بحران اخیر لیبی از روز 4 آوریل با حمله ارتش ملی به فرماندهی خلیفه حفتر به طرابلس، پایتخت، آغاز شده است. این اقدام با واکنش ارتش وابسته به دولت وفاق ملی به ریاست فایز السراج مواجه و سبب شکل گیری دور تازه ای از جنگ داخلی در لیبی شد.
لیبی یکی از کشورهایی است که بازیگران خارجی نقش زیادی در تحولات داخلی آن ایفا می کنند. در تحولات سال 2011 این کشور که در نهایت به مرگ و سقوط رژیم معمر قذافی منجر شد، سازمان ملل متحد، آمریکا، برخی کشورهای اروپایی و شماری از کشورهای عربی نقش زیادی ایفا کرده بودند.
علاوه بر این، بازیگران خارجی از اوت 2014 به بعد که لیبی به طور همزمان شاهد حضور دو دولت و دو مجلس است، نیز نقش مهمی دارند زیرا بازیگرانی نظیر سازمان ملل، آمریکا و کشورهای اروپایی از دولت وفاق ملی به ریاست فایز السراج حمایت و بازیگرانی نظیر عربستان، امارات و مصر از دولت مستقر در طبرق و خلیفه حفتر، فرمانده ارتش ملی لیبی حمایت کردند.
در بحران کنونی لیبی نیز دخالت بازیگران خارجی موضوعی مشهود و عاملی در گسترش درگیری ها است. یکی از کشورهایی که گزارش های متعددی در خصوص دخالت آن در درگیری های جاری لیبی منتشر شد، امارات است.
دولت امارات به همراه عربستان سعودی و همچنین مصر آشکارا از خلیفه حفتر در مقابل ارتش وابسته به دولت وفاق ملی حمایت می کنند.
در همین راستا، خبرگزاری فرانس پرس با استناد به گزارش محرمانه سازمان ملل متحد نوشت: «گروههای مسلح در روزهای 19 و 20 آوریل با استفاده از تعدادی پهپاد ساخت چین که امارات نمونه مشابه آنرا در اختیار دارد، چند موشک هوا به زمین مدل BLUE ARROW را به سمت حومه طرابلس شلیک کردند.»
بر اساس این گزارش محرمانه، تنها سه کشور امارات، قزاقستان و چین این موشک ها را در اختیار دارند و لیبی نیز امکان خرید مستقیم سلاح از چین را نداشته است. بر همین اساس، سازمان ملل متحد پرونده ای را برای بررسی دخالت امارات در درگیری های کنونی لیبی تشکیل داد.
پیش از این فایز السراج و برخی مقامات ترکیه و قطر نیز با اشاره به دخالت امارات، عربستان و مصر در درگیری های کنونی لیبی، از این کشورها انتقاد کرده بودند.
فایز السراج، رئیس دولت وفاق ملی لیبی در این خصوص گفته بود: «از این کشورها که از حفتر حمایت می کنند، می خواهم با تجدیدنظر در مواضع خود، روی ملت لیبی حساب باز کنند نه روی یک فرد.»
موضوع حایز اهمیت این است که برخی کشورهای اروپایی به خصوص فرانسه به طور آشکارا و آمریکا نیز به طور پنهانی از خلیفه حفتر در درگیری های کنونی لیبی حمایت می کنند.
این در حالی است که سازمان ملل متحد دولت وفاق ملی به ریاست فایز السراج را دولتی مشروع و قانونی در لیبی می داند و فرانسه و آمریکا نیز دولت وفاق ملی را به رسمیت شناخته بودند.
بدون تردید، این دخالت ها و جانبداری از یک طرف بحران توسط بازیگران خارجی عامل مهمی در تشدید درگیری ها در لیبی است. 113/118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتربخوانید:
مقام لیبیایی: امارات به دنبال هرج و مرج در کشورهای عربی است
تظاهرات مردم لیبی علیه مداخله عربستان در کشورشان
نخست وزیر دولت وفاق ملی لیبی: عربستان و متحدانش از "خلیفه حفتر" حمایت نکنند