محمد اشرفغنی با صدور دوحکم جداگانه «ویس احمد برمک» وزیر کشور افغانستان و «طارق شاه بهرامی»، وزیر دفاع این کشور را برکنار و بهجای آنان «امرالله صالح» و «اسدالله خالد» را معرفی کرد.
در بیانیه ارگ ریاست جمهوری افغانستان هیچ اشارهای به علت برکناری وزاری دفاع و کشور افغانستان نشده است.
اسدالله خالد و امرالله صالح سابقه مسئولیت در پست ریاست اداره امنیت ملی را نیز در کارنامه خود دارند.
امرالله صالح رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان از جمله چهرههای ضد پاکستانی و مخالف طالبان محسوب میشود که پاکستان در دوره مسئولیت وی خواستار برکناریاش شده بود.
صالح در دوران حکومت حامد کرزی رئیس جمهوری پیشین افغانستان از ریاست اداره امنیت ملی به دلیل اصابت یک راکت به محل برگزاری لویهجرگه در کابل برکنار شد.
اسدالله خالد، رئیس سابق امنیت ملی افغانستان نیز از چهرههای ضد پاکستانی و از فعالترین روسای اداره امنیت ملی این کشور محسوب میشود.
تصمیم اشرفغنی برای برکناری وزیران دفاع و کشور و انتصاب دو چهره شناخته شده در افغانستان از جهات مختلف دارای اهمیت است.
در شرایطی این تصمیم از سوی رئیس جمهوری افغانستان اتخاذ شد که در ماههای اخیر انتقادها به سیاستهای امنیتی دولت وحدت ملی این کشور بهشدت بالا گرفته بود.
البته انتقاد به سیاستهای امنیتی از ماههای اولیه تشکیل دولت وحت ملی در افغانستان آغازشده بود و در بیش از چهار سال گذشته همواره اشرفغنی به ضعف در مهار ناامنی و خشونت در این کشور متهم شده است.
یکی ازپیشنهادات به رئیس جمهوری افغانستان برای بهبود دراوضاع امنیتی این کشور تغییر درتیم امنیتی مشتمل بر وزیران دفاع، کشور و ریاست اداره امنیت ملی بود که تصمیم تازه اشرفغنی برای برکناری وزیران دفاع و کشور ومعرفی افراد جدید به پارلمان برای کسب رای اعتماد میتواند پاسخی به این مطالبه باشد.
اگر چه یکی از برداشتها ازتصمیم رئیس جمهوری افغانستان درمعرفی امرالله صالح واسدالله خالد برای وزارتخانههای دفاع و کشوراستفاده از ظرفیتهای جدید برای بهبود اوضاع امنیتی است اما بیتوجهی اشرف غنی به لزوم تغییر در ترکیب تیم امنیتی دولت وحدت ملی درزمان مناسب، این گمانه را در برابر گمانه انگیزههای سیاسی برای این تغییر کمرنگ میکند.
اشرف غنی که خود را برای دوره تازهای از رقابت انتخابات ریاست جمهوری در آوریل 2019 آماده میکند، با چالشهای بسیاری برای تجربه دومین دوره حضور در این سمت مواجه است.
همگرایی گسترده بین مخالفان اصلی اشرف غنی درچارچوب ائتلاف بزرگ ملی افغانستان که نفوذ بسیاری در بین گروههای قومی، مذهبی و سیاسی در این کشوردارند، سبب شده است تا وی در شرایط شکنندهای در چند ماه مانده به برگزاری انتخابات قرار بگیرد.
این دیدگاه وجود دارد که مهمترین راهبرد اشرف غنی در مقابله با اتحاد مخالفان و رقبای سیاسی وی که در حال تعمیق همگرایی هستند، ایجاد شکاف در بین آنها از شیوههای مختلف است.
تصمیم اشرفغنی برای معرفی اسدالله خالد و امرالله صالح دو چهره جدی منتقد در ترکیب جدید کابینه افغانستان درچارچوب تضعیف جبهه مخالفان دولت در ائتلاف بزرگ ملی افغانستان و افزودن برخی افراد از این جبهه به طیف حامیان دولت برای تقویت موقعیت خود درانتخابات آتی ریاست جمهوری است.
جلوگیری از معرفی نامزد واحد از سوی مخالفان با ایجاد شکاف در بین آنان از جمله راهبردهای اشرف غنی برای انتخابات پیش رو است.
نویسنده: محمد رضا عسگری
بیشتر بخوانید:
با حکم اشرفغنی؛ وزیران کشور و دفاع افغانستان برکنار شدند