قتل جمال خاشقجی توسط نیروهای امنیتی عربستان در کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه و همچنین ادامه جنایت های ائتلاف ضد یمن به رهبری عربستان سعودی و کشتار هزاران نفر و نابودی زیر ساختهای این کشور فقیر عربی باعث شده تا کشورهای غربی برای توقف فروش سلاح به عربستان سعودی و متوقف کردن فاجعه انسانی در یمن تحت فشار شدید افکار عمومی قرار گیرند.
دراین راستا، هلند اعلام کرد که محدودیت فروش تسلیحات نظامی را به عربستان و امارات تشدید می کند.
«زیگریت کاگ» Sigrid Kaag وزیر تجارت خارجی هلند در گزارش به نمایندگان پارلمان این کشور اعلام کرد: «فروشندگان تسلیحات نظامی در هلند باید فعالانه نشان دهند سلاحهایی که به عربستان و امارات میفروشند نباید در جنگ یمن مورد استفاده قرار گیرند».
به گفته «کاگ»، سیاست صادرات تسلیحات نظامی هلند تاکنون سختگیرانه بوده اما لازم است از این پس سختگیرانهتر نیز شود.
آلمان، فنلاند، دانمارک نیز هفته گذشته اعلام کردند فروش سلاح به ریاض را متوقف می کنند و از دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز خواستند فروش تسلیحات را به رژیم سعودی متوقف کنند.
برلین و کپنهاگ به علت ترور جمال خاشقجی فروش سلاح را به عربستان متوقف کردند، اما هلسینکی حمله ائتلاف سعودی به یمن و بحران انسانی روزافزون در این کشور را عامل اصلی توقف تسلیحات نظامی به عربستان اعلام کرده است.
در آن سوی اقیانوس اطلس، دولت کانادا نیز روز 29 نوامبر اعلام کرد که هفده تبعه سعودی را به ظن دست داشتن در قتل جمال خاشقجی، مورد تحریم قرار داده است.
به گفته «کریستیا فریلند» Chrystia Freeland وزیر امور خارجه کانادا: «هدف از اعمال این تحریم ها و مجازات ها توقیف دارایی افراد یاد شده و ممنوعیت ورود آنها به خاک کانادا است.»
تصمیم اوتاوا برای اعمال مجازات علیه عاملان قتل خاشقجی در حالی اتخاذ می شود که روابط دو کشور پس از انتقادهای کانادا از وضعیت حقوق بشر در عربستان، بحرانی است.
آمریکا نیز از اعمال تحریم حقوق بشری کانادا علیه عاملان قتل جمال خاشقجی اعلام حمایت کرد، اما کانادا و آمریکا قصد ندارند تا فروش تسلیحات خود را به رژیم سعودی متوقف کنند.
در واقع اقدامات تحریمی مشابه اوتاوا و واشنگتن علیه افرادی انجام گرفته که مهره سوخته بوده و حتی برخی از آنها در داخل عربستان برای فرو نشاندن اعتراض ها به قتل خاشقجی دستگیر شده و قرار است محاکمه شوند.
با این حال این اقدامات از دامنه اعتراض ها علیه محمد بن سلمان ولیعهد عربستان که حتی بر اساس گزارش آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) دستور قتل خاشقجی را داده، نکاسته است، کما اینکه سفر وی به مصر و تونس با اعتراض های مردم و فعالان مدنی این کشورها مواجه شد.
سفر ولیعهد سعودی به بوئنس آیرس، پایتخت آرژانتین و مشارکت وی در نشست گروه 20 نیز با اعتراض های زیادی مواجه شد و شماری از معترضان با تجمع مقابل سفارت آرژانتین در واشنگتن خواستار بازداشت ولیعهد عربستان در حاشیه نشست گروه بیست شدند.
این مساله نشان می دهد که محمد بن سلمان نه فقط در زمینه اجرای سیاست های خود دچار شکست شده بلکه نفرت جهانی از وی به دلیل اقدامات غیر انسانی در یمن و نیز صدور دستور قتل خاشقجی افزایش یافته است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
آرژانتین، کانون اعتراض ها به بن سلمان
هلند محدودیت فروش تسلیحات نظامی به عربستان را تشدید میکند
برلین: اروپا صادرات سلاح به عربستان را متوقف کند