«الکساندر زنون» Alexander Xenon دبیر دائم وزارت خارجه قبرس، تصریح کرد که با توجه به پیامدهای کمرنگ تحریمها، کشورهای اروپایی باید در جستجوی ارتباط با روسیه و دستیابی به راهکار سیاسی برای بحرانهای موجود باشند.
مساله اعمال تحریم هاعلیه روسیه به کلاف در هم پیچیده ای در روابط بین اتحادیه اروپا و روسیه تبدیل شده است.
اتحادیه اروپا 14 سپتامبر تحریم های روسیه را به مدت 6 ماه دیگر تمدید کرد؛ اقدامی که از نگاه مسکو، حرکتی غیر دوستانه و واگرایانه از سوی بروکسل تلقی شده است.
تمدید تحریمها در شرایطی صورت گرفته که برخی از کشورهای اتحادیه اروپا بارها تاکید کردهاند که چنین تحریمهایی به ضرر آنهاست، بااین حال بروکسل برتداوم روند کنونی تاکید دارد.
به گفته «نیکولای توپورنین» Nikolai Topornin مدیر مرکزاطلاعات اروپایی روسیه، وجود تحریمها آسیب جدی به روابط این کشور با شرکای اروپایی آن وارد نموده است.
با توجه به اینکه تا قبل از بحران اوکراین، اتحادیه اروپا بزرگترین شریک تجاری روسیه محسوب می شد، طبیعتا تحریم های اعمالی از سوی مسکو باعث ضرر و زیانهای هنگفتی برای کشورهای اروپایی شده است.
این مساله مورد توجه مقامات مسکو نیز قرار گرفته و در این راستا «دیمتری مدودف» نخست وزیر روسیه به زیان 100 میلیارد دلاری کشور های غربی به دلیل اعمال تحریم ها علیه روسیه اشاره کرده است. این مساله باعث شده تا در درون اتحادیه اروپا بر سر ادامه یا قطع تحریمها علیه روسیه اختلاف نظر ایجاد شود.
در این باره دو دیدگاه در داخل اتحادیه اروپا وجود دارد
یک دسته از کشورها بویژه آنهایی که دارای روابط نزدیکی با آمریکا هستند، هوادار ادامه تحریمها علیه مسکو تا زمان تسلیم روسها در قبال خواسته های غرب در باره اوکراین هستند.
در راس این کشورها، بریتانیا قرار دارد که به عنوان متحد استراتژیک آمریکا محسوب می شود و از سال 2014از حامیان سر سخت تشدید فشارهای تحریمی بوده است.
هم چنین کشورهای شرق اروپا بویژه جمهوری های سه گانه بالتیک، لهستان، چک، اسلواکی نیز در این ردیف قرار دارند که آنها نیز با توجه به خصومت دیرینه با روسیه خواهان ادامه تحریم ها علیه مسکو هستند.
به گفته «آلکساندر رار» Alexander Rahr کارشناس سیاسی آلمانی، نخبگان آمریکایی و کشورهای شرق اروپا حامی دیدگاه واشنگتن، مجازات ها را به عنوان ابزار جنگ تجاری و اقتصادی با هدف تضعیف مسکو تلقی میکنند.
درخواست برخی از کشورهای اروپایی برای لغو تحریمها علیه روسیه
در مقابل دسته دیگری از کشورهای اتحادیه اروپا که تا قبل از بحران اوکراین روابط گسترده تجاری و اقتصادی با روسیه داشته اند و به دلیل کاهش یا قطع این روابط متحمل زیانهای مالی و اقتصادی زیادی شده اند، اکنون خواهان کاهش یا لغو تحریمها علیه روسیه هستند که در این زمینه می توان به یونان، قبرس، مجارستان ، اسلوونی، کرواسی و اسپانیا اشاره کرد که خواهان تجدید نظر در سیاست کنونی در قبال مسکو هستند.
در واقع این کشورها ناچار شده اند در همنوایی با اتحادیه اروپا با اعمال بسته های تحریمی علیه روسیه موافقت کنند، اما در این حال از نگاه آنها ادامه این روند توجیه ناپذیر است و باید در روند کنونی تجدید نظر شود.
کما اینکه از نگاه وزیر خارجه قبرس مسکو باید شریک راهبردی اتحادیه اروپا در پارهای از مسایل جهانی باشد.
بدین ترتیب باید انتظار داشت که فشارها در داخل اتحادیه اروپا برای تغییر رویکرد کنونی در قبال روسیه افزایش یابد.
سید رضا میرطاهر
133/110
بیشتر بخوانید:
درخواست اتریش برای لغو تحریمهای روسیه
ادامه اقدامات خصمانه آمریکا علیه ایران و روسیه/ سنا تحریمهای روسیه را به بسته تحریمهای ایران اضافه کرد
تحریم های ضد روسی غرب، لغو نمی شود