دوره ریاست جمهوری «میشل عون» در لبنان روز 31 اکتبر به پایان میرسد. مطابق قانون، پارلمان لبنان باید از یک ماه قبل از پایان ریاست جمهوری، رئیس جمهور جدید را معرفی کند. انتخاب رئیس جمهور لبنان که باید از میان مسیحیان این کشور باشد، به رای دو سوم نمایندگان پارلمان نیاز دارد. پارلمان لبنان 128 نماینده دارد.
پارلمان لبنان که پیش از این دو بار در تعیین رئیس جمهور ناکام بود، امروز 20 اکتبر جلسه سوم خود را برای انتخاب رئیس جمهور جدید با حضور 110 نماینده برگزار کرد. در شمارش آرا مشخص شد که 55 نماینده برگه سفید به صندوق ریختهاند و 42 نماینده به «میشل معوض» رای دادند و مابقی نیز به افراد دیگر رای دادند.
در پی شکست مجدد پارلمان لبنان، «نبیه بری» رئیس پارلمان روز 24 اکتبر را به عنوان موعد برگزاری چهارمین جلسه انتخاب رئیس جمهور جدید اعلام کرد.
ناکامی پارلمان لبنان در تعیین رئیس جمهور جدید در حالی است که میشل عون نیز پس از 30 ماه ناکامی پارلمان در اکتبر 2016 به عنوان رئیس جمهور جدید برگزیده شد. طول دوره ریاست جمهوری در لبنان 6 سال است. بنابراین، به نظر میرسد نمایندگان پارلمان لبنان تا پایان اکتبر موفق به معرفی رئیس جمهور جدید نشوند و این کشور بار دیگر وارد دورهای از بن بست سیاسی در تعیین رئیس جمهور شود.
این در حالی است که لبنان از پایان سال 2019 تاکنون شاهد روی کار بودن دولت موقت است. «نجیب میقاتی» نخست وزیر کنونی که پس از انتخابات پارلمانی ماه می گذشته مامور به تشکیل کابینه شد، به عنوان نخست وزیر موقت از سپتامبر 2021 تاکنون فعالیت میکند. بنابراین، در صورتی که لبنان شاهد بن بست سیاسی در معرفی رئیس جمهور باشد، بن بست دو گانهای در این کشور شکل میگیرد زیرا میقاتی نیز پس از پنج ماه هنوز کابینه جدید را تشکیل نداده است.
مداخله خارجی، عامل اصلی بن بست سیاسی در لبنان
به نظر میرسد مداخله خارجی عامل اصلی بن بست سیاسی در لبنان است، زیرا برخی از گروههای لبنانی در چارچوب نسخههای کشورهای خارجی حرکت کرده و از معرفی رئیس جمهوری که مورد حمایت همه گروهها باشد، خودداری میکنند.
بر همین اساس، «جبران باسیل» رئیس جریان ملی آزاد لبنان با اشاره به جلسه امروز نمایندگان پارلمان برای انتخاب رئیس جمهور جدید گفته بود: "نمایندگان این جریان در جلسه شرکت خواهند کرد اما رای سفید خواهند داد."
شیخ «نبیل قاووق» عضو شورای مرکزی حزبالله لبنان پس از جلسه امروز پارلمان گفت: "دیگر بر کسی پوشیده نیست که آمریکاییها و سعودیها نمیخواهند لبنان از بحرانهای خود خارج شود، بلکه تلاش میکنند لبنانیها را از گفتوگو و اجماع نظر باز دارند. آنچه در جلسات پارلمان برای انتخاب رئیس جمهوری رخ میدهد، ثابت میکند که مداخلات سفارتخانههای آمریکا و عربستان روند انتخاب رئیس جمهور طبق موعدهای تعیین شده در قانون اساسی را مختل کرده است."
شیخ قاووق همچنین تاکید کرد: "ما میخواهیم رئیس جمهوری را انتخاب کنیم که کارمند سفارتخانهها نباشد."
نویسنده: سيدرضی عمادی
117