به گزارش ایران پرس، پارلمان اروپایی روز پنج شنبه با تصویب قطعنامه ای با 325 رای موافق و یک رای مخالف، ضمن محکوم کردن اقدام مقامات سعودی در قتل «جمال خاشقجی» Jamal Khashoggi، اعمال تحریم های گسترده علیه عاملان این جنایت را شامل مواردی مانند ممنوعیت صدور ویزا و توقیف اموال، خواستار شد.
در قطعنامه پارلمان اروپا تصریح شده که چنین اقدامی بدون کنترل و یا اطلاع «محمد بن سلمان» Mohammad bin Salman ولیعهد سعودی، ممکن نیست.
در این قطعنامه همچنین از مقامات سعودی خواسته شده است تا اطلاعات لازم را درخصوص محل جسد خاشقجی ارائه کنند.
در همین حال، «کارین کنایسل» Karin Kneissl وزیر خارجه اتریش که کشورش ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را برعهده دارد، گفت: اتحادیه اروپا درپی قتل خاشقجی، باید فروش تسلیحات را به عربستان متوقف کند، زیرا شاید چنین اقدامی بتواند به پایان یافتن حملات عربستان به یمن نیز کمک کند.
کنایسل افزود، تصمیم آلمان هم برای توقف فروش سلاح به عربستان، نشانه ای از یک مسیر درست است.
پیش از این، آنگلامرکل، صدراعظم آلمان از توقف صادرات تسلیحات این کشور به عربستان تا شفاف سازی پرونده قتل جمال خاشقجی خبر داده بود.
در همین ارتباط، «آگنس کالامارد» Agnes Callamard گزارشگر سازمان ملل در امور اعدامهای فراقانونی و خودسرانه، درخصوص قتل روزنامه نگار منتقد آل سعود گفت: قاتلان خاشقجی از افراد رده بالای حکومت ریاض هستند و به حدی بلندپایه اند که هیات حاکمه عربستان را نمایندگی میکنند.
«جاستین ترودو»Justin Trudeau نخست وزیر کانادا هم با محکوم کردن قتل روزنامه نگار منتقد رژیم سعودی و تصمیم اوتاوا برای بازنگری در قرارداد فروش سلاح به ریاض گفت: کانادا به اقدامات خود همراه با متحدانش برای پاسخ بهتر ریاض درخصوص این قتل ادامه می دهد.
با وجود این اظهارات، اوتاوا همانند آمریکا و دیگر کشورهای غربی مانند فرانسه و بریتانیا تاکنون درخصوص لغو قراردادهای تسلیحاتی و توقف فروش سلاح به عربستان، اقدام عملی انجام نداده است.
دولت فرانسه روز چهارشنبه اعلام کرد، اگر اتهامات علیه عربستان در ماجرای ترور خاشقجی ثابت شود، پاریس به سرعت تحریم هایی را علیه ریاض درنظر خواهد گرفت، اما «امانوئل مکرون»،رئیس جمهوری فرانسه از پاسخ به پرسش هایی درمورد لغو فروش سلاح به عربستان خودداری کرد.
«ترزا می»،نخست وزیر بریتانیا هم از تصمیم دولتش به لغو روادید سفر مظنونان قتل خاشقجی خبر داد، اما درباره توقف صادرات سلاح به عربستان از دادن پاسخی شفاف امتناع کرد و تنها گفت درحال بررسی است.
قتل روزنامه نگار منتقد رژیم سعودی واکنش های بین المللی بسیاری را به دنبال داشته است.
تارنمای «البلاد» الجزایر درمقاله ای با انتقاد از مقام های عربستانی و آمران قتل خاشقجی نوشت: این اقدام بسیار شبیه به کارهای کافران و از خدا بی خبران است و یک مسلمان نمی تواند دست به چنین کاری بزند.
همچنین، برخی فعالان الجزایری نیز مثل «جمیله بوحیرد»Djamila Bouhired که سابقه مبارزه با استعمار فرانسه را دارد، در واکنش به قتل خاشقجی اعلام کرد، تا زمانی که قاتلان این روزنامه نگار منتقد سعودی مجازات نشوند به حج نمی رود.
جمال خاشقجی، 10مهر پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه ناپدید شد و چند روز بعد، رسانه ها از قتل فجیع وی خبر دادند.
رژیم سعودی بعداز افزایش فشار جهانی، سرانجام پس از 18 روز، اقرار کرد این روزنامه نگار منتقد سعودی در داخل کنسولگری به قتل رسیده است.
مقامهای ارشد ریاض و در صدر آنها «محمد بن سلمان» به دست داشتن در این قتل متهم هستند.
141/118
بیشتر بخوانید:
در گفتوگوی تلفنی با سلمان بن عبدالعزیز: مرکل عربستان را تهدید کرد
اتریش: فروش تسلیحات اتحادیه اروپا به عربستان متوقف شود