«قاهر رسول زاده» نخست وزیر تاجیکستان در چارچوب نشست سازمان همکاری اسلامی در ترکیه با «بن علی ییلدیریم» نخست وزیر این کشور دیدار و گفت وگو کرد. در این دیدار طیفی از مسائل مربوط به مناسبات دوجانبه وهمکاری های دو کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
رسول زاده و ییلدریم در این دیدار با ابراز رضایت از روند توسعه روابط تاجیکستان و ترکیه بر علاقمندی دوشنبه و آنکارا برای گسترش گفتوگوهای سیاسی در تمامی سطوح و تعاملات در عرصههای مخلتف از جمله اقتصادی، تجاری، سرمایه گذاری، توسعه صنعتی، کشاورزی، آموزش و پرورش و گردشگری تأکید کردند.
در این راستا، تلاش برای افزایش حجم تجارت بین دو کشور تا یک میلیارد دلار و ترسیم چشم انداز توسعه همکاری های دو جانبه در زمینه صنعت نساجی، انرژی آبی، معادن و ایجاد شرکتهای صنعتی مشترک از دیگر محورهای مذاکرات نخست وزیران تاجیکستان و ترکیه بوده است. ضمن اینکه برخی مسائل بین المللی و منطقهای از جمله مواردی بود که در دستور مذاکرات مقامات دو کشور قرار داشت.
صرف نظر از پیشینه مناسبات دو کشور در چهارچوب همکاری های دو جانبه، دوشنبه و آنکارا همکاری های خود را در سازمان ها و نهادهای بین المللی نیز به محک آزمون گذاشته اند که از آن جمله می توان به همکاری در سازمان ملل، سازمان همکاری اسلامی، سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) اشاره کرد .
علاوه بر این، دو کشور موضوع همکاری های امنیتی و نظامی را نیز مد نظر داشته اند هرچند که در این زمینه تجربه همکاری دو طرف در سطحی محدود بوده است اما مهمترین مصداق همکاری امنیتی دو کشور را می توان در زمینه مبارزه دوشنبه و آنکارا با قاچاق مواد مخدر جستجو کرد.
شاید ازاین رو است که در پیشینه مناسبات تاجیکستان و ترکیه موضوع آموزش نیروهای آژانس مبارزه با مواد مخدر تاجیکستان و ساختارهای امنیتی این کشور در آکادمی بین المللی ترکیه به چشم می خورد.
در بخش اقتصادی نیز دو کشور تلاش کردند مناسبات تجاری خود را در چهارچوب تامین نیازهای متقابل یکدیگر در بخش مصنوعات ومواد معدنی و کالاهای کشاورزی گام بردارند ضمن اینکه نباید از تلاش ترکیه برای اجرای برخی طرح های اقتصادی و زیر ساختی تاجیکستان، از سوی شرکت های ترک به سادگی گذشت.
صرفنظر از اینکه میزان تبادلات اقتصادی دو کشور در چه سطحی بوده است یک نکته را نباید نادیده گرفت و آن اینکه تا پیش از این و به جهت رویکرد سیاست خارجی ترکیه برای احیای طرح رویایی اتحاد کشورهای به اصطلاح ترک زبان ، جمهوری تاجیکستان هیچ جایگاهی در این رویکرد دولت آنکارا نداشت اما آنکارا از زمانی به همکاری با تاجیکستان اقبال نشان داد که اولاً مقامات ترک خود را در تحقق اتحاد کشورهای ترک زبان ناکام دیدند و دیگر اینکه با توجه به شرایط جاری منطقه ای و بین المللی خود را نیازمند به بازتعریف مناسبات با بازیگرانی دیدند که تا پیش از این اولویتی در تعریف سیاست خارجی ترکیه نداشتند. از جمله این کشورها می توان به تاجیکستان به عنوان مصداق بارز این رویکرد سیاست خارجی ترکیه نگریست و دیدار نخست وزیران دو کشور تاجیکستان و ترکیه را در این چهارچوب ارزیابی کرد.112/114
نویسنده: اميرحسين اسدالله منفرد
بیشتر بخوانید:
همکاری اقتصادی هند و ترکیه افزایش می یابد+ ویدئو
تاکید بر رفع موانع روابط اقتصادی ایران و ترکیه
نشست سه جانبه سران تاجیکستان، افغانستان و پاکستان
دیدار نماینده تاجیکستان با نمایندگان پارلمان اروپا/تحلیل