بر اساس برآوردهای وزارت مالی تاجیکستان تامین مالی بازپرداخت اصلی ترین بدهی های خارجی این کشور حدود 1.6 درصد (یک ممیز شش درصد) از جی دی پی این کشور را در بر خواهد گرفت.
در مجموع بدهی خارجی دولت تاجیکستان تا اکتبر سال 2017 بیش از 2.8 میلیارد دلار بوده است که عمده آن از منابعی چون بانک صادرات و واردات چین، بانک جهانی، بانک توسعه آسیایی و بانک توسعه اسلامی استقراض شده است.
توسعه بخش های انرژی، حمل و نقل و ارتباطات در افغانستان
در عین حال دولت این کشور قصد دارد 850 میلیون دلار نیز در طول سه سال آینده از منابع خارجی استقراض کند. دولت تاجیکستان در نظر دارد این منابع مالی را صرف توسعه بخشهای انرژی، حمل و نقل و ارتباطات کند.
وامهای خارجی نقش عمدهای را در تامین منابع مالی لازم برای توسعه طرحهای اقتصادی و ساخت یا تکمیل پروژههای ملی و فراملی دارند. اهمیت این وامها زمانی روشن میشود که دولتها در دسترسی به منابع داخلی محدودیت دارند اما در عین حالی که این وام ها میتوانند به یک منبع خوب برای پیش برد پروژه های موجود تبدیل شوند در عین بازگرداندن آنها نیز میتواند فرآیندی درد سر ساز باشد. خصوصا زمانی که اقتصاد کشور وام گیرنده از ثبات بالایی برخوردار نباشد و یا دستخوش بحران شود.
تاجیکستان و وام های خارجی
تاجیکستان که تا پیش از فروپاشی شوروی بخشی از این کشور بود، کمی بیش از دو دهه است که به عنوان یک کشور مستقل وارد نظام بین الملل شده است. این کشور جوان نیازمند منابع مالی است تا بتواند به اهداف توسعه ای خود پاسخ دهد و در دسترس ترین و در عین حال ساده ترین منابع موجود وام های خارجی هستند.
بدهی خارجی این کشور از سال 2006 به طور مستمر در حال افزایش است و از حدود 800 میلیون دلار در سال 2006 به بیش از 2 میلیارد دلار در سال 2017 رسیده است. بدهی خارجی تاجیکستان برابر با 1 سوم از تولید داخلی این کشور است و با تصمیم این کشور برای دریافت 850 میلیون دلار وام خارجی در سه سال آینده به نیمی از تولید ناخالص داخلی این کشور افزایش خواهد یافت.
این وامها میتواند تاجیکستان را در برابر دو آینده متفاوت قرار دهد. آینده ای که از یک سو در آن تاجیکستان خواهد توانست با به کارگیری منابع مالی خود به یک اقتصاد رو به توسعه موفق تبدیل شود و مقدار بدهیهای خارجی خود را کاهش دهد و یا با افزایش بدهی های خارجی، عدم به کارگیری مناسب منابع مالی و بحران های اقتصادی این کشور تبدیل به اقتصادی بدهکار و ورشکسته شود.112/135
نویسنده : علی کرمی
بیشتر بخوانید :
برگزاری نشست کمیسیون اقتصادی تاجیکستان و ایران در دوشنبه
لاریجانی: استفاده از ظرفیت انتقال گاز و آب بین ایران و تاجیکستان ضروری است
گزارش بانک جهانی درباره وضعیت فقر در تاجیکستان/تحلیل