سید رضی عمادی- محمد بن سلمان پله های قدرت را در عربستان سعودی به سرعت و با چاشنی استفاده از موقعیت پدر طی کرد.
بن سلمان پس از رسیدن پدرش به کرسی پادشاهی، ابتدا وزیر دفاع، سپس نایب ولیعهد و نهایتاً نیز ولیعهد عربستان شده است.
بن سلمان از روزی که به کرسی ولیعهدی عربستان رسید، برنامه ریزی گسترده ای برای رسیدن به تاج و تخت پادشاهی انجام داد.
با این حال، مهمترین راهی وی برای نیل به این هدف، حذف شاهزادگان رقیب بود. در همین راستا نیز شعار مبارزه با فساد را برای مقابله و حذف رقبای خود برگزید. این در حالی است که فساد در درون خاندان سعودی به صورت ساختاری است و محدود به برخی از شاهزادگان نمی شود. در چارچوب مبارزه با فساد نیز برخی از شاهزادگان مطرح و رقبای جدی محمد بن سلمان بازداشت شدند.
علاوه بر این، محمد بن سلمان راه هر گونه انتقادی علیه خود را بسته و ترور منتقدان سرشناس و مهم را در پیش گرفته است. "جمال خاشقچی"، روزنامه نگار سعودی روزنامه واشنگتن پست از جمله منتقدان بن سلمان بود که نوامبر 2018 با دستور مستقیم وی در استانبول ترکیه ترور و جسد وی نیز قطعه قطعه شده است.
سعد الجابری، دومین شخصی است که هدف ترور بن سلمان قرار داشته، اما عملیات ترور وی موفق نبوده است. دلیل تلاش بن سلمان برای ترور سعد الجابری از یک سو به موقعیت الجابری در ساختار قدرت عربستان و از سوی دیگر به اطلاعاتی که در اختیار دارد، مربوط است.
سعد الجابری برای مدت طولانی مشاور شاهزاده "محمد بن نایف"، ولیعهد پیشین عربستان بود. محمد بن سلمان که در سال 2017 با برکناری بن نایف جایگزین وی در منصب ولیعهد سعودی شد، محمد بن نایف را همچنان مهمترین رقیب خود می داند.بن سلمان ابتدا تلاش زیادی انجام داد تا از طریق سعد الجابری به اطلاعاتی علیه محمد بن نایف دست یابد و پروژه حذف بن نایف را با مدارک مهمتر انجام دهد، اما الجابری با فرار به کانادا عملاً از دسترس بن سلمان خارج شده است.
علاوه بر این، سعد الجابری اطلاعات و اسنادی در خصوص سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه و محمد بن سلمان، ولیعهد در اختیار دارد که در صورت انتشار می تواند وجه منفی شخصیت بن سلمان در جهان را شدت بخشد.
نکته دیگر این است که تلاش بن سلمان برای بازداشت سعد الجابری به صورت قانونی نتیجه نداده است. ولیعهد سعودی و نزدیکان وی، سعد الجابری را به ارتباط با اخوان المسلمین که از دید عربستان سازمانی تروریستی است، متهم و تلاش کردند که با توسل به اینترپل، وی را به عربستان بازگردانند.ناکامی این راه سبب توسل به روش ترور شد، روشی که ولیعهد سعودی هم با آن آشنایی بیشتری دارد و هم در سایه رویکرد حمایتی دولت کنونی آمریکا با دغدغه کمتری در خصوص پیامدهای ترور، آنرا انجام می دهد.
الجابری از طریق حضور در جغرافیای خارج از عربستان سعودی، صدای خود را به افکار عمومی و همچنین محاکم قضایی رسانده است، اما کم نیستند شمار منتقدانی در داخل عربستان که در خفا توسط تیم ترور بن سلمان، ترور شده اند.در صورتی که دادگاه آمریکایی از عدالت عدول نکند و بررسی عادلانه شکایت الجابری را در پیش گیرد، پرونده ترور این مقام سابق عربستانی می تواند حتی پس از رسیدن احتمالی بن سلمان به کرسی پادشاهی عربستان، یک معضل جدی برای وی ایجاد کند.