ایران پرس: در حالی که «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری منتخب آمریکا روز دوشنبه (1 بهمن -۲۰ ژانویه) مراسم تحلیف را انجام داده و به طور رسمی پست ریاست جمهوری را بر عهده می گیرد، اما پیش از آن، اعتراضات علیه سیاست های اعلامی او آغاز شده است.

در این راستا هزاران آمریکایی که بیشتر آنها زنان بودند، با تجمع درخیابان‌های واشنگتن علیه سیاست‌های ترامپ تظاهرات کردند.

این تظاهرات روز شنبه (29 دی - ۱۸ ژانویه) با حضور فعالان حقوق زنان و حامیان عدالت نژادی و غیره برپا شد. به گفته آنها سیاست های ترامپ حقوق موکلان آنها را تهدید می کند. سازمان دهندگان این تظاهرات پیش بینی می کردند که ۵۰ هزار نفر در آن شرکت داشته باشند اما به گفته پلیس محلی این تظاهرات با حضور ۲۵ هزار نفر برگزار شد.

شرکت کنندگان در این تظاهرات علیه مجموعه گسترده ای از مسائل شامل مهاجرت، دموکراسی، تغییرات آب و هوایی و جنگ غزه اعتراض کردند. انتظار می رود تظاهرات های دیگری نیز در روز تحلیف ترامپ بر پا شوند. رهبران حقوق مدنی وعده داده اند با گردهمایی خود به بسیج مردم علیه سیاست های ترامپ ادامه دهند.

ترامپ وعده داده که تغییرات اساسی را از روز نخست آغاز بکار خود ایجاد کند که شامل سیاست های مهاجرتی و برچیدن بخش هایی از دولت فدرال است. با توجه به این که جمهوریخواهان حامی ترامپ کنترل کنگره اعم از مجلس نمایندگان و سنا را در اختیار دارند و محافظه کاران اکثریت را در دیوان عالی آمریکا برعهده دارند، توانایی فعالان سیاسی و اجتماعی و یا مخالفان دموکرات برای مقابله با طرح های ترامپ مورد تردید است.

ترامپ در زمان رقابت های انتخاباتی تاکید کرده بود که در صورت پیروزی و راهیابی به کاخ سفید، یک «دیکتاتور» خواهد بود، البته «فقط در روز اول». البته وعده‌های ترامپ برای روز اول ریاست‌جمهوری‌اش به تدریج گسترش یافته و موضوعات مختلفی را شامل شده است.

اکنون تمامی نگاه‌ها به این معطوف است که ترامپ چگونه بار دیگر از اختیارات خود در کاخ سفید استفاده خواهد کرد. انتظار می‌رود، ترامپ در ساعات ابتدایی ریاست‌جمهوری خود شمار قابل توجهی از دستورات اجرایی را صادر کند، امری که در میان رؤسای جمهور تازه‌وارد چندان بی‌سابقه نیست.

با این حال، ممکن است این دستورات با چالش‌های قانونی یا کنگره‌ای مواجه شوند. او حدود ۶۰ وعده برای روز نخست ریاست‌جمهوری‌اش داده و پیش‌بینی می‌شود که تقریباً ۱۰۰ دستور اجرایی صادر کند.

«جان باراسو» سناتور جمهوری‌خواه در همین زمینه پیش بینی کرده است که نخستین روز از دولت جدید ترامپ با «کولاکی» از دستورات اجرایی همراه خواهد بود که «شگفتی و وحشت» بسیاری به دنبال خواهد داشت.

از جمله مهمترین وعده های ترامپ در نخستین روز کاری اش اجرای کردن اخراج مهاجران از آمریکا است. ترامپ گفته است برای اجرای طرحش درز این زمینه «وضعیت اضطراری ملی اعلام و از ارتش استفاده خواهد کرد».

این وعده ترامپ نه فقط در سطح داخلی بلکه در خارج از آمریکا نیز با انتقادهای زیادی مواجه شده است. از جمله پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک‌های جهان هشدار داده که وعده دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا برای اخراج گسترده مهاجران از این کشور «یک مصیبت» خواهد بود.

ترامپ بارها از افرادی که به دلیل یورش به ساختمان کنگره آمریکا در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ دستگیر شدند، به عنوان «زندانی سیاسی» و «گروگان» یاد کرده است. از همین رو وعده داده که در نخستین دقایق آغاز به کار دولت جدید صدور عفو را آغاز کند.

یکی دیگر از طرح‌های ترامپ برای نخستین روز از دولت جدیدش، محدود کردن تابعیت افرادی است که واجد شرایط شهروندی ایالات متحده هستند. وعده‌ دیگر ترامپ برای نخستین روز از دولت دوم، از سر گیری قانون منع ورود مسلمانان به آمریکا است که دستور اجرای آن را برای نخستین بار در سال ۲۰۱۷ امضا کرد.

همچنین براساس وعده‌های ترامپ در زمان کارزار انتخاباتی، او قرار است یک «جنگ فرهنگی» راه بیندازد که شامل توقف آنچه که «دیوانگی تراجنسیتی» خوانده، نیز می شود.

در بخش اقتصادی و تجاری نیز اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی از کشورهای متحد و دوست برنامه های فوری و اولویت دار ترامپ است. وی خواستار اعمال گسترده تعرفه از جمله تا ۶۰ درصد بر کالاهای چینی است. ترامپ هم چنین قصد دارد، یک برنامه گسترده مقررات زدایی را در صنایع آمریکا دنبال کند. وی قوانین متعدد را مانع کسب و کار و افزایش هزینه های مازاد بر مصرف کنندگان آمریکایی دانسته است.

با توجه به اینکه ترامپ بارها دولت بایدن را به دلیل خروج پر هرج و مرج آمریکا از افغانستان سرزنش کرده، وی قرار است مسئولان این خروج را نیز پاسخگو کند. ترامپ بارها اعلام کرده است که اگر رئیس جمهوری بود، جنگ اوکراین و غزه رخ نمی داد.

به رغم برقراری آتش بس در جنگ غزه اما جنگ اوکراین همچنان ادامه دارد.ترامپ پیش از این متعهد شده بود که ظرف ۲۴ ساعت به این جنگ پایان می‌دهد. اما در روزهای اخیر با احتیاط بیشتری صحبت کرده و خاتمه این جنگ را در مقایسه با مناقشه غزه پیچیده‌تر توصیف کرده است.

بدین ترتیب می توان پیش بینی کرد که صد روز نخست ریاست جمهوری دونالد ترامپ در دور دوم ریاست جمهوری اش طوفانی و پرچالش خواهد بود و موجب بروز تنش های سیاسی و اجتماعی در داخل آمریکا و نیز بروز چالش ها در سیاست خارجی این کشور خواهد شد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117