ایران پرس: در شرایطی که نگرانی ها از تشدید تنش های باکو و ایروان هر روز بیشتر می شود ، "نیکول پاشینیان" نخست وزیر ارمنستان توصیه مهمی به "الهام علی اف" رئیس جمهوری آذربایجان کرده است.

نخست وزیر ارمنستان با اعلام این که در حال حاضر فرصت دستیابی به صلح پایدار و بلند مدت با جمهوری آذربایجان وجود دارد ، از دولت الهام علی اف خواست از انجام اقداماتی با هدف تضعیف این فرصت ، خودداری کند. پاشینیان پیش از این نیز گفته بود: "اگر باکو وارد مذاکرات مستقیم درباره منطقه قره‌باغ شود ، یک قرارداد صلح میان ارمنستان و جمهوری‌ آذربایجان می‌تواند تا پایان سال جاری میلادی منعقد شود".

یکی از موضوعات مهمی که در روابط جمهوری آذربایجان و ارمنستان در ماه های گذشته مطرح شده است ، موضوع مسدودسازی کریدور لاچین توسط نیروهای نظامی تحت امر دولت الهام علی اف است. علاوه بر کشورهای منطقه و جهان ، سازمان ملل نیز در زمینه ادامه مسدودسازی دالان لاچین واکنش منفی نشان داده است. در همین ارتباط ، "فرحان حق"، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل با انتشار بیانیه‌ای ضمن اعلام نگرانی آنتونیوگوترش، از ادامه چالش‌های مربوط به آزادی تردد در کریدور لاچین ، گفته است: "دبیرکل سازمان ملل بار دیگر درخواست خود را برای پیروی از احکام صادر شده توسط دیوان عدالت بین‌الملل از جمله حکم مورخ ۲۲ فوریه درباره اقداماتی برای تضمین تردد بدون وقفه در این گذرگاه در هر دو مسیر، بازگو کرده است".

فرحان حق ، همچنین گفت: "گوترش به طور ویژه نسبت به گزارشات درباره وخیم‌تر شدن اوضاع انسانی در منطقه قره‌باغ ابرازنگرانی کرده و از ایروان و باکو خواسته تا در راستای عادی‌سازی بلندمدت روابط که به نفع صلح و امنیت منطقه است، بیشتر تلاش کنند".

در ارتباط با مسدودسازی کریدور لاچین ، به نظر می رسد طرف های بیگانه در این ارتباط از دولت الهام علی اف حمایت می کنند. هدف بیگانگان از این امر ، فشار بر دولت ارمنستان برای دریافت اراضی یا معاوضه اراضی میان باکو و ایروان است. مقام های ارمنستان مدام با این طرح ها مخالفت می کنند. اما به نظر می رسد کشورهای ذینفع نیز با فشار بر دولت باکو ، تلاش می کنند تا از طریق دولت الهام علی اف مسیر ارتباطی مورد نظر خود را از ارمنستان دریافت دارند. در واقع ، دولت های بیگانه مدام از دولت الهام علی اف موضوع دریافت اراضی از ارمنستان را مطرح می کنند. یکی از این دولت ها ، دولت ترکیه به ریاست "رجب طیب اردوغان" است.

دولت ترکیه بدون طرح واقعیت ها ، با فریب دولت الهام علی اف ، تلاش می کند از طریق نفوذ جریان خطرناک پان ترکیست و صهیونیسم بین الملل در جمهوری آذربایجان ، اهداف خود را از طریق جمهوری خودمختار نخجوان محقق سازد. به عبارت دیگر ، مقاک های دولت آنکارا بیشتر از مقام های دولت باکو بر دریافت کریدور موسوم به زنگزور تاکید می کنند. همین امر نشان دهنده فشارهای شدید بیگانگان بر دولت الهام علی اف است. در صورت تحقق هدف دریافت کریدور از جنوب ارمنستان ، بدون شک ، روسیه و ایران تحت فشارهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از طریق یک عضو فعال این سازمان نظامی قرار خواهند کرفت. قابل پیش بینی است که ارمنستان نیز به تدریج از نقشه جغرافیایی قفقاز جنوبی حذف خواهد شد.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه که در طول دو دوره ریاست جمهوری خود همواره در موضع تهاجمی علیه کشورهای منطقه قرار داشت و در سال پایانی دومین دوره ریاست جمهوری خود ، با عدول از سیاست های نادرست خود مجبور به عذرخواهی از کشورهایی نظیر عربستان ، امارات ، مصر ، رژیم نژادپرست اسرائیل و حتی سوریه شده است ، در سومین دوران ریاست جمهوری پی در پی خود ، تلاش می کند با تحقق یک هدف ، مردم ترکیه و احزاب مخالف را راضی کند. این هدف در قفقاز تعریف شده است و الهام علی اف رئیس جمهوری فریب خورده جمهوری آذربایجان ، مناسب ترین فرد برای تحقق این هدف محسوب می شود.

اظهارات تحریک آمیز رئیس جمهوری ترکیه

به هر حال ، رئیس جمهوری ترکیه در دیدار اخیر خود با "جیحون بایرام اف" وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان ، تاکید کرد: "کریدور زنگزور باید بلافاصله باز شود و یک صلح فراگیر هر چه زودتر حاصل شود". این اظهارات تحریک آمیز رئیس جمهوری ترکیه به نظر امری طبیعی می آید. در حالی که برای تحقق این هدف ممکن است درگیری های شدیدی در سطح منطقه رخ دهد. بدون شک ، مردم ترکیه از این درگیری ها در امان خواهند بود. در حالی که بیشترین سطح درگیری میان ملت های قفقاز رخ خواهد داد. در حقیقت ، بار دیگر مردم مسلمان و شیعه جمهوری آذربایجان می بایست برای یک کشور ذینفع در جنگی مشارکت کنند که برای شان نفع چندانی ندارد.

در شرایطی که جمهوری آذربایجان در جریان جنگ دوم قره باغ به اهدف خود رسیده است ، تنها دلیل واقعی درگیری های برای ایجاد جنگ سوم قره باغ ، دخالت های بیگانگان است. با توجه به این واقعیت ها ، باید گفت بهتر است مقام های دولت الهام علی اف به توصیه های نخست وزیر ارمنستان عمل کنند تا مانع درگیری های خونین و بروز جنگ سوم قره باغ شوند.

نویسنده: محمد علی طالبی

113

بیشتر بخوانید:

استقبال ایران از مذاکرات صلح جمهوری آذربایجان و ارمنستان

رئیسی: ایران از مذاکرات صلح ارمنستان و آذربایجان حمایت می‌کند