ایران پرس: به رغم توافق رهبران آنکارا با مقام های دولت دمشق مبنی بر خروج از اراضی شمال سوریه به منظور دیدار سران دو کشور همسایه و مسلمان، حملات نظامیان ترک به مناطق شمالی سوریه همچنان ادامه دارد.

در این ارتباط، پایگاه خبری ترکیه ای «تی آر تی» از کشته شدن ۲۰ تن از نیروهای یگان های مدافع خلق (ی پ گ) در حملات ارتش ترکیه به مواضع این گروه در حوالی منطقه تل رفعت، سوریه خبر داد. این خبرگزاری ترکیه ای همچنین مدعی شد که حملات ارتش ترکیه پس آن که نیروهای یگان های مدافع خلق (ی پ گ) با راکت انداز به پاسگاه مرزبانی این کشور در منطقه اونجو پنار، حمله کردند، آغاز شده است. وزارت دفاع ترکیه هم با صدور بیانیه ای بار دیگر تاکید کرد: «ارتش این کشور حملات تروریست ها را بی پاسخ نخواهد گذاشت.»

در حقیقت، به نظر می رسد حمله اخیر ترکیه به مناطق شمالی سوریه تلافی جویانه بوده است. در همین زمینه، منابع وابسته به مخالفان و گروه‌های تروریستی در شمال سوریه از حمله توپخانه‌ای سنگین ارتش سوریه به مواضع نیروهای ترکیه در ریف شرقی ادلب خبر داده‌اند.

نیروهای رسانه‌های وابسته به گروهک هیات تحریر الشام مدعی شده اند که روز یکشنبه گذشته، ارتش سوریه به پایگاه های ارتش ترکیه در اراضی این کشور حمله کرده است. در این حمله، شماری از نیروهای ترکیه کشته یا زخمی شده‌اند؛ ادعایی که هنوز از سوی منابع رسمی تأیید نشده است. دولت سوریه در این زمینه سکوت کرده است. به همین دلیل ، چنین به نظر می رسد که حملات روز یکشنبه گذشته به نیروهای ترکیه از سوی شبه نظامیان کرد با کمک نظامیان آمریکایی در دستور کار قرار گرفته باشد.

در این شرایط، این سوال اساسی مطرح است که چرا نیروهای نظامی ترک به رغم توافقات اخیر با دولت های آنکارا و دمشق، همچنان به حملات به اراضی سوریه ادامه می دهند. در همین ارتباط، برخی کارشناسان معتقدند حمله احتمالی زمینی ترکیه علیه کردهای سوریه، به دلایل سیاسی و نه امنیت ملی جریان دارد. برخی کارشناسان می گویند: «ترکیه از حمله احتمالی زمینی به کردهای سوریه منافع سیاسی را جستجو می کند و هرچه این حمله به زمان انتخابات نزدیک تر باشد منافع سیاسی آن بیشتر در دسترس خواهد بود.»

سینان جدی یک تحلیلگر سیاست داخلی ترکیه در بنیاد دفاع از دموکراسی نیز در گفتگو با شبکه خبری فاکس نیوز آمریکا گفته است: «حمله به تعویق افتاده نظامی ترکیه علیه کردهای سوریه دلایل سیاسی دارد و ربطی به مسائل امنیت ملی و یا استراتژیکی ندارد.»

سونر جاگپتای، مدیر برنامه ترکیه در انستیتو واشنگتن نیز در بیان اهداف سیاسی اردوغان از حمله به مناطق کردنشین سوریه به فاکس نیوز گفته است: «اردوغان می خواهد منطقه تحت کنترل کردهای سوریه را به قعطات کوچکتری تبدیل و منطقه امن ایجاد کند. مقام های آنکارا قصد دارند در نهایت با واگذار کردن این مناطق به دولت مرکزی و راضی کردن دولت بشار اسد به عادی سازی روابط، نقش پایان دهنده به بحران در سوریه را ایفا کنند زیرا به باور اردوغان این حملات و اتفاقات پس از آن می تواند بحران سوریه را پایان دهد.»

ادامه حملات ترکیه به سوریه بنابر هر دلیلی که باشد، ممکن است توافقات اخیر صلح با دولت دمشق را تحت تاثیر منفی قرار دهد. ناگفته نماند که دولت آنکارا، نیروهای یگان های مدافع خلق (ی پ گ) در شمال سوریه را بازوی حزب کارگران کردستان ترکیه (پ ک ک) می داند و با قرار دادن نام این گروه در فهرست گروه های تروریستی، زمینه های حملات نظامی به کردهای سوریه را نیز فراهم کرده است.

ارتش ترکیه به بهانه مبارزه با نیروهای (ی پ گ) عملیات غیرقانونی را در اراضی شمالی سوریه انجام می دهد و در عمل این منطقه را به اشغال خود درآورده است. این در حالی است که در جریان مذاکرات اخیر مقام های آنکارا و دمشق، ترکیه تعهد داده است تا پیش از مذاکرات صلح، نیروهای خود را از اراضی سوریه خارج کند.

دولت ترکیه بیش از یازده سال گذشته با حمایت از آن چه که انقلاب در سوریه خوانده است، به صف متحدان آمریکا و برخی از دولت های مرتجع عرب حاشیه خلیج فارس پیوست. اما این اتحاد تقریبا جهانی نتوانست دولت قانونی بشار اسد را در از سوریه حذف کند. نتیجه این مداخلات باعث شده است که شبه نظامیان جدایی طلب و تروریست از نظر دولت آنکارا در امتداد مرزهای جنوبی ترکیه قدرت بگیرند و از آمریکا و برخی کشورها سلاح و پشتیبانی دریافت کند.

از این رو، از ماه های گذشته، با درک این واقعیت که بشار اسد حذف شدنی نیست و بقای او و دولت سوریه به نفع امنیت ملی در ترکیه است، به دنبال تغییر در سیاست‌های نادرست خود برآمده است. در عین حال، باید گفت: حملات ترکیه به سوریه در شرایطی جریان دارد که تمامی کشورهایی که با نام متحد آمریکا به سوریه یورش بردند، دست دوستی به دولت بشار اسد داده اند. در حالی که مقام های دولت آنکارا همچنان در خط مقدم حملات به کشور همسایه خود یعنی سوریه قرار گرفته و خروج از باتلاق جنگ در اراضی سوریه را به اشتباه به منافع ملی ترکیه گره زده اند.

نویسنده: طالبی

116

بیشتر بخوانید:

موافقت ترکیه با خروج نیروهایش از سوریه

آنکارا با خروج کامل نیروهایش از سوریه موافقت کرده است