ایران پرس - آذری زبان های مقیم گرجستان در اعتراض به نصب مجسمه یکی از فرماندهان ارمنی مناقشه قره باغ در این کشور، تظاهرات ضد دولتی بر پا کردند.

تظاهرکنندگان با تجمع درمقابل ساختمان مجلس ملی گرجستان درتفلیس، خواستار برچیده شدن تندیس "میخائیل آواکیان" از فرماندهان ارمنی مناقشه قره باغ از روستای "بوگاشنی" واقع در منطقه "جاواختی" شدند.

"سئوینج هومباتووا" یکی از سازمان دهندگان این تظاهرات، هدف از این اعتراض را مخالفت با نصب مجسمه عامل قتل‌عام مردم در اراضی جمهوری آذربایجان اعلام کرد.

دولت تفلیس اخیرا در یکی از روستاهای ارمنی نشین در منطقه "آخالکالاکی" گرجستان ، تندیس "میکائیل آواکیان" از فرماندهان ارمنی مناقشه قره باغ را نصب کرده است. 

بدیهی است، اقدام دولت تفلیس در نصب مجسمه یک فرمانده ارمنی جنگ قره باغ کوهستانی اقدامی تحریک آمیز است و می تواند به بروز برخی مشکلات دراین کشور منجر شود، بویژه آنکه جمهوری آذربایجان و ارمنستان همچنان درگیر مناقشه قره باغ هستند و با توجه به شرایط جاری، ممکن است هر لحظه آتش جنگ میان دوطرف متخاصم شعله ور شود.

کارشناسان می گویند، بعید است اقدام دولت تفلیس برای نصب مجسمه "میکائیل آواکیان" اقدامی عمدی و به منظور دامن زدن به تفرقه میان اقلیت های ارمنی و مسلمان باشد چرا که گرجستان نخستین کشوری است که آتش خشم این دو اقلیت گریبان این کشور را خواهد گرفت.

درحقیقت گرجستان درخط مقدم اختلاف اقلیت های ارمنی و مسلمان ساکن این کشور قرار دارد.  پیش ازاین نیز یک عضو شورای اقوام نهاد ریاست جمهوری روسیه، ضمن اعتراض به نصب مجسمه "میکائیل آواکیان" دولت تفلیس را به تحریک قومیت گرایی متهم کرده بود.

در این ارتباط، "سویون صادق اف" با انتشار بیانیه ای خطاب به دولت گرجستان، به نصب تندیس "میکائیل آواکیان" در روستای "بوغاشن" در منطقه ارمنی نشین "آخالکالاکی" گرجستان اعتراض و اعلام کرد: "نام این اقدام، خیانت به جمهوری آذربایجان و همچنین ملت گرجی است.

با این اقدام، دولت گرجستان از جدایی طلبی حمایت کرده است و اگر روند این گونه ادامه یابد، ارامنه و آذری زبان های گرجستان در آینده نزدیک اعلام خودمختاری خواهند کرد".

باوجود آن که بیانیه اخیر این عضو شورای اقوام ریاست جمهوری روسیه در ظاهر امر به نوعی حمایت از آذری زبان های گرجستان و دولت جمهوری آذربایجان به نظر می رسد، اما نمایندگان آذری زبان های مقیم گرجستان به این بیانیه، واکنش منفی نشان داده اند.

پیش از این نیز برخی از رسانه های وابسته به جریان ترک گرایی با انتشار اخبار و مقالاتی، تلاش کردند آذری زبان های مقیم گرجستان را به واکنش به نصب مجسمه میکائیل آواکیان تحریک کنند.

این درحالی بود که آذری زبان های مقیم گرجستان، به برگزاری تظاهرات ضد دولتی درمقابل مجلس ملی گرجستان تمایلی از خود نشان نمی دادند و این تحرکات حاکی ازآن دارد، علاوه بر روسیه، جمهوری آذربایجان نیز خود را در وقایع داخلی گرجستان شریک می داند و برای تحریک آذری زبان های این کشور از هیچ اقدامی فروگذار نمی کند.  

باوجود برخورداری گرجستان از اقلیت های متعدد قومی، شکی نیست که، اقدام دولت تفلیس ممکن است به تحریک سایر اقوام نیز بینجامد.  139/118

نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید:

بررسی مناقشه «قره باغ» در نشست فراکسیون «اقدام من» ارمنستان

تبلیغات گسترده رسانه های آذری برای تحریک قوم گرایی در گرجستان/ تحلیل