ایران پرس: قطعنامه پیشنهادی آمریکا و تروئیکای اروپایی علیه ایران، روز چهارشنبه 8 ژوئن (18 خرداد) به رغم مخالفت جدی چین و روسیه در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به تصویب رسید. این قطعنامه پس از رأی‌ گیری با 30 رأی موافق، 2 رأی مخالف (روسیه و چین) و 3 رأی ممتنع (هند، لیبی و پاکستان) به تصویب رسید.

میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات وین با بیان اینکه قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام هیچ کمکی به بهبود همکاری تهران و آژانس اتمی نمی‌ کند، گفت: این اقدام برای تکمیل مذاکرات وین نیز فایده‌ای ندارد.

وانگ چانگ، معاون نماینده دائم چین در سازمان ملل متحد در وین، با ابراز نگرانی از تلاش های غربی ها برای اعمال فشار بر ایران و مخالفت با قطعنامه شورای حکام گفت : آمریکا به عنوان آغازگر بحران هسته ای کنونی ایران، باید هر چه سریعتر تصمیمات سیاسی بگیرد و فعالانه به نگرانی های مشروع ایران برای دستیابی به توافق در مذاکرات هسته ای پاسخ دهد.

گفتنی است در قطعنامه شورای حکام، غربی ها نسبت به ادعاهای ساختگی درباره پیدا شدن مواد هسته‌ای در سه مکان اعلام نشده در ایران ابراز نگرانی کرده و خواستار همکاری کامل ایران با آژانس بین‌ المللی هسته‌ ای شده و از ایران خواسته شده تا برای انجام تعهدات قانونی خود بر اساس فوریت عمل کند و بدون تأخیر، پیشنهاد مدیرکل آژانس را برای تعامل بیشتر برای شفاف‌سازی و حل و فصل همه مسائل پادمان باقی‌مانده را بپذیرد. در قطعنامه یادشده از مدیرکل آژانس هم خواسته شده تا زمانی که مسائل پادمانی باقی مانده است، به گزارش شورای حکام ادامه دهد.

تصویب این قطعنامه ارائه شده از سوی آمریکا و شرکای اروپایی آن، در این برهه زمانی نشانه آشکاری از رویکرد منفی غرب است که بر این تصور است که با توجه به بن بست کنونی در مسیر مذاکرات وین و اصرار آمریکا بر عدم قبول خواسته های به حق ایران در زمینه لغو تحریم ها و خروج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از لیست سازمان های تروریستی، می توانند از طریق فشار سیاسی تهران را وادار به قبول خواسته های غیر منطقی و زورمدارانه خود نمایند و یا اینکه ایران را مجبور کنند تا از خواسته های به حق و قانونی خود صرف نظر نماید.

با این حال واکنش ایران به این اقدامات سیاسی کارانه که با همراهی رافائل گروسی و در واقع زمینه چینی وی از طریق ارائه گزارش معرضانه و هماهنگ با اطلاعات ارائه شده از سوی رژیم صهیونیستی صورت گرفته واکنشی قاطع و هشدار آمیز بوده است. در وهله نخست قبل از رای گیری در شورای حکام ، سازمان انرژی اتمی ایران در واکنش و اقدام متقابل به آنچه رویکرد غیر حقوقی آژانس خواند 2 دوربین نظارتی آژانس را حذف و اعلام کرد: آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکنون نه تنها قدردان همکاری گسترده ایران نبوده بلکه به نوعی آن را وظیفه تلقی کرده است. از روزچهارشنبه دستور قطع دوربین های فراپادمانی دستگاه اندازه گیری بر خط سطح غنا (1) و فلومتر آژانس به مسئولان ذی ربط داده شده است. این سازمان افزود: البته بیش از 80 درصد از دوربین های موجود آژانس، دوربین های پادمانی هستند که کما فی السابق فعالیت این دوربین ها ادامه خواهد داشت.

پس از تصویب قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام آژانس نیز وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با صدور بیانیه ای اعلام کرد که این قطعنامه براساس گزارش شتابزده و غیرمتوازن مدیرکل آژانس و مبتنی بر اطلاعات دروغین و ساختگی رژیم صهیونیستی صورت گرفته و نتیجه‌ ای جز تضعیف روند همکاری و تعاملات جمهوری اسلامی ایران با آژانس در برنخواهد داشت. جمهوری اسلامی ایران به دلیل رویکرد غیرسازنده آژانس و تصویب قطعنامه یادشده گام‌های عملی متقابلی را اتخاذ کرده که نصب سانتریفیوژهای پیشرفته و غیرفعال سازی دوربین‌های فرا پادمانی از جمله آنها است.

بدین ترتیب تهران نشان داده که نه فقط حاضر به قبول خواسته های غیر منطقی غرب به سرکردگی آمریکا نیست، بلکه در مقابل سیاسی کاری های آژانس و موضع گیری های مغرضانه دبیر کل آن که هم سو با رژیم صهیونیستی علیه ایران موضع گیری و اقدام می کند، اقدامات قاطعی را صورت خواهد داد که خاموش کردن دو دوربین نظارتی آژانس در تاسیسات هسته ای ایران فقط آغاز آن است. در عین حال تهران بر این مساله تاکید کرده که اتهامات غربی ها و رژیم صهیونیستی در باره جهت گیری نظامی برنامه هسته ای صلح آمیز ایران صرفا بهانه و پوششی برای تشدید خصومت ها علیه ایران است. 

حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه ایران می گوید: آمریکا و غربی‌ها می‌ دانند در اعتقاد اسلامی ایران بمب اتم جایی ندارد و ایران به دنبال بمب هسته‌ای نیست و با چنین بهانه جویی‌ های بی‌جایی به دنبال شناسایی رژیم صهیونیستی از سوی ایران بودند تا به زعم خود به اهدافشان برسند.

1- OLEM

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

115