پیش از شروع جنگ غزه، اراضی اشغالی شاهد شکاف علنی سیاسی و اجتماعی بود. این شکاف در قالب برگزاری تظاهرات مداوم و چندصد هزار نفری علیه «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر و کابینه وی برگزار میشد.
حتی قبلتر از کابینه نتانیاهو نیز شکاف علنی شده بود و احزاب و رهبران آنها توان رسیدن به اجماع برای تشکیل کابینه و خروج از بنبست سیاسی را نداشتند. به همین دلیل نیز پنج انتخابات پارلمانی طی چهار سال برگزار شد و برونداد انتخابات پنجم که اواخر سال 2022 برگزار شد نیز کابینه ائتلافی نتانیاهو با مشارکت افراطیهای نژادپرستی بود که باز هم شکاف را افزایش داد.
جنگ غزه که 100 روز از آن میگذرد این شکاف را وخیمتر کرده است. این موضوع به اشکال مختلف نمایان شده است. میان نتانیاهو و برخی از وزرای کابینه وی به خصوص وزیر جنگ اختلافهای جدی وجود دارد.
«یو آو گالانت» وزیر جنگ، نتانیاهو را به اخلال در کار این وزارتخانه متهم کرده و در عین حال، بیاعتمادی نیز میان طرفین موج میزند.
شبکه 12 تلویزیون اسرائیل اعلام کرد: "دفتر نتانیاهو معتقد است دفتر گالانت مفاد جلسه انفرادی او با نتانیاهو را به بیرون درز میدهد. پیش از این، گالانت عنوان کرده بود نتانیاهو اطلاعات محرمانه مربوط به جنگ غزه را در اختیار وی نمیگذارد در حالی که وی وزیر جنگ رژیم است."
اختلافها در درون کابینه به اختلاف میان نخستوزیر و وزیر جنگ محدود نمیشود بلکه میان وزرا نیز بیاعتمادی و تنش وجود دارد.
«ایتمار بن گویر» از جمله وزرایی است که همه قواعد بازی سیاسی را کنار گذاشته و افراطگرایی را در دستور کار قرار داده است، موضوعی که با اعتراض گالانت، وزیر جنگ و برخی دیگر از اعضای کابینه مواجه شده و حتی سبب بروز درگیریهای لفظی میان اعضا و برگزار نشدن جلسات کابینه شده است.
همزمان با این اختلافها، در درون کابینه جنگ نیز شکاف وجود دارد. بنی گانتز که منتقد نتانیاهو است و عضو کابینه نیست، اما عضو کابینه جنگ رژیم صهیونیستی است، تصویری از خود منتشر کرده که نشان میدهد در تظاهرات خانوادههای اسرای صهیونیست در تلآویو شرکت کرده است.
معترضان شرکتکننده در این تظاهرات که تعداد آنها به چندین هزار تن میرسید با سر دادن شعارهایی علیه نتانیاهو خواهان برکناری کابینه وی و برگزاری انتخابات زودهنگام شدند.
به عبارت دیگر، گانتز از یک سو عضو کابینه جنگ رژیم صهیونیستی است و از سوی دیگر مانند دیگر منتقدان نتانیاهو نظیر یائیر لاپید همچنان تلاش میکند نتانیاهو از قدرت برکنار شود.
ناکامی نتانیاهو در دستیابی به اهداف نظامی خود در جنگ غزه، این شکافهای سیاسی را افزایش داده است. منتقدان حتی در درون کابینه و در درون حزب لیکود بر این باور هستند که نتانیاهو با طولانی کردن جنگ غزه سعی دارد همچنان در قدرت باقی بماند، در حالی که هزینههای زیادی را بر اسرائیل در طول این جنگ تحمیل کرده است از جمله اینکه صدها نفر از نظامیان اسرائیلی کشته و بیش از 4 هزار نفر نیز مجروح شدهاند.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117