارانه ارتش امپراطوری ژاپن در قبل از جنگ جهانی دوم همچنان معترض هستند و معتقدند چنانکه ارتش ژاپن به روزهای اوج زمان استعماریش برگردد هیچ تضمینی وجود ندارد که دوباره سیاستهای جنایتکارانه خود را در منطقه همچون اعمال برده جنسی زنان تکرار نکند.

با این حال امریکا در راستای سیاست اعمال فشار خود بر چین می کوشد ژاپن را به قدرت برتر نظامی منطقه تبدیل و تا حد ممکن آنرا به ژاندارمی منطقه تبدیل کند.سیاستی که با حمایتهای امریکا از سوی استرالیا نیز دنبال می شود.اخیرا نیز با تلاشهای واشنگتن آئتلافهایی با حضور ژاپن و استرالیا و کره جنوبی و حتی هند تشکیل داده است که هر یک از این کشورها درصدد بهره گیری از فرصت تنش های امریکا و چین در جهت تقویت موقعیت منطقه ایشان هستند. در این میان ژاپن با توجه به موقعیت اقتصادیش از شرایط متفاوت و در عین حال خوبی برای جهش در وضعیت نظامیش برخوردار می باشد.

ژاپن به دلیل منع قانون اساسی نمی تواند ارتش داشته باشد

شریفی پور کارشناس مسایل منطقه در این باره می گوید:"ژاپن به دلیل منع قانون اساسی نمی تواند ارتش داشته باشد و تلاش دولتهای توکیو برای اصلاح قانون اساسی در این خصوص هم نتیجه بخش نبوده است. ‌بنابرابن ژاپن با حمایتهای امریکا و در راستای اهداف و منافع واشنگتن بخصوص ضد چین نظامی گرایی را در پیش گرفته است"

در هر حال، همکاری های بین المللی ژاپن در بخش نظامی از جمله با انگلیس می تواند برای کشورهای منطقه حساسیت برانگیز باشد. انگلیس اعلام کرده است که اماده برگزاری رزمایش با ژاپن است و این به معنای تمایل دولت لندن برای حضور نظامی در ابهای پیرامونی چین است. وضعیتی که چندان مطلوب تحولات منطقه و روابط ژاپن با کشورهای منطقه نیست.به همین دلیل دولت چین بارها در مورد پیامدهای نظامی گرایی ژاپن و بازکردن پای کشورهای فرامنطقه ای به ابهای پیرامونیش هشدار داده است.

113

بیشتر بخوانید:

امضای توافقنامه نظامی بین ژاپن و انگلیس