ایران پرس- منابع خبری قرقیزستان از تشدید نظارت دولت بر فعالیت های مذهبی در این کشور خبر دادند.

به ابتکار کمیسیون دولتی امور ادیان قرقیزستان، برنامه اصلاحات قانون مدیریت ادیان موسوم به "آزادی مذاهب و سازمان‌های دینی جمهوری قرقیزستان"، محدودیت هایی برای فعالیت های دینی اعمال کرده است.

قرقیزستان از جمهوری های آسیای مرکزی است که به دلیل بی سوادی، فقر و فقدان علمای دینی آموزش دیده، در معرض گروههای افراط گرا به ویژه گروه تروریستی داعش قرار دارد.

بدیهی است که در چنین کشوری، اعمال محدودیت های دینی و نظارت بر فعالیت های مذهبی تا حدود زیادی موثر است.

به رغم آن که، قرقیزستان مانند سایر جمهوری های آسیای مرکزی در معرض فعالیت های افراط گرایان دینی و گروه های تروریستی قرار دارد، مقام های بیشکک تاکنون در این زمینه، گام موثری برنداشته اند.

به عنوان مثال، رییس شورای امنیت قرقیزستان در ماه دسامبر سال 2017 میلادی، فعالیت گروه های تروریستی از جمله داعش در خاورمیانه و افغانستان را تهدیدی جدی برای قرقیزستان و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا دانست.

"دمیرساگینبایف"(Damir Sagynbaev) رییس شورای امنیت قرقیزستان، گفته است:

"براساس اطلاعات نهادهای امنیتی قرقیزستان، تروریسم بین المللی برنامه‌های جدی برای گسترش بی‌ثباتی در کشورهای مستقل مشترک‌ المنافع (همسود) به ویژه قرقیزستان دارد".

باوجود این، "سورنبای جین‌بیک‌اف" (Sooronbai Jeenbekov) رئیس جمهوری قرقیزستان در نخستین اظهارات مهم خود پس از برگزاری مراسم تحلیف ریاست جمهوری در آذر ماه سال گذشته (دسامبر سال 2017 میلادی)، چارچوب های اصلی سیاست داخلی و خارجی کشورش را برشمرد.

در این چارچوب ها، از مبارزه با افراط گرایی نامی برده نشده است.

در حالی که، رئیس جمهوری قرقیزستان سیاست خارجی کشورش را بر اساس همگرایی با شرق توصیف کرده است، از سیاست داخلی دولت تحت امر خود،  سخنی به میان نیاورد.

درحقیقت، دولت قرقیزستان برای مبارزه دائمی با پدیده های ناشی از افراط گرایی مذهبی و مقابله با گروه های تروریستی، برنامه ای تدارک ندیده است.

به همین دلیل است که، دولت قرقیزستان به صورت مقطعی و در زمان بروز تهدیدها به اجرای برخی اصلاحات دینی و مذهبی ترغیب و متمایل می شود.

به هرحال، حضور گروه های تروریستی بویژه داعش در قرقیزستان بسیار جدی است و با وجود نگرانی های کشورهای عضو جامعه مستقل مشترک المنافع در زمینه افزایش نفوذ داعش در افغانستان، آمریکا و اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو، اخیراً چنین اطلاعاتی را اغراق آمیز خوانده و ادعا کرده اند که، "تعداد شاخه افغانستانی گروه تروریستی داعش همچنان ناچیز است و بعد از عملیات نظامی علیه این گروه در سوریه و عراق حتی کاهش هم یافته است".

شکی نیست که علاوه بر برخی از دولت های معلوم الحال عرب حاشیه خلیج فارس، آمریکا و ناتو نیز در عمل از حامیان اصلی گروه های تروریستی محسوب می شوند.

درحالی که بازماندگان گروه تروریستی داعش به منظور بازسازی توان نظامی و نیروی انسانی خود، درپی مکان مناسبی هستند که ظاهرا مناطق شمالی افغانستان- که با جمهوری های آسیای مرکزی هم مرز است - برای تحقق این خواسته درکوتاه مدت، بهترین مکان ارزیابی شده است.

درمجموع به نظر می رسد، ابتکار جدید مقام های بیشکک ممکن است به صورت مقطعی به حل مشکلات کوتاه مدت قرقیزستان کمک کند.

نویسنده: محمد علی طالبی

137/110

بیشنر بخوانید:

تهدید داعش ضد قرقیزستان / تحلیل

نگرانی قرقیزستان از تقویت تروریست‌ها درافغانستان/ تحلیل