«رضا نجفی» درنشست افتتاحیه اجلاس کمیسیون پیگیری از جرم و عدالت کیفری سازمان ملل افزود: تقویت همکاری و استفاده از تجارب بین المللی برای پیشگیری از جرایم سازمان یافته و نوظهور و تروریسم در همه اشکال و مظاهر آن ضروری است.
بیست و ششمین اجلاس سالیانه کمیسیون پیشگیری از جرم روز دوشنبه در وین آغاز شد و بمدت یک هفته به کار خود ادامه خواهد داد. یکی از مباحث این اجلاس بیان دید گاه ها در باره تروریسم و چالش های بین المللی در این زمینه است.
مبارزه با تروریسم از اهمیتی در سطح جهانی برخوردار است؛ چرا که تروریسم «خوب» و یا «بد» ندارد و مرز هم نمی شناسد. بنابراین، تروریسم در هر شکل و زیر هر نقابی برای امنیت جهانی تهدید محسوب می شود. به همین علت ضرورت حفظ منافع جمعی ایجاب می کند که مبارزره با تروریسم در چار چوبی از تعهدات بینالمللی انجام شود. در چنین صورتی می توان گفت که مشارکت در مبارزه با تروریسم فراگیر و بر مبنای تعهدات مشترک بینالمللی است.
چنین مشارکتی نقش دولتها را در حفظ ارزشهای بنیادی در نظام بینالمللی تقویت میکند. لذا اقدام در زمینه مبارزه با تروریسم باید در جهت منافع ملی و بینالمللی به دولتها تفهیم شود. اما آنچه که در وضعیت کنونی به نام مبارزه با تروریسم اتفاق افتاده ، استفاده از اهرم نظامی از سوی برخی قدرت های جهانی است که صرفا" برای منافع خود و نه صلح و امنیت جهانی و یا منطقه ای وارد میدان شده اند.
نمونه این وضعیت را می توان در اتفاقات بعد از حادثه تروریستی 11 سپتامبر 2001 و جنگ های پیشدستانه امریکا دید که منطقه را به جولانگاه گروه های تروریستی با نام و نشان های گوناگون تبدیل کرد و ملتهای منطقه را آواره و گرفتارجنگ و تجزیه کرده است.
تردیدی وجود ندارد که گروه های تروریستی نظیر القاعده ، داعش، النصره و دهها گروه تروریستی دیگر به کمک سعودی ها و برخی کشورهای کوچک منطقه ایجاد و حمایت شده اند. این شیوه بدون شک، نشاندهنده استفاده از پول و قدرت نظامی برای دخالت در قلمرو دیگر کشورها است.
این اقدامات در واقع مغایر با حقوق بینالملل است زیرا حقوق و حاکمیت کشورها به نام مبارزه با ترریسم نقض می شود و انها نا امنی و جنگ را بر کشورها تحمیل می کنند. در واقع معدودی از کشورها منافع بینالمللی را بخاطر رسیدن به اهداف خود زیر پا می گذارند.
این روند اکنون باعث گسترش بحران ها و ایجاد شرایط غیر قابل کنترل به زیان منافع جمعی شده است. اگر این گونه اقدامات را از منظر منشور سازمان ملل متحد و حقوق بینالملل بنگریم، دخالت محسوب شده زیرا کاربرد قدرت (زور)، نقض اصول حقوق بینالملل است. اما همین کشورها با اعمال نفوذ و با استفاده از موقعیت های خاص در شورای امنیت سازمانملل این مداخلات را ذیل ماده 51 منشور در خصوص قانونیبودن دفاع مشروع توجیه می کنند.
در حالیکه اقدامات دولتها در نبرد با تروریسم زمانی تاثیر مثبت دارد که بصورتی شفاف منعکسکننده حمایت واقعی از منافع عمومی و جهانی و در چارچوب حقوق بینالملل در سرکوب تروریسم باشد. در این صورت آیا بازهم می توان ادعا کرد که تجاوز گری کشورهایی نظیر امریکا عربستان معنایش مقابله با تروریسم است ؟
در واقع آنگونه که سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد در وین تاکید کرد نباید تروریسم را به مذهب، تمدن، ملیت یا قومیت خاصی مرتبط کرد، بلکه تمام تلاش ها برای مقابله با آن باید در چارچوب حقوق بین الملل بویژه منشور ملل متحد باشد.118/111
بیشتر بخوانید:
نجفی: مقابله با تروریسم باید درچارچوب منشور سازمان ملل باشد
نجفی: بازطراحی «راکتور اراک» موفقیتی دیگر در مناسبات ایران و چین است+ ویدئو
نجفی: برجام ایران را ملزم به خروج آب سنگین مازادش به خارج از کشور نمی کند