ایران پرس: هزاران نفر از مردم بلغارستان روز یکشنبه در شهرهای مختلف این کشور به ویژه در صوفیه پایتخت بلغارستان با شعار «بلغارستان، منطقه صلح»، علیه جنگ و هرگونه مشارکت کشورشان در جنگ اوکراین تظاهرات برگزار کردند.

این تظاهرات در 32 شهر این کشور برگزار شد. شرکت کنندگان در تظاهرات تاکید کردند که بلغارستان باید درمنطقه صلح باقی بماند و ازهرگونه مشارکت در درگیری های نظامی خودداری کند.

تظاهرکنندگان با تاکید براینکه ارسال سلاح به اوکراین نه تنها به عادی شدن شرایط کمکی نمی‌کند بلکه موجب شعله ورتر شدن جنگ می شود و تلفات انسانی را افزایش می‌دهد، خواستار بسته شدن پایگاههای ناتو در این کشور شدند.

سازمان ناتو در بلغارستان دارای چهار پایگاه نظامی است که به طور عمده در اختیار ارتش آمریکا قرار دارد. انتخاب بلغارستان برای ایجاد پایگاههای نظامی ایالات متحده بخاطر اهمیت راهبردی این کشور است که در کنار دریای سیاه قرار گرفته و دسترسی به راههای دریایی و آبی را فراهم می سازد.

نقش مخرب ناتو در تداوم جنگ افروزی در اروپا

اعتراض گسترده و آشکار مردم بلغارستان علیه ناتو و درخواست تعطیلی پایگاه های این سازمان نظامی غربی نشان می دهد که شهروندان این کشور وبه طور کلی بسیاری از دیگر کشورهای اروپایی به خوبی از نقش مخرب ناتو در تداوم جنگ افروزی در اروپا و افزایش تقابل با روسیه آگاه هستند.

در عین حال تظاهرات اعتراض آمیز مردم بلغارستان در راستای دیگر تظاهرات و اعتراضاتی است که در دیگر کشورهای اروپایی علیه سیاست و رویکرد دولتهای اروپایی در قبال جنگ اوکراین صورت گرفته و همچنان نیز ادامه دارد.

از جمله صدها تظاهرکننده ضد جنگ روز یکشنبه در «دوسلدورف» آلمان تجمع کردند تا علیه ارسال تسلیحات از سوی دولت این کشور به اوکراین اعتراض کنند.

معترضان نماینده گروه‌های سیاسی مختلف بودند و بنرهایی با پیام‌هایی مانند «جنگ در اوکراین را متوقف کنید» و «صلح، نه جنگ» حمل می‌کردند. آنها خواستار توقف تحویل تسلیحات به اوکراین شدند و از دولت خواستند تا بر مذاکرات صلح آمیز برای حل مناقشه با روسیه تمرکز کند.

پیش از این، به دنبال اعلام تصمیم دولت آلمان مبنی بر ارسال تانک به اوکراین، تظاهرات گسترده ای در اعتراض به سیاست‌های جنگ طلبانه دولت آلمان در مونیخ در 25 ژانویه 2023 برگزار شد. معترضان اعلام کردند که به دنبال این تصمیم خطر رویارویی مستقیم روسیه با اعضای ناتو بالا گرفته است

به نظر می رسد دولت های اروپایی در حال گرفتار شدن در نقشه کلانی هستند که آمریکا برای تقابل مستقیم اروپا با روسیه ساخته و پرداخته کرده است.

ایالات متحده به رغم شعارهای خود درباره لزوم پایان دادن به جنگ اوکراین، اما عملا رویکرد تعمیق و گسترش این جنگ را با هدف تضعیف و درگیر ساختن هر چه بیشتر روسیه اتخاذ کرده و در این مسیر سیاست تشویق و فشار بر متحدان غربی به ویژه اروپایی را برای افزایش هرچه بیشتر ارسال کمکهای نظامی وتسلیحاتی به اوکراین را در پیش گرفته است.

دولت بایدن قصد دارد تا با ادامه کمک های هنگفت نظامی و تسلیحاتی به اوکراین اهداف ضد روسی خود به ویژه تضعیف توانمندی نظامی و اقتصادی این کشور را تحقق بخشد. این مساله ای است که حتی برخی سران اروپایی نیز به آن اذعان کرده اند. از جمله «ویکتور اوربان» نخست وزیر مجارستان می گوید: "به جز این کشور، همه کشورها در ناتو و اتحادیه اروپا خواهان ادامه جنگ اوکراین هستند."

برگزاری تظاهرات مردم در کشورهای اروپایی نشان می دهد که آنها با سیاست ماجراجویانه دولتهای خود موافقت ندارند و از گسترش دامنه جنگ به سایر نقاط اروپا و نیز واکنش های احتمالی روسیه به مواضع خصمانه این کشورها بیمناک هستند.

به طور کلی مردم اروپا نگرانی شدیدی بابت تداوم جنگ اوکراین و خطر گسترش دامنه آن به دیگر کشورهای اروپایی از یک سو و اقدامات دولتهای اروپایی در حمایت از اوکراین با اعطای کمک های مالی و تسلیحاتی هنگفت به کی یف از سوی دیگر دارند.

ضمن اینکه شهروندان اروپایی مدتهاست پیامدهای جنگ اوکراین و تحریم گسترده روسیه از سوی کشورهای اروپایی را با افزایش بی سابقه تورم و رکود اقتصادی با توجه به کاهش شدید صادرات به روسیه و نیز کاهش قابل توجه واردات گاز و نفت از روسیه می پردازند.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117