" سالوا کر" رئیس جمهوری سودان جنوبی دستور تشکیل یک کمیته سی نفره را در راستای تلاش برای برقراری آشتی ملی و مشارکت دولت در اجرای توافقنامه صلح با مخالفان صادر کرد.
بر اساس حکم رئیس جمهوری سودان جنوبی تشکیل این کمیته راهبردی به سرعت بخشیدن گفت و گوهای ملی همچنین پایان مناقشه داخلی کمک خواهد کرد.
در کمیته ای که سالواکر فرمان تشکیل آن را صادر کرده، شخصیت های مذهبی، فعالان سیاسی و دولتمردان پیشین سودان جنوبی حضور خواهند داشت.
رئیس جمهوری سودان جنوبی تصریح کرده است در طرح گفت و گوی ملی صرفاً نقش ناظر و سرپرست را ایفا خواهد کرد هر چند که همین نقش نظارتی نیز با اعتراض مخالفان همراه شده است.
سالواکرهمچنین نیروهای ارتش و گروه های مسلح را به پایان خصومت و درگیری فرا خوانده تا مردم این کشور دست کم بتوانند آغاز سال نو میلادی را بدون تنش و ناامنی جشن بگیرند. رئیس جمهوری سودان جنوبی پیش از این نیز از شورشیان خواسته بود تا سلاحهای خود را زمین بگذارند و به فرایند گفت و گو ملی بپیوندند.
اقدام سالواکر در حالی صورت گرفته که رئیس گروه بازرسان حقوق بشر سازمان ملل به شورای حقوق بشر این سازمان چندی پیش هشدار داد؛ سودان جنوبی در آستانه یک جنگ قومی تمام عیار داخلی است که کل منطقه را بی ثبات خواهد کرد.
اگرچه تنش های سیاسی و درگییری ها در سودان جنوبی از سال 2013 در این کشور آغاز شده است، اما با شدت گرفتن درگیری ها از یک سو و از سوی دیگر بحران انسانی حاصل از درگیری ها و افزایش تلفات انسانی؛ دولت و مخالفان در اوت 2015 توافقنامه صلحی را برای پایان دادن به اختلافات سیاسی، برقراری آتش بس و تقسیم قدرت امضا کردند. با امضای این قرار داد بسیاری به پایان درگیری ها در این کشور امیدوار شدند اما اختلافات همچنان ادامه یافت و از شدت درگیری میان طرفداران رییس جمهوری این کشور و مخالفان کاسته نشد.
طی این درگیری که پس از چند ماه آرامش نسبی در سودان جنوبی رخ داد ده ها تن کشته و بسیاری هم راه مهاجرت به کشورهای اطراف و مناطق امن را در پیش گرفتند. در پی این درگیری، ریک ماچار رهبر مخالفان که در تقسیم قدرت، سمت معاون رییس جمهوری را برعهده داشت از کشور گریخت و پس از چندی ابطال توافقنامه صلح را به طور یکجانبه اعلام کرد. به این ترتیب آتش جنگ و کشتار در این کشورهمچنان شعله ور ماند.
در این میان برخی از ناظران، مقامات دولتی را به پاکسازی قومی و خشونت های جنسی گسترده متهم می کنند. خشونت هایی که با کشتار، غارت و سوزاندن خانه ها همراه شده است. در این شرایط تصمیم رییس جمهوری سودان جنوبی مبنی بر از سرگیری گفت و گوی ملی برای بازتعریف هویت ملی این کشور و همچنین آتش بس در جنگ داخلی این کشور را می توان گام نخست برای پایان دادن به بحران سیاسی و کشتارهای چند ساله در این کشور ارزیابی کرد. در صورتی که گروه های مخالف و حزب حاکم بتوانند پای میز مذاکره بنشینند و آتش بس را در این کشور اجرایی کنند؛ می توان انتظار داشت که راه برای توافق به منظور حل اختلافات هموار شود.