ایران پرس: با وجود اقدامات سخت گیرانه دولت بریتانیا در برخورد با مهاجران و گسترده تر شدن موانع برای کنترل مرزهای دریایی، تعداد ورود مهاجران غیر قانونی به بریتانیا از طریق کانال مانش به رکورد جدیدی رسیده است.

بنا به اعلام وزارت دفاع بریتانیا روز دوشنبه هزار و 295 پناهجو با قایق به ساحل این کشور رسیدند. رکورد قبلی در روز 11 نوامبر سال 2021 با ورود هزار و 185 پناهجو طی 24 ساعت به ثبت رسیده بود.

آمار دولت بریتانیا نشان می‌دهد که از ابتدای سال تاکنون 22 هزار و 670  پناهجو به طور غیرقانونی با قایق از شمال فرانسه به بریتانیا رفته‌ اند. این در حالی است که سال گذشته در همین مقطع زمانی، 11 هزار و 300 مهاجر با عبور از این کانال به بریتانیا رسیده بودند.

ورود مهاجرین به بریتانیا در حالی رو به افزایش است که تدابیر امنیتی در کانال مانش روز به روز سخت تر و عبور از این کانال خطرناک‌ تر می شود؛ اما هنوز هم بسیاری از مهاجران تلاش می‌کنند با عبور از این کانال، به بریتانیا برسند. 

کانال مانش آبراه میان فرانسه و بریتانیا و یکی از پرترافیک ترین خطوط کشتیرانی جهان است، اما در هفته های اخیر به دلیل موج مهاجرین به بریتانیا در صدر خبرها قرار گرفته است.

بحران اوکراین، خشکسالی و اوضاع اقتصادی نابسامان در کشورهای مبدا مهاجرت از دلایل عمده موج جدید مهاجرت های غیر قانونی به اروپا شده است. بریتانیا و دیگر کشورهای اروپایی مقصد مهاجرت، تدابیر سخت گیرانه ای در برخورد با مهاجرین و کنترل مرزهای دریایی و خشکی اتخاذ کردند.

مهاجرین با وجود این سخت گیری ها با پذیرش خطر مرگ سوار بر قایق های فرسوده و ناایمن سعی می کنند خود را به کشورهای اروپایی برسانند. در این میان خبرهای تکان دهنده ای از غرق قایق ها و مرگ مهاجرین بی پناه منتشر می شود. 

نوامبر گذشته، در یکی از مرگبارترین حوادث سال‌های اخیر در کانال مانش، پس از واژگونی یک قایق بادی حامل مهاجران به مقصد بریتانیا، 27 نفر در آب‌ های سرد سواحل فرانسه غرق شدند.

یکی از اهداف محافظه کاران بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا، آزادی عمل در برخورد با مهاجرین و بستن راههای ورود مهاجرین حتی با نادیده انگاشتن موازین حقوق بشر بوده است.

در اوایل سال جاری، «پریتی پاتل» وزیر کشور بریتانیا، یک قرارداد بسیار بحث برانگیز 120 میلیون پوندی با رواندا برای فرستادن پناهجویان به این کشور آفریقای شرقی امضا کرد. این طرح مورد انتقاد سازمان های مدافع حقوق بشر و  سازمان ملل متحد  قرار گرفت. پروازهای انتقال پناهجویان به رواندا نیز به دنبال چالش‌ های حقوقی در دادگاه‌ های بریتانیا و دادگاه حقوق بشر اروپا متوقف شده است.

دیگر کشورهای مهاجرپذیر اروپایی نیز برای مقابله با مهاجرین، موازین حقوق بشر و حقوق مهاجرین را نادیده می گیرند. 

هفته نامه «اشپیگل» در گزارشی با اشاره به رفتارهای غیرقانونی گارد ساحلی یونان با پناهجویان، آن را «جنایتی از طرف تمام اروپا» ارزیابی کرد.

با این حال به نظر نمی رسد معضل عمیق ورود پناهجویان به اروپا در ماه ها یا حتی سال های آینده برطرف شود. 

نویسنده: مرتضی مکی

117