این نمونه نادری از همکاری حزب جمهوریخواه و دموکرات آمریکا بود که در آن دموکراتها به جمهوریخواهان پیوستند تا این بسته کمک برای اوکراین را تصویب کنند.
طبق تصمیم «مایک جانسون» رئیس اکثریت کنگره، سه بخش مربوط به اوکراین، اسرائیل و تایوان بهصورت لوایح جداگانه رأیگیری و تصویب شدند. بدین ترتیب علاوه بر لایحه کمک نظامی به اوکراین، مجلس نمایندگان آمریکا لوایح مربوط به کمک نظامی به رژیم صهیونیستی و تایوان، توقیف داراییهای دولتی مسدود شده روسیه به منظور ارائه آنها به کییف و تحریمهای جدید علیه چین را نیز به تصویب رساند.
در واقع روند رأیگیری و تصویب لایحه کمک به اوکراین، ظرف چند دقیقه انجام شد؛ اتفاقی که بعد از چند ماه بلاتکلیفی لایحه در مجلس نمایندگان، حاکی از آن است که قانونگذاران آمریکایی فارغ از تمایلات حزبی، به طور متفقالقول حامی تداوم حمایت از اوکراین هستند.
«جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا از سنا خواست با شتاب بخشیدن به روند کار خود امکان تأیید این لایحه توسط ریاستجمهوری و تبدیل شدن به قانون را جلو بیاندازند.
«مارک وارنر» رئیس کمیته اطلاعاتی مجلس سنا نیز در اظهاراتی گفت: "با تصویب بسته کمک نظامی به اوکراین، تدارکات نظامی واشنگتن برای کییف دوباره آغاز خواهد شد."
به تازگی «ویلیام برنز» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) به اعضای کنگره هشدار داد: "اگر اکنون بسته کمک به اوکراین را تصویب نکنید، کییف تا پایان سال ۲۰۲۴ بازنده جنگ خواهد بود."
«ولودیمیر زلنسکی» روز یکشنبه از رهبران سیاسی ایالات متحده برای تصویب بسته کمکی به اوکراین تشکر کرد و گفت: "کمکهای جدید به کشور او فرصت «پیروزی» میدهد چراکه حالا کشورش قادر به دفاع از خود در برابر روسیه است."
به رغم تصویب کمک نظامی جدید آمریکا به اوکراین اما تردیدها و اما و اگرهای زیادی درباره تاثیر این کمک نظامی هنگفت بر نتیجه نهایی جنگ اوکراین وجود دارد.
با توجه به پیشرفتهای اخیر ارتش روسیه در جبهههای مختلف و وضعیت دشوار ارتش اوکراین در میدان جنگ، دور از ذهن است که کمک ۶۰ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلاری آمریکا به کییف به تغییر قابل توجهی در وضعیت نظامی اوکراین در مقابل روسیه منجر شود.
کمک نظامی جدید آمریکا به اوکراین فقط ممکن است به ارتش این کشور کمک کند تا از حملات جدید ارتش روسیه جلوگیری کند، اما منجر به ایجاد تغییرات بزرگ در جبهه جنگ به نفع کییف نخواهد شد.
بدین ترتیب احتمال اینکه کمک آمریکا بتواند به برتری ارتش اوکراین در مقابل روسیه منجر شود، بسیار ضعیف است. مقامهای آمریکایی به طور غیرعلنی از اضمحلال خطوط دفاعی اوکراین و ضعف آنها ابراز نگرانی و اعلام کردهاند که این امر میتواند سبب پیشروی بیشتر روسیه شود.
کشورهای غربی از آغاز جنگ روسیه و اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، دهها میلیارد دلار کمک های نظامی و تسلیحاتی به کییف ارائه کردهاند. کمکهای نظامی به اوکراین در سال ۲۰۲۲ با مهمات توپخانه و آموزش آغاز شد و اکنون این کمکها به تانک ها و خودروهای زرهی، سامانههای دفاع هوایی پیشرفته، موشکها و مهمات خوشهای، هواپیماهای جنگنده میگ ۲۹ و در آینده نزدیک هواپیماهای جنگنده اف ۱۶ گسترش یافته است.
«فلوریان فیلیپات» رهبر حزب میهن پرستان فرانسه و نامزد انتخابات پارلمان اروپا در واکنش به تصویب لایحه کمک نظامی به اوکراین در مجلس نمایندگان آمریکا گفت: "این رای چیزی را تغییر نخواهد داد و تنها منجر به طولانی شدن زمان جنگ و افزایش قربانیان خواهد شد."
روسیه نیز به تصویب کمک نظامی چند ده میلیارد دلاری به اوکراین واکنش نشان داده و به انتقاد از آن پرداخته است. در این زمینه وزارت خارجه روسیه با انتشار بیانیهای، به طور رسمی به تصویب لایحه کمک نظامی جدید در مجلس نمایندگان آمریکا برای به اوکراین، تاکید کرد: "«واشنگتن رویکرد خود را از پیروزی اوکراین، به تداوم این جنگ دست کم تا پایان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا (در ماه نوامبر) تغییر داده است."
«دمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه با اشاره به تصویب لایحه کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین، اسرائیل و تایوان هشدار داد: "کمک نظامی آمریکا به اوکراین، اسرائیل و تایوان بحرانهای جهانی را وخیمتر میکند. کمک نظامی به رژیم کییف به منزله حمایت مالی مستقیم از یک فعالیت تروریستی، کمک به تایوان یعنی دخالت در امور داخلی چین و کمک به اسرائیل راهی مستقیم برای تشدید بیسابقه تنش در منطقه است."
«دمیتری پولیانسکی» معاون نماینده دائم روسیه در سازمان ملل نیز اظهار داشت: "کمکهای آمریکا به اوکراین نمیتواند از پایان یافتن رژیم کییف جلوگیری کند."
تصویب کمک نظامی جدید آمریکا به اوکراین نشان دهنده رویکرد واقعی غرب به خصوص ایالات متحده در قبال جنگ اوکراین است. در واقع آمریکا و ناتو همچنان خواهان تداوم جنگ خونین اوکراین هستند.
مقامات ارشد آمریکایی و ناتو بر این گمان هستند که پیروزی روسیه در جنگ اوکراین آنهم در مجاورت ناتو به معنای بی اعتباری این سازمان نظامی و گسترش هر چه بیشتر نفوذ و قدرت منطقه ای و بین المللی روسیه خواهد شد و معادلات امنیتی و نظامی و سیاسی را در اروپا به ضرر غرب تغییر خواهد داد.
ضمن اینکه واشنگتن به جنگ اوکراین به مثابه فرصتی مهم برای تضعیف هر چه بیشتر توانمندی نظامی روسیه و نیز اضمحلال قدرت ملی این کشور رقیب آمریکا می نگرد.
با این حال تداوم این جنگ صرفا به معنای خسارات انسانی و مادی هر چه بیشتر بر اوکراین و اضمحلال این کشور بزرگ اروپایی آن هم در راستای اهداف کلان ایالات متحده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117