ایران پرس- «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در راستای سیاست حمایت گرایی اقتصادی، با افزایش تعرفه‌ها بر مواد و کالاهای وارداتی به آمریکا، عملا وارد جنگ تجاری با بسیاری از اقتصادهای بزرگ جهان شده است.

این تقابل نه فقط رقبای بزرگ آمریکا مانند چین، بلکه شرکای اروپایی واشنگتن را نیز شامل شده است.

در این راستا، دفتر نمایندگی تجاری آمریکا روز دوشنبه اول ژوئیه پیشنهاد داد تا تعرفه‌های تجاری جدیدی به ارزش چهار میلیارد دلار بر واردات کالا و خدمات از کشورهای اتحادیه اروپا وضع گردد. این تعرفه‌ها بر اساس فهرست اولیه‌ای که این دفتر در آوریل 2019 تنظیم کرده بود، آماده شده است.

این تعرفه‌ها در واکنش به یارانه‌های پرداختی اتحادیه اروپا به صنعت هواپیمایی به ویژه کنسرسیوم ایرباس و کالاهای فهرست شده به ارزش 21 میلیارد دلار بوده است.

آمریکایی ها در حالی به بهانه پرداخت "سوبسید" خواهان وضع تعرفه جدید علیه اروپا شده اند که خود به بخش کشاورزی سوبسیدهای قابل توجهی پرداخت کرده و نیز فرصت رقابت را از شرکت های اروپایی مانند ایرباس در مقابل شرکت هواپیما سازی "بوئینگ" می گیرند.

مثال بارز این امر برنده شدن ابتدایی ایرباس در مناقصه خرید هواپیمای سوخت رسان جدید برای نیروی هوایی آمریکا بود که در نهایت با توجه به لابی های انجام شده، قرارداد نهایی با شرکت بوئینگ منعقد شد.

اروپایی ها که تا قبل از دوره ریاست جمهوری "دونالد ترامپ" روابط تجاری نزدیکی با آمریکا داشتند و حتی در دوره ریاست جمهوری "باراک اوباما"، چند دور مذاکره با واشنگتن برای انعقاد پیمان تجارت آزاد دو سوی اقیانوس اطلس برگزار شد، اکنون با شرایط متفاوتی مواجه شده‌اند و ترامپ نه فقط ادامه این مذاکرات را متوقف کرده، بلکه بدفعات خواهان افزایش قابل توجه تعرفه کالاهای صادراتی اروپا به آمریکا شده است.

حساسیت دولت ترامپ به ویژه در زمینه واردات خودرو و قطعات آن از اروپا است. ترامپ چند بار تهدید کرده که تعرفه واردات خودرو از اروپا را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد.

"سسیلیا مالمستروم" کمیسر امور تجاری اتحادیه اروپا در سخنانی اظهار کرد: "اگر آمریکا تعرفه‌های گمرکی ویژه برای واردات خودرو از اروپا را اعمال کند این امر فاجعه‌بار خواهد بود و وضعیت تلخی را ایجاد می‌کند."

البته اروپا نیز در برابر تقابل تجاری واشنگتن اقدام مشابهی را انجام داده است.

در اوایل آوریل 2019 اعلام شد که اتحادیه اروپا مبادرت به تهیه فهرستی از محصولات آمریکایی، به منظور اقدام تجاری متقابل علیه واشنگتن کرده است.

هواپیما، تراکتور، موادغذایی و کیف‌دستی از ‌جمله کالاهای وارداتی آمریکایی هستند که در فهرست 20 میلیارد دلاری اروپا برای افزایش تعرفه هستند.

این تصمیم در پاسخ به اقدام آمریکا در مورد افزایش تعرفه طیفی از کالاهای اروپایی به بهانه ادعای زیان 11 میلیارد دلاری اقتصاد این کشور از یارانه‌های اعطایی اروپا به کنسرسیوم ایرباس است.

ترامپ از زمان روی کارآمدنش همواره تجارت آزاد را عامل اصلی نابسامانی اقتصاد آمریکا دانسته و تهدید کرده است موانعی بر سر راه آن ایجاد می کند، در حالی که اروپایی ها معتقدند که جنگ تجاری موجب کاهش و از میان رفتن رشد اقتصادی جهان شده و نااطمینانی های جدیدی را ایجاد می کند. به ویژه مصرف کنندگان از این جنگ تجاری بیشترین آسیب را خواهند دید و قیمت کالاها نیز در نهایت گران تر خواهد شد.

«ساسان شاه ویسی» کارشناس اقتصادی معتقد است: "رویارویی اقتصادی اروپا و آمریکا به افول اقتصادی این دو و کاهش نرخ تولید ملی جهان منجر خواهد شد."

عملکرد ترامپ نشان داده که وی حتی با گرفتن امتیازات قابل توجه از حریف نه فقط راضی نمی شود، بلکه خواهان امتیازات جدیدی می شود.

وی این کار را از طریق اعمال فشار با ابزارهای مختلف از جمله افزایش تعرفه ها صورت می دهد.

در واقع جنگ تجاری و اقتصادی یکی از مشخصه های بارز دولت ترامپ است.

اکنون نیز انتظار می رود که دولت ترامپ که در سال 2018 برای مدت کوتاهی جنگ تجاری با اروپا به راه انداخت و پس از آن آتش بسی بین دو طرف برقرار شد، بار دیگر با افزایش تعرفه ها، آتش جنگ تجاری با آن سوی اقیانوس اطلس را شعله ور نماید.

نویسنده: سيد رضا مير طاهر

117/116

موضع چین درباره تاثیر مخرب تدابیر حمایت گرایانه اقتصادی بر نظم تجارت جهانی/ تحلیل

انتقاد نخست وزیر روسیه از جنگ تجاری آمریکا و تبعات مخرب آن/ تحلیل

هشدار صندوق بین المللی پول درباره پیامدهای خطرناک جنگ تجاری آمریکا و چین/ تحلیل

مذاکرات تجاری آمریکا و مکزیک شکست خورد