"دونالد ترامپ" دوشنبه شب با صدور بیانیهای جزئیات تحریمهای جدیدی را که قرار است علیه ترکیه اعمال کند اعلام کرد.
رئیس جمهور آمریکا در این بیانیه تصریح کرد، با امضای فرمان اجرایی، مجوز اعمال تحریمهایی را علیه مقامهای کنونی و سابق دولت ترکیه و اشخاصی که به اقدامات بیثباتکننده ترکیه در شمال سوریه کمک میکنند، صادر خوهد کرد.
به گفته ترامپ، تعرفههای واردات فولاد از ترکیه نیز تا 50 درصد اضافه خواهند شد و به صورت فوری مذاکرات وزارت بازرگانی آمریکا با ترکیه بر سر توافق تجاری 100 میلیارد دلاری متوقف خواهد شد.
ترامپ همچنین تهدید کرد: «چنانچه رهبران ترکیه به طی این مسیر خطرناک و ویرانگر ادامه دهند، وی کاملاً آمادگی دارد اقتصاد ترکیه را به سرعت نابود کند».
ترامپ در ادامه بیانیه افزوده است: «این فرمان، همچنین مجوز اعمال طیف وسیعی از پیامدها شامل تحریمهای مالی، مصادره اموال و جلوگیری از ورود به خاک ایالات متحده را فراهم میکند.»
ترامپ خاطر نشان کرد، وی به دلیل وضع کنونی در سوریه و مخصوصا اقدامات اخیر دولت ترکیه در اجرای عملیات نظامی در شمال سوریه، وضعیت اضطراری ملی اعلام میکند.
وزارت خزانه داری آمریکا نیز وزارتخانههای دفاع و انرژی وهمچنین سه وزیر کشور، دفاع و انرژی ترکیه را تحریم کرد.
وزارت دفاع آمریکا با اعلام اینکه عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه "تضعیف کننده" مبارزه علیه داعش است، از متحدان واشنگتن در ناتو مصرانه خواست تا تحریمهایی را علیه ترکیه وضع کنند.
فشارهای شدید کنگره آمریکا برای برخورد قاطع با ترکیه و اعمال تحریم ها علیه آن و نیز انتقادهای شدیدی که از ترامپ درباره چراغ سبز دادن به آنکارا برای حمله به شمال سوریه صورت گرفته، ظاهرا وی را وادار کرده است تا موضعی شدید در قبال ترکیه اتخاذ کند.
با این حال ترامپ که قبلا وعده اعمال تحریم های خردکننده و نابودگر اقتصاد ترکیه را داده بود، اکنون به برخی تحریم های نه چندان مهم بسنده کرده است.
این مساله نشان می دهد که همانند قبل ترامپ برای ارعاب و ترساندن طرف مقابل بلوف های بزرگی را مطرح می کند، بدون این که واقعا قصد یا توان اجرایی کردن آن تهدیدات را داشته باشد.
با این حال دستور خروج 1000 نیروی آمریکایی مستقر در شمال سوریه از این منطقه نشان می دهد که رئیس جمهور آمریکا مایل نیست تا نیروهای آمریکایی را در منازعات میان ترک ها با کردهای شمال سوریه و ارتش سوریه درگیر کند. مارک اسپر وزیر دفاع آمریکا یکشنبه به شبکه تلویزیونی «سیبی اس» گفته بود: خروج نظامیان این کشور از شمال سوریه، با دستور ترامپ صورت میگیرد.
مساله مهم این است که اردوغان رئیس جمهور ترکیه به رغم فشارهای فزاینده غرب اعم از اروپا و آمریکا ظاهرا قصد ندارد تا دستور توقف عملیات نیروهای ترکیه را در شمال سوریه صادر کند. احتمالا وی بر این تصور است که اقتصاد ترکیه تاب تحریم های آمریکا را دارد و یا حداقل در برهه کنونی تحریم های دولت ترامپ نمی تواند ضربه جدی به این کشور وارد کند.
مساله دیگر با توجه به سناریوی اجرا شده ترامپ این است که واشنگتن با چراغ سبز دادن به ترکیه برای حمله به شمال سوریه و اکنون فشار به آن برای توقف این عملیات در واقع دامی برای آنکارا به منظور کشاندن به جنگی بی فرجام در شمال سوریه پهن کرده است؛ به ویژه این که اقدام نظامی ترکیه، واکنش شدید اروپایی ها را داشته و علاوم بر تحریم های تسلحاتی پیش بینی می شود که در آینده نزدیک تحریم های اقتصادی نیز اعمال شود. بدین ترتیب روابط آنکارا با اتحادیه اروپا دچار وخامت روز افزون خواهد شد و واشنگتن نیز خواهد توانست با توجه به نافرمانی ترکیه از خواسته های آمریکا مانند پافشاری بر خرید و استقرار سامانه موشکی اس- 400 از روسیه و گسترش روابط با روسیه و چین و به این بهانه ها، آنکارا را مشمول مجازات های تحریمی خود کند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
آمریکا 2 وزارتخانه و 3 وزیر ترکیه را تحریم کرد
ترامپ و موضع دوگانه در قبال داعش/ تحلیل