به گفته او مشتریان گاز باید در بانکهای روسیه و با ارز روبل، حساب باز کنند و از این طریق پول گاز دریافتی را پرداخت کنند. اگر چنین نکنند، ما آن را به حساب ناتوانی مشتریان در پرداخت بدهی خواهیم گذاشت و عواقب آن متوجه خود مشتریها خواهد شد.
پوتین تصریح کرد: هیچ کشوری کالاهای خود را مجانی به ما نمیفروشد و ما نیز درصدد ایجاد بنگاه خیریه برای دیگران نیستیم
اقدام اخیر روسیه در حالی است که پوتین پیشتر در تماس تلفنی با «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان گفته بود که «شرکای اروپایی» فعلا میتوانند هزینه گاز وارداتی از روسیه را به یورو یا دلار بپردازند.
به گفته سخنگوی دولت آلمان، پوتین افزوده بود که پرداختهای یورو از طرف شرکای اروپایی به بانک روسی گازپروم منتقل میشود و در آنجا به روبل تبدیل خواهد شد.
تلاش روسیه برای فروش گاز به روبل، ارزش پول ملی روسیه را که با سقوط چشمگیر مواجه شده بود، بهبود بخشیده است. مشتریان اروپایی گاز روسیه به ویژه آلمان به عنوان مهمترین کشور اتحادیه اروپا و بزرگترین طرف تجاری و انرژی روسیه در اروپا و هم چنین فرانسه به عنوان دومین کشور مهم اتحادیه اروپا هم چنان بر پرداخت پول گاز به یورو تاکید کرده اند.
پس از اعلام لزوم پرداخت بهای گاز روسیه به روبل از سوی پوتین، فرانسه و آلمان با این مساله مخالفت و اعلام کردند که حاضر نیستند بهای گاز وارداتی از روسیه را با روبل پرداخت کنند.
«رابرت هابک» وزیر اقتصاد آلمان دراین باره گفت: آلمان به خوبی برای تصمیمات روسیه درباره صادرات گاز آمادگی دارد و اجازه باج خواهی به این کشور را نخواهد داد.
«برنو لومیر» وزیر اقتصاد فرانسه نیز اعلام کرد که پاریس و برلین نمی توانند درخواست روسیه برای پرداخت بهای گاز این کشور را به روبل بپذیرند.به گفته او ، قراردادها به یورو است بنابراین باید پرداخت ها نیز به یورو باشد.همه باید به توافقات پایبند باشند.
بدین ترتیب به نظر می رسد تقابل روسیه و اتحادیه اروپا بر سر نحوه پرداخت گاز وارداتی از روسیه رو به اوج گیری است و ممکن است به مرحله خطرناک و بی سابقه ای به ویژه قطع احتمالی گاز روسیه به اروپا منجر شود. به ویژه اینکه شرکت ها و دولتهای اروپایی از پرداخت بهای گاز روسیه به روبل اجتناب کرده و تنها حاضر به پرداخت پول با یورو و دلار هستند.
البته اروپایی ها در راستای جنگ روانی و و تبلیغاتی علیه روسیه و نیز قدرتمند نشان دادن خود مدعی هستند که قادرند از پس این مساله بر آیند .
وزیر اقتصاد فرانسه مدعی شده است : پاریس و برلین با همکاری یکدیگر در حال برنامه ریزی برای شرایط قطع گاز روسیه هستند، همه سناریوها را بررسی کرده ایم و به این تلاش ها ادامه خواهیم داد. ممکن است با شرایطی روبه رو شویم که دیگر نیازی به گاز بیشتر از روسیه نداشته باشیم .
ادعای بی نیازی اروپا به گاز روسیه در حالی است که که اکنون مسکو حدود 40 درصد از گاز مصرفی اروپا را که در زمینه گرمایش ، تولید برق و مصارف صنعتی کاربرد گسترده ای دارند برعهده دارد و مسلما قطع گاز این کشور می تواند تبعات و خسارات بسیار گسترده و حتی غیر قابل جبرانی را برای کشورهای اروپایی که به درجات مختلف به گاز روسیه وابسته هستند به دنبال داشته باشد.
یکی از برنامههای آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا این است که اگر روسیه عرضه گاز خود به اروپا را متوقف کند، دست به سهمیهبندی بزند.روسیه در سال 2021 میلادی ۱۵۵ میلیارد متر مکعب گاز به اتحادیه اروپا صادر کرد که ۶۰ میلیارد متر مکعب آن راهی آلمان و بیش از ۱۲ میلیارد متر مکعب آن راهی فرانسه شد.
این در حالی است که آمریکا به عنوان سردمدار غرب در اعمال تحریم ها علیه روسیه نه فقط به تحریم نفت و گاز این کشور پرداخته بلکه بارها خواهان دنباله روی اروپایی ها از این رویکرد واشنگتن شده است که البته با مخالفت آنها به ویژه آلمان مواجه شده است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
شوک پوتین به بازار گاز در اروپا
آلمان از روسیه در مورد پرداخت هزینه گاز به یورو تضمین دریافت کرد
تشدید شکاف در اتحادیه اروپا برسر تحریم واردات نفت و گاز از روسیه
توافق آمریکا و اتحادیه اروپا در زمینه افزایش صادرات گاز مایع