انتشار این گزارش پس از سفر اخیر سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران به چین با اهمیت تلقی می شود زیرا رسانه های غربی تلاش کردند این سفر را ناکام و غیر موفق نشان دهند. این در حالی است که در این سفر، در خصوص گسترش همکای ها در همه زمینهها، از جمله تجارت، کشاورزی، صنعتی، انرژی تجدیدپذیر، زیرساخت ها توافقهای خوبی صورت گرفت.
درهمین حال میزان تجارت چین و ایران سال کذشته با هفت درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال 2021 به 15/8 میلیارد دلار آمریکا رسید که ببانگر روند رو به توسعه روابط تجاری ایران و چین در بخش بازرگانی و اقتصادی است.
« ژینگ شن پینگ » کارشناس مسایل اقتصادی در این باره می گوید:"روابط ایران و چین در همه زمینه ها در حال گسترش است و تاکنون تلاشهای امریکا برای صدمه زدن به ان ناکام بوده است. این موضوع باعث شده است تا یک محوریت سه جانبه بین ایران و چین به همراه روسیه شکل بگیرد.بدون تردید چنین محوری به نفع امریکا نیست و آنرا برای هژمونی جهانی خود مشکل ساز می داند"
واقعیتامر این است که امریکا از تقویت همکاری میانکشورهای مخالف سیاستها و دیدگاههای جهانی خود به شدت هراس دارد و نگران به خطر افتادن هژمونی جهانیش از سوی قدرتهای شرقی است .به همین دلیل از تمامی اهرم های خود برای ایجاد اختلال در روابط چین و ایران استفاده می کند که مهمترین ان اعمال تحریم های بیشتر بر ضد چین و جمهوری اسلامی ایران است با این حال دو کشور با درک مصالح و منافع ملی خود و با اتخاذ راهبرد کلان سیاست توسعه همکاری در همه بخشها را دنبال می کنند و تاکنون اجازه نداده اند خللی در روابط ایران و چین ایجاد شود.
« ابوالفضل ظهره وند » کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید"روابط ایران و چین از جهات مختلف مهم است که می تواند در ایجاد توازن جهانی بسیار موثر باشد این بدان معنا است که جهان در حال پوست اندازی جدید در عرصه تحولات جهانی است که قطعا به مذاق امریکا خوش نمی آید. بنابرابن انچه که برای ایران و چین با اهمیت است اینکه بتوانند مانع از تاثیر گذاری های مخرب امریکا بر تحولات جهانی شوند"
در هر حال، چین و جمهوری اسلامی ایران در صد هستند همکاریهای چندجانبه خود را تحت چارچوبهایی از جمله سازمان همکاری شانگهای تقویت کنند که در این مسیر عضویت ایران در تشکلهای منطقه ای جنوب غرب اسیا از جمله سازماناکو نیز می تواند به توسعه همکاری های منطقه ای بین ایران و چین کمک کند.
بدون تردید توسعه روابط تجاری میان ایران و چین می تواند تا حد زیادی از اثار و تبعات تحربم های امریکا بر ضد دو کشور بکاهد .موضوعی که به عنوان حرکت راهبردی از سوی تهران و پکن دنبال می شود و می تواند الگوی مناسبی برای کشورهای تحت تحریم باشد.
نویسنده : مجید وقاری
112
بیشتر بخوانید:
چین، بزرگترین شریک تجاری ایران در ۱۰ سال اخیر