در متن این سند آمده است: "این قانون پس از انتشار رسمی لازم الاجرا می شود. تصمیم در مورد ازسرگیری مشارکت روسیه در این پیمان توسط رئیس جمهور این کشور اتخاذ خواهد شد."
پیمان استارت جدید آخرین پیمان مهم در زمینه کنترل تسلیحات هسته ای استراتژیک است که هنوز به حیات خود ادامه می دهد. این پیمان در راستای کاهش تسلیحات هسته ای تهاجمی استراتژیک در 8 آوریل 2010 در پراگ به امضای روسای جمهور وقت آمریکا و روسیه رسید و برای مدت 10 سال لازمالاجرا شد.
دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا با اعلام شروطی عملا در مسیر تمدید آن مانع تراشی کرد، اما دولت «جو بایدن» پس از مذاکرات با روسیه، در فوریه 2021 اجرای آن را به مدت 5 سال تمدید نمود.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه روز سهشنبه در پیامی به مجمع فدرال با اعلام اینکه روسیه از پیمان استارت جدید خارج نمی شود تاکید کرد: "روسیه مشارکت در پیمان استارت را تعلیق میکند."
وی تصریح نمود که قبل از بازگشت به بحث در مورد این پیمان، «باید در مورد کشورهای مدعی مانند فرانسه و بریتانیا که پتانسیل حمله ترکیبی را دارند و همچنین زرادخانه های استراتژیک آنها نیز صحبت کنیم.»
توقف اجرای پیمان استارت جدید، واکنش روسیه به موضع گیری های جنگ طلبانه آمریکا
اقدام روسیه در توقف اجرای پیمان استارت جدید واکنشی به موضع گیری های جنگ طلبانه و ضد روسی آمریکا است که به ویژه توسط جو بایدن رئیس جمهور این کشور در جریان سفر اروپایی وی بیان شده است.
بایدن روز سه شنبه در سخنرانی به مناسبت نخستین سالگرد جنگ اوکراین در ورشو پایتخت لهستان گفت: "من به شهروندان روس می گویم ما برای اشغال یا نابودی کشورشان تلاش نمی کنیم و این پوتین بود که راه جنگ را انتخاب کرد؛ غرب برای هیچ گونه حمله علیه روسیه برنامه ریزی نمی کند."
این سخنان بایدن که ظاهرا به معنای نفی تهدید وجودی علیه روسیه اما در واقع نوعی تهدید آشکار موجودیت روسیه است با واکنش تند مسکو مواجه شد.
«دیمتری مدودف» معاون رئیس شورای امنیت ملی روسیه گفت: "اگر آمریکا میخواهد ما را شکست دهد، از خودمان با استفاده از همه تسلیحات از جمله سلاح هستهای دفاع خواهیم کرد. اصرار واشنگتن بر شکست روسیه، زمینه ساز جنگ هستهای خواهد شد."
بدین ترتیب روسیه در منازعه کنونی با غرب به سرکردگی آمریکا حرکتی انجام داد که برای واشنگتن غیر منتظره بوده است. در واقع این آمریکایی ها بوده اند که همواره با بهانه جویی درباره تخلف از اجرای پیمان های کنترل تسلیحات مانند پیمان نیروهای هسته ای میان برد (آی.ان.اف) و پیمان آسمان های باز از این معاهدات خارج شدند.
در مقابل مسکو همواره خواهان حفظ این پیمان ها بوده است، اما اکنون شرایط امنیتی در اروپا به گونه ای رقم خورده است که از دیگاه مقامات ارشد روسیه تداوم اجرای پیمان استارت جدید به ضرر منافع این کشور بوده و امنیت آن را در معرض خطر قرار خواهد داد.
استدلال روسیه بر این مبنا استوار است که در حالی که غرب از همه توان خود برای کمک های نظامی و تسلیحاتی به اوکراین استفاده می کند، در عین حال خواهان بازرسی از تاسیسات استراتژیک روسیه در چارچوب مفاد پیمان استارت جدید است که اطلاعات حاصل از آن به طور حتم در اختیار اوکراین برای حمله به این تاسیسات قرار خواهد گرفت.
در عین حال روسیه شرطی جدید برای از سرگیری اجرای این پیمان مهم کنترل تسلیحاتی مطرح کرده که آمریکا وشرکای اروپایی آن را در وضعیت بغرنجی قرار می دهد.
در این راستا، مدودف با اشاره به اینکه امکانات نظامی فرانسه و بریتانیا و اتحاد آنها با واشنگتن نبایستی نادیده گرفته شود، تاکید کرد: "باید زرادخانه هستهای بریتانیا و فرانسه در پیمان استارت گنجانده شود."
این شرط روسیه اروپایی ها را در وضعیت دشواری قرار می دهد و در عین حال برای واشنگتن نیز وادار کردن این دو قدرت هسته ای اروپایی برای پیوستن به پیمان استارت جدید بسیار دشوار خواهد بود.
بدین ترتیب به نظر می رسد که شرایط امنیتی و نظامی کنونی اروپا از یک سو و نگرانی روسیه از سوء استفاده آمریکا و شرکای اروپایی آن از اجرای پیمان استارت موجب به محاق رفتن این پیمان کنترل تسلیحاتی شده و تا آینده قابل پیش بینی اجرای آن متوقف خواهد شد.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117